Θα ξεκλειδώσει η τεχνική συμφωνία;
Τις επόμενες κινήσεις για το Euro Working Group την προσεχή Πέμπτη ετοιμάζει η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, όπου θα ξεδιπλώσει τις τελικές θέσεις της, επισφραγίζοντας τα αποτελέσματα των συσκέψεων που είχαν την περασμένη εβδομάδα οι υπουργοί κ.κ. Τσακαλώτος, Χουλιαράκης, Αχτσιόγλου και Σταθάκης με τους θεσμούς.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να πείσει το EWG προκειμένου να επιστρέψει το Τρόικα Αθήνα για να κλείσει η τεχνική συμφωνία. Στη συνέχεια να επισφραγιστούν οι εξελίξεις από το Eurogroup, να ξεκινήσει το «παζάρι» για το χρέος, να ληφθούν αποφάσεις στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στις 23 Απριλίου και να έλθει η συνολική συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, ώστε τον Ιούνιο να μπει στην ποσοτική χαλάρωση και στο β΄εξάμηνο να εκδώσει νέο ομόλογο.
Οι επιπλοκές
Ένα από τα ζητήματα που έχουν προκύψει λόγω της πολύμηνης καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι η πίεση για πώληση της ΔΕΗ.
Η κυβέρνηση υπολόγιζε να μεταφέρει την ΔΕΗ στο νέο υπερ-Ταμείο, για να αποφύγει την αποκρατικοποίησή της με όρους που ισχύουν στο ΤΑΙΠΕΔ. Το σχέδιό της για «σπάσιμο» της ΔΕΗ σε θυγατρικές που θα έπαιρναν μέρος της πελατείας της δεν φαίνεται να αρκεί στους δανειστές που ζητούν πιο δραστικές λύσεις. Πλέον πρέπει να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις και δεσμεύσεις στο EWG στις 30 Μαρτίου.
Εκτός από τα ζητήματα της τρέχουσας αξιολόγησης, τον τελευταίο μήνα προστέθηκαν και οι απαιτήσεις για την προνομοθέτηση σκληρών μέτρων για το 2019, με μειώσεις συντάξεων και αφορολογήτου, που θα πρέπει να ψηφιστούν από τη Βουλή.
Το ΔΝΤ δεν δίνει την «χέρι με χέρι» ανταλλαγή που θέλει η Αθήνα, για ελάφρυνση χρέους και πλεονασμάτων αν η κυβέρνηση υπογράψει τις μεταρρυθμίσεις στα Εργασιακά. Ακόμα χειρότερα, την Παρασκευή ανέκυψε και ότι το ΔΝΤ ετοιμάζει αλλαγή της αρχιτεκτονικής των Μνημονίων στις χώρες που ανήκουν σε νομισματική ένωση όπως η Ελλάδα και αυτό μπορεί να σημαίνει πως το Ταμείο θα περιμένει ίσως τον Ιούνιο ή και αργότερα, για να αποφασίσει αν θα μπει στο ελληνικό πρόγραμμα και με ποιους όρους. Χάνεται έτσι ίσως και το ορόσημο της 22ας Μαΐου για συνολική συμφωνία.
Στην Ευρώπη ξεκίνησε πια το εκλογικό γαϊτανάκι που επηρεάζει αρνητικά –ως τώρα τουλάχιστον- τις αποφάσεις για την Ελλάδα. Στην Ολλανδία η εκλογική ταπείνωση έκανε ήδη τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να εμφανίζεται «βασιλικότερος του βασιλέως» και πιο αιχμηρός και από ό,τι ο Σόιμπλε, ενώ ακολουθεί μια πολύ σκληρή αναμέτρηση στη Γαλλία και άλλη μία μετά, το φθινόπωρο, στη Γερμανία. Ήδη όμως έχουν εξαφανιστεί πλέον από το πολιτικό προσκήνιο οι «φίλοι» της χώρας μας (κυρίως από Γαλλία, Ιταλία και Αυστρία) ενώ και το μήνυμα του αντικαγκελάριου Γκάμπριελ προς την Αθήνα ήταν «μην περιμένετε αλλαγή στάσης και χατήρια από το Βερολίνο, ακόμα και αν εκλεγεί ο Σουλτς».