«Απαιτείται η άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης»
Την επιτακτική ανάγκη για άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης επανέλαβε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο συνέδριο του Γραφείου Προϋπολογισμού του κράτους στη Βουλή.
Μεταξύ άλλων, ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει πετύχει πολλά τα τελευταία χρόνια. Υπογράμμισε ωστόσο ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα.
«Για να επαληθευθούν οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για το 2017 και μετά, απαιτείται η άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία έχει καθυστερήσει περισσότερο από ένα έτος», τόνισε ο κ. Στουρνάρας.
Όπως είπε ο διοικητής της ΤτΕ , «η καθυστέρηση αυτή δημιουργεί αβεβαιότητα, που έχει αρχίσει εδώ και μήνες να επιδρά δυσμενώς σε όλους τους δείκτες της οικονομίας, θέτοντας εν αμφιβόλω όλους ανεξαιρέτως τους στόχους του τρέχοντος έτους, αναπτυξιακούς, δημοσιονομικούς, χρηματοπιστωτικούς».
Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ακόμη ότι μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί σε πέντε τομείς και ειδικότερα:
– Άρση των εμποδίων που υπάρχουν ακόμη και για τις ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ήδη εγκριθεί και περαιτέρω προώθηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης δημόσιας περιουσίας, μέσω των κατάλληλων χρήσεων γης.
-Αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία, με έμφαση στην αποπληρωμή των δανείων των λεγόμενων «στρατηγικών κακοπληρωτών».
-Αντιμετώπιση του προβλήματος του υψηλού δημόσιου χρέους και ρεαλιστική αναπροσαρμογή των δημοσιονομικών στόχων.
– Αλλαγή στο μίγμα της δημοσιονομικής προσαρμογής, ώστε να καταστεί πιο φιλικό προς την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη. Κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί με:
Α. επανεξέταση όλων των δημοσίων δαπανών με σκοπό την επαναστόχευσή τους, την ενίσχυση των ποικίλων μηχανισμών κινήτρων που εμπεριέχονται σε αυτές και τελικά τη μείωσή τους,
Β. την αξιολόγηση των δομών του Δημοσίου και των δημόσιων οργανισμών,
Γ. την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και
Δ. τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.
-Αντιμετώπιση του προβλήματος της μακροχρόνιας ανεργίας