Στον ντορβά ΔΕΗ, συντάξεις και αφορολόγητο

Για να πάρουμε τα Εργασιακά

 

Μια κάποια συμφωνία στις Βρυξέλλες σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα αναφέρουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ενώ αυτό που απομένει είναι η επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα για να ολοκληρωθούν και οι λεπτομέρειες της τεχνικής συμφωνίας (staff level agreement)».

 

Αγκάθι ανάμεσα στους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση είναι τα Εργασιακά, τα οποία αποτελούν βαρόμετρο για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Ενώ, υπάρχει ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας Αθήνας-Κομισιόν-ΔΝΤ και τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανακοινωθεί πότε θα γυρίσουν οι θεσμοί.

 

«Εργασιακό μεσαίωνα στην Ελλάδα δεν ψηφίζω»

 

Ο κ. Τσίπρας μετέφερε στους Ευρωπαίους συνομιλητές του στο περιθώριο της Συνόδου στη Ρώμη πως ο ίδιος, δεν είναι διατεθειμένος να ψηφίσει εργασιακό Μεσαίωνα στην Ελλάδα.

 

Μήνυμα, το οποίο όσοι γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις λένε ότι πρωθυπουργός έχει μεταφέρει και στους συνεργάτες του. Αν και η αίσθηση που υπάρχει τις τελευταίες ώρες είναι ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα υποχώρησης του Ταμείου για τα εργασιακά.

 

«Ηλεκτριοσμένη» η ατμόσφαιρα για τη ΔΕΗ

 

Για το θέμα του ηλεκτρισμού οι Ευρωπαίοι βλέπουν ότι δεν πιάνονται οι στόχοι για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και προτείνουν διαγωνισμό από το καλοκαίρι για παραχώρηση του 40% της δυναμικότητας της ΔΕΗ, κυρίως με την πώληση λιγνιτικών μονάδων.

 

Η κυβέρνηση απαντά ότι θα γίνουν θυγατρικές της ΔΕΗ, στις οποίες θα μεταβιβασθεί μέρος του πελατολογίου της επιχείρησης και όχι παραγωγικές μονάδες. Το θέμα είναι πολύ φορτισμένο πολιτικά για τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς στελέχη όπως ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πάνος Σκουρλέτης και ο πρώην Υπουργός κ. Νίκος Φίλης έχουν εκφράσει αντιρρήσεις.

 

Πέρα από το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ υπάρχει και το θέμα της μετοχικής της σύνθεσης. Ετσι, στο επίπεδο των ιδιωτικοποιήσεων η τρόικα έβαλε «πάγο» στα σχέδια της κυβέρνησης για τη μεταβίβαση του 17% της ΔΕΗ από το παλιό ταμείο ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) στο Υπερταμείο, με σκοπό ώστε να διασωθεί από τη δρομολογημένη πώληση. Η διαφορά είναι ότι όλα τα περιουσιακά στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ οδεύουν προς πώληση άμεσα και τα λεφτά πάνε στο χρέος, ενώ στο Υπερταμείο υπάρχει και το παράθυρο της αξιοποίησης.

 

Χάθηκαν αφορολόγητο – συντάξεις

 

Το αφορολόγητο «μετεωρίζεται» στην περιοχή των 5.500 ως 5.900 ευρώ ή, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, γύρω στις 6.900-7.000 ευρώ. Το πού θα κάτσει η μπίλια, εξαρτάται και από το αν θα μειωθεί ο αρχικός συντελεστής φορολόγησης, από 22% που είναι σήμερα. Αν μειωθεί πχ σε 11% ή 15%, το αφορολόγητο θα πέσει στα 5.900 ευρώ, αν όμως παραμείνει περίπου 20%-22%, τότε θα εφαρμόζεται πάνω από τις 6.000 ευρώ.

 

Το βασικό παζάρι για τις συντάξεις αφορά το αν η περικοπή θα είναι σε δύο ή σε τρεις δόσεις. Η ελληνική πλευρά ζητεί η περικοπή να γίνει σε βάθος τριετίας, από το 2019 ΄ξ 2020, ενώ το ΔΝΤ δέχεται μόνο δύο φάσεις, το 2019 και το 2020. Η περικοπή θα είναι μεγάλη, πάνω από 1 δισ. ευρώ συνολικά και οι απώλειες για τους χαμηλοσυνταξιούχους από κύριες και επικουρικές θα ξεπεράσει ακόμη και τα 600 ευρώ το χρόνο. Μαζί με τη μείωση του αφορολόγητου η απώλεια πραγματικού εισοδήματος θα είναι πάνω από 1.000 ευρώ ετησίως.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ