Νέα τάση στην Αγορά του real estate – Τι κατέδειξε Arbitrage Real Estate
Την «μερίδα του λέοντος» στο ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών για την εγχώρια Αγορά του real estate αναμένεται να διεκδικήσουν κι εφέτος τα τουριστικά ακίνητα, παρά την παρατηρούμενη έλλειψη μεγάλων προσφερομένων μονάδων, δηλαδή μονάδων με διάθεση άνω των 150 κλινών.
Η εν λόγω έλλειψη οδηγεί βεβαίως σε διαμόρφωση μιας νέας τάσης για ανάπτυξη των λεγομένων ξενοδοχείων «μπουτίκ», με διάθεση ακόμη και μόνον 10 έως 25 δωματίων.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε και η έρευνα της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Arbitrage Real Estate που επιχείρησε μια επισκόπηση της εγχώριας ξενοδοχειακής Αγοράς και των προοπτικέώντης για το 2017.
«Η εκτίμηση της Ελλάδας ως εκ των κορυφαίων τουριστικών προορισμών παγκοσμίως, η σταθερή ζήτηση του τουριστικού της προϊόντος, ο χαρακτηρισμός της χώρας ως ασφαλής προορισμός στην εγγύτερη περιοχή, οι θετικές αποδόσεις των διεθνών tour operators, η έλευση αναγνωρισμένων διεθνώς διαχειριστών και η προώθηση της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ως προορισμούς για city break, θεωρούμε ότι θα επιδράσουν θετικά στη συνέχιση της επενδυτικής και εμπορικής δραστηριότητας στην Αγορά ξενοδοχείων. Την ίδια στιγμή, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, όπως το προσφυγικό, η οικονομική σταθερότητα, το επιχειρηματικό φορολογικό πλαίσιο και η βελτίωση των υποδομών θα συνεχίζουν να επηρεάζουν τον τουρισμό σε συνδυασμό πάντα με τις επικείμενες διεθνείς μακροοικονομικές και πολιτικές εξελίξεις», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της εταιρείας.
Αξιολόγηση και «κόκκινα» δάνεια προσδιορίζουν τις προοπτικές του κλάδου
Η ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης αναμένεται να δώσει ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα, να οδηγήσει σε περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών κεφαλαίων στο πιστωτικό σύστημα και να προάγει το αίσθημα της εμπιστοσύνης στον επενδυτικό τομέα.
Από την άλλη, η ενεργή διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) των τεσσάρων συστημικών τραπεζών δύναται να οδηγήσει στη μεταβίβαση μεγάλων ξενοδοχειακών ακινήτων, προερχόμενα από τιτλοποίηση επιχειρηματικών δανείων, σε έμπειρους επενδυτές, έτοιμους να εφαρμόσουν πιο πρακτικές και ενεργές στρατηγικές διαχείρισης.
Θετικά αναμένεται να επιδράσει η είσοδος διεθνών ξενοδοχειακών οίκων στην εγχώρια Αγορά ως απόρροια της έλλειψης πολυτελών και επώνυμων ξενοδοχείων καθώς και της σταθερής ζήτησης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.
«Επιπλέον, η σύμβαση διαχείρισης του πρώην Astir Palace από την Four Seasons μπορεί να αποτελέσει την αρχή επόμενων σημαντικών εξελίξεων», αναφέρει η ανάλυση της Arbitrage Real Estate.