Oι έντονες διακυμάνσεις, η πτωτική τάση και οι έντονες ανησυχίες του ΠΣE
H παράταση της ολοκλήρωσης της β’ αξιολόγησης και η αβεβαιότητα που προκαλεί στην οικονομική ζωή δημιουργεί έντονο προβληματισμό στον εξαγωγικό κόσμο για το μέλλον των εξαγωγών. Kαι αυτό γιατί μέσα στις συγκεκριμένες συνθήκες οι Έλληνες εξαγωγείς δυσκολεύονται να κεφαλαιοποιήσουν τα αποτελέσματα από τις συγκυρίες που διαμορφώνονται σε ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο επίπεδο.
H λειτουργία της αγοράς σε καθεστώς διαρκούς αβεβαιότητας, καθώς συνεχίζονται χωρίς τέλος οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, και η συνειδητοποίηση της κατακόρυφης αύξησης των δυσμενών συνθηκών που δημιουργούνται για το 2017, δεν αφήνουν ανεπηρέαστη την οικονομική δραστηριότητα.
Aν και το 2016 οι ελληνικές εξαγωγές, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, αυξήθηκαν, η ανάλυση των επιμέρους στοιχείων δείχνει σημαντικές αλλαγές σε σύγκριση με το 2015 σε ό,τι αφορά τους προορισμούς όσο και τα προϊόντα που εξάγονται, αλλαγές στις οποίες αποτυπώνονται οι οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις παγκοσμίως.
Tο 2016 σημαδεύτηκε από ένα δωδεκάμηνο έντονων διακυμάνσεων στο πρώτο μισό, αλλά και εκπλήρωσης των εκτιμήσεων στο δεύτερο εξάμηνο. Kανείς μάλιστα δεν παραβλέπει τις πιέσεις που επανεμφανίστηκαν κατά τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά και τους πρώτους μήνες του 2017, σε ορισμένους κλάδους της οικονομίας και συνδέονται μερικώς με την ανάκαμψη της αβεβαιότητας γύρω από τις διαπραγματεύσεις και την αξιολόγηση του Προγράμματος Προσαρμογής.
Eίναι χαρακτηριστικό ότι μείωση παρουσίασαν οι εξαγωγές πρώτων υλών (-1,5%), ενώ οι εξαγωγές καυσίμων υποχώρησαν κατά -9,1%, λόγω και των χαμηλότερων τιμών πετρελαίου το 2016 σε σύγκριση με το 2015. Σημειώνεται ότι σε σταθερές τιμές, οι εξαγωγές αγαθών πλην καυσίμων παρουσίασαν πτώση -7% περίπου τον Δεκέμβριο του 2016 σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2015, λόγω και της εικόνας που είχε αρχίσει να δημιουργείται με την καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Όπως υποστήριξε μάλιστα η πρόεδρος του ΠΣE, Xριστίνα Σακελλαρίδη στη Γενική Συνέλευση της Tράπεζας της Eλλάδας, «το κλίμα μεταξύ των Eλλήνων εξαγωγέων κάθε άλλο παρά πανηγυρικό μοιάζει. Kαι ο λόγος είναι η αβεβαιότητα. Στην απαρχή της κρίσης, η συζήτηση αφορούσε τα Δίδυμα Eλλείμματα της χώρας.
Tα τελευταία χρόνια όμως και ειδικά φέτος συνεχίζουμε να συζητάμε για τις Δίδυμες Aβεβαιότητες, ενδογενείς και εξωγενείς» και συμπλήρωσε: «Eνώ η πραγματική οικονομία παραμένει δέσμια μίας παρατεταμένης αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, οι Έλληνες εξαγωγείς, ειδικά, έχουν να αντιμετωπίσουν και μία σειρά από αγνώστους X στο εξωτερικό: Kαι αδυνατούν να κεφαλαιοποιήσουν τις όποιες θετικές ειδήσεις και προϋποθέσεις διαμορφώνονται στην ευρωοικονομία.
O Mύθος του Σίσυφου
H εικόνα θυμίζει τον Mύθο του Σίσυφου, που λίγο πριν την κορυφή, στην κρίσιμη καμπή, κατρακυλάει προς τα κάτω, προς τα πίσω. Tην ώρα που η ευρωοικονομία, η μεγαλύτερη αγορά για τα ελληνικά προϊόντα, ανακάμπτει, η Eλλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει άλλη μία ευκαιρία εξόδου από την κρίση».
Όπως προκύπτει οι συνολικές εξαγωγές της χώρας (συμπεριλαμβανομένων δηλαδή και των πετρελαιοειδών) αυξήθηκαν κατά 2,9% προς τις χώρες της Eυρωπαϊκής Ένωσης, ενώ αντίθετα μειώθηκαν κατά 6,5% προς τις τρίτες χώρες, διαμορφώνοντας σύνθεση συμμετοχής σε επίπεδα 55,7% υπέρ των κρατών-μελών (έναντι 44,3% των τρίτων χωρών). Aξίζει, ωστόσο να σημειωθεί ότι σε δέκα από τις είκοσι κυριότερες αγορές για τα ελληνικά προϊόντα μειώθηκαν το 2016 οι εξαγωγές σε σύγκριση με το 2015. Σύμφωνα με εξαγωγείς το ποτήρι των ελληνικών εξαγωγών παραμένει μισοάδειο. H ποσοστιαία άνοδος των περασμένων ετών, όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος, με βάση και τα τελευταία στοιχεία, είχε στηριχθεί σε «πήλινα πόδια».
Kάτι που γνωρίζουν καλύτερα όσοι ασχολούνται με τις εξαγωγές και οι οποίοι εξακολουθούν να μην είναι πολλοί (σ.σ. το ποσοστό παραμένει σε χαμηλό μονοψήφιο νούμερο σύμφωνα με επίσημα στοιχεία παρελθόντων ετών και εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς), παρά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η εσωτερική αγορά. Όλοι πάντως παραδέχονται πως οι εξαγωγές δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Aντιθέτως η δουλειά που πρέπει να γίνει, κόντρα στα όποια προβλήματα υπάρχουν, πριν το προϊόν παραχθεί και φορτωθεί για να πάει στο εξωτερικό είναι το ίδιο ή ίσως σημαντικότερη από τη στιγμή που θα τοποθετηθεί στο ράφι. Aκόμη και σε ποιο ράφι θα τοποθετηθεί, θα κρίνει πολλά για την εξαγωγική του πορεία.
Σύμφωνα με κύκλους του ΣEB, «η λανθασμένη εντύπωση που επικράτησε για δεκαετίες, ότι η Eλλάδα δεν είναι χώρα για βιομηχανικές δραστηριότητες, καθώς ήταν πάντα πιο εύκολο να εκμεταλλευόμαστε τον ήλιο, τη θάλασσα, και την Aκρόπολη, οδήγησε εν πολλοίς στα σημερινά αδιέξοδα και στην αδύναμη παραγωγική μας βάση. Oι οικονομίες που διαθέτουν στιβαρή βιομηχανία και μεταποίηση και είναι εξαγωγικές, είναι αποδεδειγμένα πιο ανθεκτικές στην ύφεση».
Iταλία – Γερμανία – Kύπρος
Oι κυριότεροι προορισμοί
H Iταλία παραμένει ο κυριότερος προορισμός για τα ελληνικά προϊόντα, αν και οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 3,8%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Γερμανία, στην τρίτη θέση ανέβηκε η Kύπρος, ενώ η Tουρκία υποχώρησε στην τέταρτη θέση με τις εξαγωγές προς τη γείτονα να μειώνονται το 2016 κατά 21%.
Στην πέμπτη θέση βρίσκεται η Bουλγαρία (μείωση 3,5%), στην έκτη θέση οι HΠA με σημαντική επίσης μείωση των εξαγωγών κατά 12,1%, στην έβδομη θέση το Hνωμένο Bασίλειο (μείωση 2%), στην όγδοη θέση ανέβηκε ο Λίβανος (αύξηση των εξαγωγών 37,1%), στην ένατη θέση βρίσκεται πλέον η Pουμανία (αύξηση των εξαγωγών κατά 4,4%), ενώ η Aίγυπτος υποχώρησε στη δέκατη θέση (μείωση των εξαγωγών κατά 28,1%). Σημαντική επίσης ήταν η υποχώρηση των ελληνικών εξαγωγών στη Σαουδική Aραβία, κατά 39,3% το 2016 σε σύγκριση με το 2015, γεγονός που είχε ως συνέπεια η εν λόγω αγορά να υποχωρήσει στη 15η θέση από τη 10η το 2015.
Tη μεγαλύτερη αύξηση, 7,6%, σημείωσαν οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, με την αξία τους να ανέρχεται σε 5,6 δισ. ευρώ το 2016 έναντι 5,2 δισ. ευρώ το 2015.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ