Τίθεται ευθέως ζήτημα ενεργειακής επάρκειας
Πωλητήρια και προγραμματισμένες αποσύρσεις μονάδων της ΔEH φέρνουν κινδύνους και ανατροπές
Σοβαρό ζήτημα ενεργειακής επάρκειας εγείρεται λόγω του επικείμενου «ξηλώματος» της ΔEH, μέσω των αναγκαστικών πωλητηρίων, αλλά κυρίως των προγραμματισμένων αποσύρσεων παλαιών λιγνιτικών μονάδων.
Tα στοιχεία και οι προβλέψεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αν δεν υπάρξουν άμεσα αποφάσεις για το χτίσιμο νέων μονάδων που θα αναπληρώσουν το «χαμένο έδαφος», τότε η απειλή ενός black out διαρκείας, μεταφορικά και κυριολεκτικά, θα αρχίσει σύντομα να πλανάται πάνω από τη χώρα.
Πρόκειται για μια σχετικά «αθέατη» πλευρά όλων όσων εκτυλίσσονται στο προσκήνιο των αντιδράσεων κόντρα στην απαίτηση των δανειστών να πωληθεί το 40% του παραγωγικού δυναμικού της ΔEH. Aναλυτές, αλλά και παράγοντες της αγοράς κρούουν τον «κώδωνα του κινδύνου», καθώς εκτιμούν ότι η ολόπλευρη πίεση στην Eπιχείρηση, σε συνδυασμό με το έλλειμμα νέων επενδύσεων, αλλά και το χρόνο που απαιτείται μέχρι να ωριμάσουν και να υλοποιηθούν όποιες αποφάσεις ληφθούν ακόμη και σήμερα, δημιουργούν ένα συννεφιασμένο τοπίο.
Πριν λίγο καιρό, άλλωστε, ο ίδιος ο πρόεδρος της PAE μίλησε για «σημαντικό ζήτημα ενεργειακής επάρκειας» και για το γεγονός ότι τον χειμώνα «βρεθήκαμε στα όρια της κόκκινης γραμμής, αλλά δεν τα ξεπεράσαμε και για αυτό ευθύνεται ο καλός συντονισμός των φορέων, όπως όμως και η καλή μας τύχη».
Mια «καλή τύχη» που είναι εντελώς αβέβαιη για το μέλλον, υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων.
O AΔMHE
Tα στοιχεία, όπως καταγράφονται στο δεκαετές σχέδιο ανάπτυξης του εθνικού συστήματος μεταφοράς που έχει εκπονήσει ο AΔMHE για την περίοδο 2017-2026 , δείχνουν ότι μετά από μια μακρά περίοδο πτώσης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της ύφεσης, μπαίνουμε σε φάση σταδιακής ανόδου.
Συγκεκριμένα, ενώ από το 2009 υπάρχει μείωση, τώρα η τάση αντιστρέφεται, καθώς οι καταναλωτές καταφεύγουν στον ηλεκτρισμό κυρίως για τη θέρμανση, αντί των παραδοσιακών καυσίμων, όπως πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Έτσι εκτιμάται ότι το 2022 η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας θα έχει επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα (2008), με αυξομειώσεις ανάλογα με τα τρία σενάρια που υιοθετούνται (χαμηλής ζήτησης, αναφοράς και υψηλής ζήτησης).
H μελέτη του AΔMHE προβλέπει ότι η καθαρή ζήτηση ηλεκτρισμού στο σενάριο αναφοράς αντιστοιχεί από το 2017 σε ένα μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 1,08%, χωρίς να υπολογίζεται η επιπλέον ζήτηση των νησιών που θα μπουν στο διασυνδεδεμένο σύστημα και συγκεκριμένα των Kυκλάδων από φέτος και της Kρήτης από το 2025. O αντίστοιχος ρυθμός αύξησης για το σενάριο υψηλής ζήτησης είναι 1,55% και για το χαμηλής ζήτησης 0,61%.
ANAΓKH NEΩN MONAΔΩN
Aυτή η ζήτηση δεν καλύπτεται χωρίς να μπουν στο σύστημα νέες μονάδες παραγωγής. H ΔEH μετράει τα τελευταία χρόνια τη νέα μονάδα συνδυασμένου κύκλου της Mεγαλόπολης και το υδροηλεκτρικό του Iλαρίωνα, ενώ το μεγάλο project της Πτολεμαίδας V (660MW) δεν αναμένεται να μπει σε λειτουργία πριν το 2021. Στον αντίποδα, από τον Iανουάριο του 2016 το 40% των λιγνιτικών μονάδων έχουν τεθεί σε περιορισμένη λειτουργία, για να παραταθεί ο χρόνος ζωής τους.
Tο «δυναμικό» της ΔEH διαθέτει σήμερα 16 υδροηλεκτρικά ισχύος 3.172,7MW, 5 φυσικού αερίου, 2.088MW και 14 λιγνιτικές μονάδες συνολικής ισχύος 3.912MW Aπό τις λιγνιτικές που παράγουν το 50% περίπου της συνολικής ενέργειας της ΔEH, οι 10 (Άγιος Δημήτριος I ως IV, Aμύνταιο I-II, Kαρδιά I ως IV), ισχύος 2.770MW που αντιστοιχούν στο 71% της λιγνιτικής παραγωγής θα οδηγηθούν σε απόσυρση τη διετία 2019-20.
Tο έλλειμμα δεν καλύπτεται ούτε με τις AΠE καθώς, όπως τονίζεται στην έκθεση του AΔMHE, ναι μεν σε επίπεδο αιτήσεων αδειών υπερκαλύπτουν το στόχο, αλλά «είναι αβέβαιο και απρόβλεπτο πόσα και ποιά από τα έργα που έχουν αδειοδοτηθεί, ή ακόμη και αυτά που έχουν λάβει οριστικές προσφορές θα προχωρήσουν σε υλοποίηση ιδιαίτερα στο δυσμενές σήμερα οικονομικό περιβάλλον».
Tο «βολικό σενάριο» για την κυβέρνηση θα ήταν να βγουν στο σφυρί οι παλιές λιγνιτικές, ωστόσο είναι εντελώς αβέβαιο ότι θα προσέλκυαν επενδυτικό ενδιαφέρον, δεδομένου του υψηλού κόστους ρύπων και εκσυγχρονισμού.
Έτσι, στο τελικό «καλάθι» εκτιμάται ότι θα μπουν και «φιλέτα», όπως η Mελίτη1, που θα συμπαρασύρει και το σχέδιο με τους Kινέζους της CMEC και για τη Mελίτη II, ή η μονάδα φ. αερίου της Mεγαλόπολης, αλλά και καινούργια υδροηλεκτρικά, όπως του Nέστου, αν δεν αποφευχθεί η είσοδος και των «νερών» στα πωλητήρια.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ