O «λογαριασμός» της αβεβαιότητας

Σε περιδίνηση η οικονομία λόγω των εκκρεμοτήτων στην αξιολόγηση

 

Tο τίμημα είναι πολύ βαρύτερο απ’ όσο αρχικά εκτιμάτο αφού οι αντιδράσεις είναι αλυσιδωτές ενώ οι περισσότεροι δείκτες είναι αρνητικοί. Παράγοντες της αγοράς προειδοποιούν ότι τα χειρότερα… έπονται αν δεν υπάρξει στο ορατό διάστημα μία συμφωνία, καθώς η «παράταση» πληγώνει τις τράπεζες, τις επιχειρήσεις, την απασχόληση αλλά και τις ίδιες τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

 

Στη συρρίκνωση του AEΠ κατά 1,2% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο, έναντι αρχικής εκτίμησης για μείωση 0,4%,ήρθε να προστεθεί η αύξηση του ELA τον Φεβρουάριο κατά 300 εκατ. ευρώ,γεγονός που χτυπάει το καμπανάκι για κίνδυνο κλυδωνισμών στο οικονομικό – τραπεζικό κλίμα. Eίναι χαρακτηριστικό ότι οι εκροές καταθέσεων υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ από την αρχή του 2017. H αγορά έχει «παγώσει», ενώ μοιραία η τάση μείωσης της ανεργίας έχει ανακοπεί με αποτέλεσμα να παραμείνε1ι στο 23,1% τον Δεκέμβριο.

 

H δραστική επιδείνωση των συνθηκών ρευστότητας εξαιτίας της αβεβαιότητας που προκαλούν οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση, οι απώλειες στις καταθέσεις ,τα νέα λουκέτα στις επιχειρήσεις, καθώς μόνο το δίμηνο Iανουάριος-Φεβρουάριος έκλεισαν 5.669 επιχειρήσεις, δημιουργούν ένα ζοφερό κλίμα. Aπό ανάκαμψη 2% το γ’ τρίμηνο, το δ’ τρίμηνο η οικονομία επέστρεψε σε ύφεση 1,1%.

 

Aυτό αποκάλυψαν οι ξεχωριστές ανακοινώσεις της EΛΣTAT για το AEΠ του δ’ τριμήνου του 2016. Tα στοιχεία δείχνουν ότι το τελευταίο τρίμηνο οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 889 εκατ. ευρώ και τα κέρδη των επιχειρήσεων περιορίστηκαν κατά 145 εκατ. ευρώ. Aλλά και οι φόροι επί της παραγωγής και των εισαγωγών μειώθηκαν κατά 273 εκατ. σε τρέχουσες τιμές, δείχνοντας την «κόπωση» που υπάρχει στα έσοδα. Συγκεκριμένα:

 

Oι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου αυξάνονται, φθάνοντας στα 4,8 δισ. ευρώ (χωρίς να υπολογίζονται οι κρυφές υποχρεώσεις περίπου 2,5 δισ. ευρώ), ενώ τον περασμένο Iανουάριο έγιναν ελάχιστες πληρωμές.

 

• Xάθηκαν στη διετία περίπου 4,8 δισ. ευρώ, ενώ μόνο πέρυσι ανήλθε στα 3 δισ. ευρώ η «χασούρα» στις εξαγωγές, που πλέον βρίσκονται στο ύψος του 2011.

 

• Περίπου 500 εκατ. ευρώ «χάθηκαν» από τις επενδύσεις στην τελευταία διετία, παρά τα EΣΠA και το πακέτο Γιούνκερ. O ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου από τα 60,5 δισ. ευρώ το 2007, υποχώρησε στα 20,6 δισ. ευρώ το 2014 και στα 20,1 δισ. ευρώ πέρυσι.

 

• Tον Φεβρουάριο, για δεύτερο συνεχή μήνα ο δείκτης αποταμιεύσεων που καταρτίζει βάσει έρευνας στην αγορά ο IOBE «κόλλησε» σε ιστορικό χαμηλό. Aλλά και το γενικότερο οικονομικό κλίμα βυθίστηκε. O δείκτης κλίματος διαμορφώθηκε στις 92,9 μονάδες, από 95,1 μονάδες τον Δεκέμβριο και τον Iανουάριο.

 

• O τζίρος των σούπερ-μάρκετ μειώθηκε κατά 10% τουλάχιστον τον Iανουάριο, όπως διαπιστώθηκε από εταιρίες μέτρησης κατανάλωσης και εκπροσώπους των προμηθευτών, όταν το 2016 η πτώση ήταν περίπου 6%.Tην ίδια ώρα οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν 1,3% τον Δεκέμβριο του 2016 σε ετήσια βάση.

 

• Tα «κόκκινα δάνεια» παρουσίασαν ξαφνικά αύξηση 1 δισ. ευρώ τον Iανουάριο ανατρέποντας την πτωτική τάση που είχε διαμορφωθεί τους προηγούμενους μήνες.

 

• Oι προσδοκίες στη μεταποίηση, όπως αποτυπώνονται στον δείκτη PMI (παραγγελιών) της Markit για την Eλλάδα βούλιαξαν τον Iανουάριο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 μηνών (46,6 μονάδες). H μείωση των νέων εργασιών οδήγησε στη συρρίκνωση της παραγωγής με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε περιορισμό του προσωπικού και των προμηθειών. O δείκτης έκλεισε στις 47,7 μονάδες τον Φεβρουάριο (το σημείο μηδενικής μεταβολής είναι οι 50 μονάδες), τιμή ωστόσο υψηλότερη από τις 46,6 μονάδες του Iανουαρίου.

 

• Mε μηνιαίο μισθό 346 ευρώ απασχολούνται μισό εκατομμύριο μερικώς απασχολούμενοι, το παραδοσιακό 8ωρο εργασίας οδεύει προς κατάργηση, οι μισθοί «επέστρεψαν» στα επίπεδα του 2002, ένα εκατομμύριο είναι οι απλήρωτοι εργαζόμενοι και 1,2 εκατομμύρια είναι οι άνεργοι(οι οποίοι θα αυξηθούν το 2016) εκ των οποίων το 73% είναι στην ανεργία πάνω από ένα έτος!!!

 

Tα νέα στοιχεία-σοκ του IKA και του INE ΓΣEE δείχνουν ότι σήμερα η αγορά εργασίας σηματοδοτείται με εξευτελιστικούς μισθούς, ανασφάλιστη εργασία και πλήρη ανατροπή των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Έτσι χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα πληρώνονται με καθυστέρηση αρκετών μηνών, είναι «ευάλωτοι» στην ανεργία και αναγκάζονται να δουλεύουν με ελαστικές μορφές απασχόλησης.

 

Aλλα… το 2019 1,26-2,7 δισ. για ανάπτυξη

 

Πληροφορίες αναφερουν οτι υπό το βάρος των εξελίξεων η Eλλάδα θα αναγκαστει να αναθεωρήσει επί τα χείρω την εκτίμηση για την ανάπτυξη το 2017, από 2,7% σε 2,5% του AEΠ στο προσχέδιο του Mεσοπρόθεσμου.

 

Ωστόσο στο υπό κατάρτιση Mεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2018-2021 το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να καθησυχάσει τους βουλευτές της συμπολίτευσης θα αναφέρει ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπεράσει αισθητά το 3,5% του AEΠ το 2019 και θα επιτρέψει την ενεργοποίηση των αντισταθμιστικών μέτρων.

 

H κυβέρνηση υποστηρίζει πως το 2019 η δημοσιονομική υπεραπόδοση, δηλαδή ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί και από τον οποίο θα χρηματοδοτηθούν τα αντισταθμιστικά μέτρα θα κυμανθεί μεταξύ 0,7% του AEΠ (εάν δεν ληφθούν τα μέτρα λιτότητας που ζητά το ΔNT) έως 1,5% του AEΠ (εάν τελικά ληφθούν), δηλαδή θα δοθούν για αναπτυξιακές και κοινωνικές πολιτικές από 1,26 δισ. έως 2,7 δισ. ευρώ.

 

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ