Ως κουτί της Πανδώρας χαρακτηρίζεται το ελληνικό χρέος σε οικονομική βελγική εφημερίδα, καθώς η θέση της χώρας μας έχει χωρίσει την Ευρώπη σε δύο στρατόπεδα.
Η βελγική εφημερίδα «ECHO» αλλά και η βρετανική εφημερίδα Finacial Times, αναλύουν σε σημερινά τους ρεπορτάζ πως ο χειρισμός του ελληνικού χρέους και οι κινήσεις αποπληρωμής του, έχουν διχοτομήσει τις απόψεις και τις θέσεις κορυφαίων στελεχών της ευρωπαϊκής ένωσης.
Η βελγική εφημερίδα «ECHO
Πιο συγκεκριμένα, η βελγική εφημερίδα «ECHO», τονίζει σε ρεπορτάζ της, τις διαφορετικές απόψεις που επικρατούν στην ΕΕ για την επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους.
Μάλιστα στο άρθρο παρατηρεί, ότι τα επιτόκια στα ελληνικά δεκαετή ομόλογα ξεπερνούν το 15,5 %, δηλαδή δύο φορές πιο πάνω από ότι τον περασμένο Μάιο, όταν παρενέβη το πρώτο σχέδιο διάσωσης, γεγονός που καθιστά πολύ απίθανη την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το 2012, όπως αυτό προβλεπόταν, ώστε να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της. Καταλήγει, επομένως στο συμπέρασμα ότι, για την Ελλάδα διερευνάται η λύση της αναδιάρθρωσης, λύση με την οποία οι αγορές έχουν εξοικειωθεί και βρίσκει όλο και περισσότερους υποστηρικτές.
Οι συμφωνούντες και οι μη της ελληνικής αναδιάρθρωσης
Σημειώνεται, επίσης, ότι ο Πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ ΓΙουνκέρ, υποστηρίζει την «αναμόρφωση» του ελληνικού χρέους, ότι δηλαδή οι πιστωτές θα δέχονταν, εθελοντικά, την επιμήκυνση, για πολλά χρόνια, των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται σε κυκλοφορία.
Ωστόσο, το άρθρο επισημαίνει, ότι η ΕΚΤ συνεχίζει να αντιτίθεται σε κάθε μορφή αναδιάρθρωσης, καθώς ο Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, απέκλεισε χθες κάθε πρόταση περί «ήπιας αναδιάρθρωσης», χαρακτηρίζοντάς την ως «μαγική φόρμουλα», υπερβολικά ασαφή αλλά ικανή να αποσταθεροποιήσει τις αγορές. Επιπλέον, ο συνάδελφός του στην ΕΚΤ, Γιούργκεν Σταρκ, επεσήμανε ότι μια οποιαδήποτε αναδιάρθρωση θα ήταν καταστροφική για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα.
Σενάρια κερδοσκοπίας
Σύμφωνα με την ECHO, η ΕΚΤ φοβάται, κατά κύριο λόγο, ότι μία αναδιάταξη του ελληνικού χρέους ενδέχεται να μην αρκεί και να αποτελέσει το πρώτο βήμα για μία βαριά αναδιάρθρωση. Τότε, οι αγορές θα άρχιζαν να κερδοσκοπούν πάνω στην προοπτική αναδιάρθρωσης του ιρλανδικού και πορτογαλικού χρέους, με καταστροφικές συνέπειες για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Οι τελευταίες θα έπρεπε να υποστούν ένα νέο γύρο ανακεφαλαίωσης, τη στιγμή που δεν έχουν ακόμα συνέλθει από τις επιπτώσεις της κρίσης του 2007-2008 και θα αναγκάζονταν να μειώσουν τη χορήγηση πιστώσεων, εις βάρος της οικονομίας.
Αρνητικές συνέπειες
Τέλος, η ECHO παρατηρεί ότι μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, εμπεριέχει αρνητικές συνέπειες για τον ισολογισμό της ΕΚΤ που εξαγόρασε περίπου 50 δις ευρώ ελληνικών ομολόγων. «Δεν μένει παρά να δούμε πόσο καιρό η ΕΚΤ θα μπορέσει να καθυστερήσει το άνοιγμα των ασκών του Αιόλου», καταλήγει το άρθρο.
Οι Finacial Times
Την ίδια ώρα που η Βελγική εφημερίδα δημοσίευε το δικό της ρεπορτάζ για το ελληνικό χρέος οι Βρετανική εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς διαπιστώνει ότι ο χειρισμός της κρίσης χρέους της Ελλάδας διχάζει την Ευρώπη, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να φοβάται και να επικρίνει δριμύτατα τις δηλώσεις Γιούνκερ περί «μαλακής» αναδιάρθρωσης.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, οι επικρίσεις από στελέχη της ΕΚΤ των σχολίων Ευρωπαίων αξιωματούχων περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους «αποκαλύπτει έναν παρασκηνιακό καυγά» μεταξύ των τεχνοκρατών της τράπεζας και των Ευρωπαίων πολιτικών.
Η ΕΚΤ εμμένει στη θέση ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση αποπληρωμής των ελληνικών οφειλών θα ήταν ένας καταστροφικός περισπασμός από τα σχέδια για οικονομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, σημειώνουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.
Όπως αναφέρεται, νωρίτερα μέσα στο μήνα ο επικεφαλής της τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ αποχώρησε οργισμένος από συνάντηση που είχε οργανώσει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επικεφαλής του Eurogroup. Επικαλούμενη γνώστες των όσων έγιναν στη συνάντηση, η εφημερίδα γράφει ότι ήταν η αναφορά του Γιούνκερ σε «μαλακή» αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με παράταση του χρόνου ωρίμανσης των ομολόγων που εξόργισε τον Τρισέ.