Πλήγμα για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις – Φόβοι για αρνητικές συνέπειες στον τουρισμό
Η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να αφήσει αλώβητη την ήδη εδώ και επτά έτη δοκιμαζόμενη σκληρά χώρα μας, τόσο στους τομείς του τουρισμού και του εμπορίου όσο και εξαιτίας του γενικότερου αρνητικού αντίκτυπου στην Ένωση.
Η Βρετανία κατέχει την 7η θέση στον πίνακα των χωρών στις οποίες εξάγει μαζικά τα προϊόντα της η χώρα μας, επομένως η παραμικρή διασάλευση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα έχει σημαντικότατο αντίκτυπο στις ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες. Να σημειωθεί ότι ο ετήσιος τζίρος των ελληνικών εξαγωγών προς την Βρετανία υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Αίτημα ΣΕΒ για διατήρηση της Ενιαίας Αγοράς
Ήδη ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) και η Ένωση των Βιομηχανικών και Εργοδοτικών Συνδέσμων της Ευρώπης εξέδωσαν ανακοίνωση ζητώντας μια συμφωνία με τη Βρετανία, ικανή να διασφαλίσει την αποτελεσματική πρόσβαση των ελληνικών προϊόντων στη βρετανική Αγορά η απώλεια της οποίας θα σημαντικές επιπτώσεις σε τομείς, όπως τα βιομηχανικά προϊόντα (περίπου 350 εκατ. ευρώ), τα χημικά (περίπου 200 εκατ. ευρώ), τα τρόφιμα (περίπου 350 εκατ. ευρώ) κ.ά.
Ο ΣΕΒ επιθυμεί την διατήρηση της Ενιαίας Αγοράς, προς διασφάλιση στενότερων οικονομικών σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας, την ομαλή μετάβασης προς μια μελλοντική εμπορική συμφωνία, τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων του Brexit και τη συμμετοχή στις συζητήσεις όλων των ενδιαφερόμενων μερών.
Εξίσου σοβαρός αναμένεται να είναι ο αντίκτυπος στον τουρισμό. Η Ελλάδα θα πρέπει να περιμένει μείωση του τουριστικού ρεύματος, καθώς η υποτίμηση της αγγλικής λίρας έναντι του ευρώ θα μειώσει την αγοραστική δύναμη των Βρετανών και την ταξιδιωτική τους δυνατότητα. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο επισκέπτονται την Ελλάδα πάνω από 2 εκατομμύρια Βρετανοί τουρίστες.
60.000 Έλληνες εργάζονται στην Βρετανία
Άγνωστη παραμένει η τύχη των περίπου 60.000 Ελκήνων που ζουν κι εργάζονται στη Βρετανία. Ήδη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης είχε συνάντηση με την πρέσβυ της Βρετανίας στην Αθήνα Κέιτ Σμιθ, για να συζητήσουν το θέμα -συγκεκριμένα το νομικό πλαίσιο που θα διέπει την διαβίωση των Ελλήνων στη Βρετανία.
Η βρετανική κυβέρνηση επιμένει στο θέμα της μετανάστευσης και των προνομίων που απολαύουν οι αλλοδαποί που εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επομένως οι Έλληνες εργαζόμενοι στη Βρετανία ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι με πολύ αυστηρότερες γραφειοκρατικές διαδικασίες, περιορισμένη πρόσβαση στα επιδόματα πρόνοιας από το κράτος και λιγότερο ευνοϊκές συνθήκες εργασίας σε σχέση με τους Βρετανούς. Οι φοιτητές είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν αύξηση έως και 40% στα πανεπιστημιακά δίδακτρα.
«Προβλήματα θα υπάρξουν και στις τράπεζες λόγω της μείωσης της αξίας του χαρτοφυλακίου των ελληνικών τραπεζών από τοποθετήσεις σε βρετανικές τράπεζες» όπως προειδοποίησε και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος.
Η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. σημαίνει αυτόματα και μείωση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για προγράμματα όπως οι αγροτικές επιδοτήσεις, από τις οποίες επωφελείται εδώ και χρόνια η Ελλάδα.
Το 2015 η συμβολή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε. διαμορφώθηκε στα 18,2 δισ. ευρώ, η τέταρτη μεγαλύτερη στην Ε.Ε.. Η έλλειψη των πόρων αυτών σημαίνει ότι αφενός άλλα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να καλύψουν την… «τρύπα» κι αφετέρου μείωση των ευρωπαϊκών δαπανών για επιδοτήσεις και προγράμματα.