Πίεση για staff level agreement μέχρι το Eurogroup της Μάλτας – Τέταρτο μνημόνιο πρό των πυλών
Με την χθεσινή του παραδοχή από του βήματος της Βουλής, ότι το πακέτο των μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ (3,6 δισ. ευρώ) έχει κλειδώσει, ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ουσιαστικά άνοιξε και επίσημα τον δρόμο για την λήψη νέων επώδυνων μέτρων αντίστοιχου ύψους και συγκεκριμένα για την μείωση του αφορολογήτου ορίου περίπου στα 5.900 ευρώ, του πρώτου φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 20% και μείωση συντάξεων από το 2019.
Προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο κ. Τσακαλώτος επιμένει στο σενάριο του δημοσιονομικά ουδέτερου αποτελέσματος, διαβεβαιώνοντας ότι παράλληλα με τα μέτρα θα ληφθούν και 2% αναπτυξιακά μέτρα [βλ. σχετικά: Τσακαλώτος: Η διαπραγμάτευση θα κλείσει πολύ γρήγορα].
Εκείνο που τεχνηέντως αποσιωπάται είναι ότι αφενός μεν τα λεγόμενα «αντίμετρα» πρόκειται να ενεργοποιηθούν μόνο κατά την περίπτωση επίτευξης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για την τετραετία 2018 – 2021 (δηλαδή μετά και από νέες «θυσίες» των φορολογουμένων), αφετέρου δε ότι μόνον κάποιες επιχειρήσεις θα ωφεληθούν από τα αναπτυξιακά μέτρα, ενώ οι ζημιωθέντες από τις μειώσεις σε αφορολόγητο και συντάξεις δεν θα δοκιμάσουν το παραμικρό όφελος.
Στα θέματα που έθιξε ο κ. Τσακαλώτος δεν έγινε καμμία επίσημη αναφορά περί μείωσης ΕΝΦΙΑ κατά 30% (όπως διέρρευσε τις προάλλες), ελάφρυνσης ΦΠΑ ή φορολόγησης των μεσαίων εισοδημάτων.
Πίεση για staff level agreement μέχρι το Eurogroup της Μάλτας
Στον τομέα των διαβουλεύσεων με τους Θεσμούς, παρά τα περί του αντιθέτου που το Μαξίμου διατείνεται, επικρατεί βασανιστική στασιμότητα. Στα ενεργειακά η κυβέρνηση συζητά την πώληση μονάδων της ΔΕΗ, πιεζόμενη από τους δανειστές της, ενώ στα Εργασιακά διεκδικεί την επαναφορά, μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Οι διαφωνίες παραμένουν θεμελιώδεις, ώστε ουδείς πλέον γνωρίζει την χρονική στιγμή της επιστροφής των Θεσμών στην Αθήνα για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων –κάτι που ίσως ξεκαθαριστεί αύριο, μετά το προγραμματισμένο EuroWorking Group. Σε κάθε περίπτωση, στόχος της κυβέρνησης είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) μέχρι την Παρασκευή 7 Απριλίου, οπότε θα λάβει χώρα το Eurogroup στην Μάλτα.
Περί συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και παράτασης του μνημονίου
Πηγή από το Υπουργείο Οικονομικών ανέφερε χθες ότι το ΔΝΤ τελικά θα συμμετάσχει με πρόγραμμα μέχρι την ολοκλήρωση του τρέχοντος ευρωπαϊκού μνημονίου, τον Αύγουστο του 2018.
Οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζουν το σενάριο παράτασης του τρίτου μνημονίου ακόμη και μετά τον μεθεπόμενο Αύγουστο, εφαρμόζωντας ένα προληπτικό πρόγραμμα το οποίο βέβαια δεν γνωρίζουμε ένα θα ακολουθήσει το ΔΝΤ.
Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει μέτρα και πέραν του 2018, μέχρι το 2020 -γεγονός που τροφοδοτεί ήδη σενάρια για το ενδεχόμενο σύνδεσης της επίλυσης του ζητήματος του ελληνικού χρέους με τους όρους ενός πιθανού τετάρτου μνημονίου.