Η ελληνική οικονομία έδειξε μεγάλη αντοχή, τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος ενημερώνοντας το Ευρωκοινοβούλιο. Όπως είπε, η οικονομία γύρισε σε ανάπτυξη και η ανεργία υποχώρησε, αν και παραμένει σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα.
Πρέπει να χτίσουμε σε αυτή την τάση, τόνισε, και πρέπει να σταματήσει η αβεβαιότητα που κάνει κακό. Χρειαζόμαστε ένα θετικό κύκλο. Η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο έκαναν σημαντική πρόοδο από την αρχή του προγράμματος και πρέπει να στηριχθούν οι προσπάθειες για να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη.
Κλειδί οι μεταρρυθμίσεις
Ο Πιερ Μοσκοβισί, που αποκάλυψε ότι επιστρέφει στις Βρυξέλλες από το Ευρωκοινοβούλιο για να συμμετάσχει στις συζητήσεις που θα γίνουν με τους Θεσμούς, τόνισε ότι από την πλευρά της Κομισιόν «κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φτάσουμε γρήγορα σε συμφωνία». Αναφέρθηκε αναλυτικά σε μεταρρυθμίσεις που έγιναν στο μέτωπο της αγοράς προϊόντων και τις ιδιωτικοποιήσεις.
Αναφορικά με τα εργασιακά, σημείωσε ότι από την πλευρά της Κομισιόν θέλει να δει συλλογικές διαπραγματεύσεις που θα βασίζονται στις βέλτιστες πρακτικές και τόνισε ότι το σημαντικό είναι το σύστημα να δουλεύει στην πράξη και όχι στα χαρτιά, και παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ακόμα ανοικτά θέματα.
Αναζητώντας έναν ρεαλιστικό στόχο
Όπως είπε, στο δημοσιονομικό η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3% το 2016 (μένει να πιστοποιηθεί από την Eurostat στα τέλη του μήνα) και στις διαπραγματεύσεις η συζήτηση έχει επεκταθεί και στο τι θα γίνει μετά το 2018, οπότε θα λήξει το πρόγραμμα. Θα πρέπει να δούμε για πόσο θα πρέπει να διατηρηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Χρειάζεται ένας ρεαλιστικός στόχος, σημείωσε, αν θέλουμε να επιστρέψει η χώρα σε ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας.
Απαραίτητη μια τεχνική συμφωνία
Μια τεχνική συμφωνία που θα οδηγεί σε μια πολιτική συμφωνία δεν είναι μόνο εφικτή, είναι απαραίτητη. Χρειάζονται δύσκολες πολιτικές αποφάσεις από όλους, αυτό είναι ιδιαίτερα σαφές για την Ελλάδα.
Πρώτη καταχώρηση: 16:48