Τη λάθος κατεύθυνση της παραγωγικής διαδικασίας στην Ελλάδα καταδεικνύει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), στιγματίζοντας το μεγάλο ποσοστό των αυτοαπασχολούμενων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, το έλλειμμα προσαρμοστικότητας της οικονομίας στις σύγχρονες μεθόδους παραγωγής, έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ευημερία των Ελλήνων, γεγονός το οποίο αντανακλάται στην υψηλή ανεργία και την υποτονική ανάκαμψη.
«Απορεί κανείς για τι είδους ανάπτυξη μιλάνε τα σχέδια εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής, όταν η οργάνωση της παραγωγής, ακόμη και σε μεγάλους και εξωστρεφείς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό το πρότυπο της μικρής οικογενειακής και ατομικής επιχείρησης» διερωτάται χαρακτηριστικά, ο ΣΕΒ.
Στο ίδιο πλαίσιο, εξηγεί ότι «αυτό είναι αποτέλεσμα της πολιτικής προστατευτισμού που ασκείται όσον αφορά στις μικρές-ατομικές εκμεταλλεύσεις, για πελατειακούς κυρίως λόγους». Ειδική μνεία κάνει και στη φοροδιαφυγή, την οποία και αποδίδει στο υψηλό ποσοστό των αυτοαπασχολούμενων.
Όπως αναφέρει αναλυτικά, η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό αυτοαπασχολούμενων (34%) και συνεπώς το μικρότερο ποσοστό μισθωτών (66%) εργαζομένων, απ’ όλες τις αναπτυγμένες χώρες του κόσμου το 2016. Αυτό είναι ένδειξη υπανάπτυξης της οικονομίας, εκτεταμένης φοροδιαφυγής και καθήλωσης του πληθυσμού σε ένα σχετικά χαμηλό βιοτικό επίπεδο, σπεύδει να προσθέσει.
Την ίδια ώρα, ο ΣΕΒ σημειώνει ότι – εκτός των άλλων – άνω του 30% των μισθωτών απασχολείται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, σε δραστηριότητες κατά κανόνα χαμηλής παραγωγικότητας. Αυτό, αναλύει ο Σύνδεσμος, προκαλεί πρόσθετα εμπόδια στην ανάπτυξη ιδιωτικών επιχειρήσεων, καθώς καθιερώνονται πρότυπα εργασιακών σχέσεων και αμοιβών που δεν συνάδουν με τις ανταγωνιστικές συνθήκες που επικρατούν σε μία εύρυθμη ιδιωτική οικονομία.