Σχιζοφρενική χαρακτήρισε ο επίτροπος Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Όλι Ρεν την κατάσταση που επικρατεί προκειμένου να συνδυαστεί αφενός η “κόπωση στήριξης” από τις χώρες του κοινοτικού Βορρά, προς αυτές του κοινοτικού Νότου και αφετέρου η “κόπωση μεταρρυθμίσεων” στις νότιες ευρωπαϊκές χώρες».
Οι δηλώσεις του Όλι Ρεν έγιναν σε συνέδριο για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους από την ευρωζώνη, όπου βασικός εισηγητής ήταν ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου.
Ο Επίτροπος προειδοποίησε ότι εάν συνεχιστεί αυτή η διάσταση απόψεων, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κινδυνεύει να υποστεί πλήγματα.
Αναφερόμενος, ειδικότερα, στην περίπτωση της ελληνικής κρίσης και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την εξεύρεση λύσης, ο κοινοτικός επίτροπος υπογράμμισε ότι παρουσιάζονται ορισμένα εμπόδια από τις “κόκκινες γραμμές” που θέτουν κάποια κράτη – μέλη, η ΕΚΤ, το ΔΝΤ, αλλά και “οι πολιτικοί περιορισμοί στην Ελλάδα”. Στο πλαίσιο αυτό, ο Όλι Ρεν κάλεσε τους πάντες να μην θέτουν εμπόδια, να ξεπεράσουν αυτές τις “κόκκινες γραμμές” και τελικά να συμβάλουν εποικοδομητικά στην εξεύρεση λύσης.
Σχετικά δε με τις αντιδράσεις που διατυπώνονται συχνά από ορισμένα κράτη – μέλη για τη στήριξη των “αδύναμων κρίκων”, ο κοινοτικός επίτροπος αναγνώρισε ότι η διαδικασία λήψης αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης είναι “αδέξια” και επανέλαβε ότι η συζήτηση για την έκδοση ευρωομολόγων είναι “ακαδημαϊκά ελκυστική”.
Ο Όλι Ρεν σημείωσε μάλιστα ότι μεσοπρόθεσμα θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο έκδοσης των λεγόμενων “μπλε ομολόγων” (που θεωρούνται πιο σίγουρα ομόλογα, καθώς θα μπορούσαν να καλύψουν μέχρι το 60% του χρέους ενός κράτους – μέλους) αλλά και “κόκκινων ομολόγων” (που θεωρούνται λιγότερο σίγουρα, αφού θα καλύπτουν πάνω από το 60% του χρέους).
Από την πλευρά του, ο Γιάννος Παπαντωνίου εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός στο θέμα της απάντησης της ευρωζώνης στην οικονομική κρίση, τονίζοντας ότι η ευρωπαϊκή αντίδραση χαρακτηρίστηκε από ημίμετρα και ότι, σε γενικές γραμμές, τα μέτρα που αποφασίστηκαν ήταν “υπερβολικά λίγα και πολύ καθυστερημένα”.
Ο πρώην υπουργός Οικονομίας στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε ακόμη υπέρ της αύξησης των πόρων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης και υποστήριξε τη δυνατότητα αγοράς ομολόγων από το Μηχανισμό στη δευτερογενή αγορά, αλλά και της έκδοσης ευρωομολόγων, που θα ενίσχυαν τη ρευστότητα.
Ο Γιάννος Παπαντωνίου θεωρεί ότι, μέχρι σήμερα, η απάντηση της Ευρώπης ήταν μονίμως πίσω από τον οικονομικό κύκλο και προέβλεψε ότι όσο θα συνεχίζεται αυτή η καθυστερημένη αντίδραση, υπάρχει κίνδυνος να ακυρώνονται οι όποιες θετικές επιπτώσεις των μέτρων που ελήφθησαν. “Απαιτείται άμεση και μαζική απάντηση”, κατέληξε ο Γ. Παπαντωνίου.
Την ‘έκθεση’ του Γιάννου Παπαντωνίου, με θέμα την οικονομική κρίση και τα διδάγματα για την ευρωζώνη, προλογίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπάι.