Ποιοτικότερες παραμέτρους στη ρύθμιση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό προκειμένου να μην αποκλειστεί η πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που ενώ θέλουν δεν θα μπορούν να ενταχθούν προτείνει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) σε υπόμνημά της προς όλους τους βουλευτές.
Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «ο εξωδικαστικός συμβιβασμός αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για χιλιάδες επιχειρήσεις και μικρομεσαίους της αγοράς».
Μεταξύ άλλων, στο υπόμνημα αναφέρεται ότι προκειμένου η συμμετοχή στον εξωδικαστικό μηχανισμό να είναι όσο το δυνατόν μαζικότερη, θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα ένταξης σε αυτόν και στους ελεύθερους επαγγελματίες, εφόσον οι τελευταίοι παραιτηθούν από άλλες ρυθμίσεις ή από το δικαίωμα υπαγωγής στις ευεργετικές διατάξεις του «νόμου Κατσέλη».
Επίσης, σημειώνεται ότι προβληματισμό προκαλεί η μη δυνατότητα ένταξης στις ευεργετικές διατάξεις του μηχανισμού όσων επιχειρήσεων διαθέτουν το 85% των οφειλών τους σε ένα μόνο πιστωτή.
Ακόμη υπογραμμίζεται ότι «σε αντίθεση με τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί αναφορικά με την άρση της ευθύνης και τη χορήγηση ακαταδίωκτου (ήτοι στην πράξη νομική κάλυψη) σε τραπεζικά στελέχη και δημόσιους υπαλλήλους που εμπλέκονται στις διαδικασίες ρύθμισης οφειλών, εν τέλει δεν περιλαμβάνεται καμία σχετική αναφορά στις διατάξεις του σχεδίου νόμου. Το συγκεκριμένο αίτημα αποτελεί καίριας σημασίας παράμετρο, ιδίως για τις τράπεζες η μη υλοποίηση του οποίου θα απομακρύνει την προοπτική απομείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων».
Υπογραμμίζεται ότι η καθυστέρηση της πλήρους εφαρμογής του μηχανισμού, εξαιτίας της πληθώρας στοιχείων και λοιπών παραμέτρων που πρέπει να εισαχθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, συνεπάγεται την απώλεια πολύτιμου χρόνου για τις επιχειρήσεις.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης τονίζει ότι «το εν λόγω νομοσχέδιο θα αποτελέσει σωσίβιο για την αγορά, αφού ουσιαστικά θα δώσει τη δυνατότητα σε βιώσιμες επιχειρήσεις να ρυθμίσουν συνολικές οφειλές, τόσο προς τον ιδιωτικό τομέα όσο και προς το Δημόσιο, με στόχο να δοθεί η ευκαιρία σε όσες δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις να συνεχίσουν τη λειτουργία τους πάνω σε νέες βάσεις, διασφαλίζοντας παράλληλα χιλιάδες θέσεις εργασίας».
Αναφέρεται στις θετικές ρυθμίσεις της νομοθετικής πρωτοβουλίας που προβλέπει τη στήριξη υγιών και βιώσιμων επιχειρήσεων, και κυρίως των πολύ μικρών, μικρομεσαίων και ατομικών, οι οποίες έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Υπογραμμίζει δε, ιδιαίτερα το γεγονός ότι για πρώτη φορά διαμορφώνεται ένα εξωδικαστικό πλαίσιο, που δίνει την ευκαιρία σε μια υπερχρεωμένη επιχείρηση να συγκεντρώσει όλους τους πιστωτές της, προκειμένου να ρυθμίσει όλα τα χρέη της.
Τέλςο υπογραμμίζει τις 13 παρατηρήσεις και 7 βελτιώσεις που συγκέντρωσε η ΕΣΕΕ στο προαναφερθέν υπόμνημα με στόχο να ενταχθούν στο μηχανισμό όσο το δυνατόν περισσότερες «εντός κρίσης υπερχρεωμένες επιχειρήσεις». Το υπόμνημα εστάλη σε όλους τους βουλευτές προκειμένου να στηρίξουν τις προτεινόμενες βελτιώσεις, κατά τη διαδικασία ψήφισής του μηχανισμού στη Βουλή.