Νέο καθεστώς στην αναστολή λειτουργίας επαγγελματικών εγκαταστάσεων από το Πάσχα
Τροπολογία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η οποία κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή, θέτει σε εφαρμογή ένα νέο καθεστώς στην αναστολή λειτουργίας των επαγγελματικών εγκαταστάσεων, στο πλαίσιο δράσεων κατά της φοροδιαφυγής.
Βάσει της τροπολογίας, θα επιβάλλεται πλέον άμεσα ή αμελλητί από την αρμόδια ΔΟΥ μετά από έκδοση ειδικής εντολής ελέγχου από το Διοικητή της ΑΑΔΕ η αναστολή λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης του υπόχρεου στην οποία διενεργήθηκε έλεγχος και όχι όλων των επαγγελματικών του εγκαταστάσεων, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, ως εξής:
– Άμεσα για 48 ώρες εφόσον από τον επιτόπιο μερικό έλεγχο διαπιστώνεται η μη έκδοση ή ανακριβής έκδοση περισσότερων των δέκα παραστατικών πώλησης, ή εφόσον η αξία των αγαθών ή υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκε παραστατικό ή εκδόθηκε ανακριβώς υπερβαίνει τα 500 ευρώ.
– Aμελλητί για 96 ώρες εάν, εντός του ίδιου φορολογικού έτους που διαπιστώθηκε η ανωτέρω παράβαση, διαπιστωθεί εκ νέου μετά από επίσης μερικό επιτόπιο έλεγχο η μη έκδοση ή ανακριβής έκδοση τριών παραστατικών πώλησης, ανεξαρτήτως αξίας αυτών, στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου.
– Aμελλητί για 10 ημέρες σε κάθε επόμενη διαπίστωση από τον ίδιο επιτόπιο μερικό έλεγχο των ανωτέρω παραβάσεων εντός δυο φορολογικών ετών από τη διαπίστωσή τους, σε οποιαδήποτε επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου.
Σε περίπτωση παρεμπόδισης του φορολογικού ελέγχου με χρησιμοποίηση βίας ή με απειλές κατά των οργάνων που διενεργούν τον έλεγχο προβλέπεται, όπως ισχύει και σήμερα, η αναστολή λειτουργίας της εγκατάστασης του υπόχρεου στην οποία αφορά ο έλεγχος, καθώς και σε όλες τις εγκαταστάσεις του.
Σε περίπτωση παραβίασης της αναστολής από τον υπόχρεο, επιβάλλεται με πράξη της ΑΑΔΕ κάθε φορά επιπλέον αναστολή της επαγγελματικής εγκατάστασης του υπόχρεου για 10 ημέρες.
Με άλλα λόγια, έλος στα παραθυράκια του νόμου, στα οποία κατέφευγαν για να μην κλείσουν οι επιχειρήσεις και τα νυχτερινά κέντρα που πιάνονταν «στα πράσα» να φοροδιαφεύγουν, βάζει το υπουργείο Οικονομικών, με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή.
Στο εξής το «λουκέτο» θα μπαίνει άμεσα από τους ελεγκτές και όχι μετά από εβδομάδες ή μήνες, ακόμα και αν «στα χαρτιά» έχει αλλάξει η μορφή της εταιρίας που είχε υποπέσει στην παράβαση.
Το πρόβλημα ήταν γνωστό ήδη από το περυσινό καλοκαίρι. Μεγάλες πίστες και κέντρα διασκέδασης στην παραλιακή ή σε κοσμοπολίτικα τουριστικά θέρετρα πιάνονταν να μην κόβουν εκατοντάδες αποδείξεις (π.χ. για συναυλίες επωνύμων τραγουδιστών -και όχι μόνον), αλλά όταν πήγαινε να επιβληθεί το «λουκέτο», οι ελεγκτές της εφορίας έπεφταν σε «τείχος» δικηγόρων και νομικών διατάξεων, με αποτέλεσμα η επιχείρηση να εξακολουθεί να λειτουργεί ή να κλείνει μετά το τέλος της τουριστικής σαιζόν, οπότε και η ποινή δεν είχε καμία αποτρεπτική αξία για τους φοροφυγάδες.
Τώρα αυτά αλλάζουν άμεσα, καθώς η ΑΑΔΕ θέλει να προλάβει την πασχαλινή κίνηση και την καλοκαιρινή περίοδο. Πάντως σε κάποιες περιπτώσεις οι ποινές εξορθολογίζονται και, υπό όρους, το λουκέτο μετατρέπεται σε απλό χρηματικό πρόστιμο.