Για να καμφθούν οι αντιστάσεις του ΔΝΤ – Τι προτείνει η ελληνική κυβέρνηση
Την δημιουργία μηχανισμού πρόβλεψης πρωτογενών πλεονασμάτων Μηχανισμό πρόβλεψης πρωτογενών πλεονασμάτων, για την περίοδο μετά το 2018, προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί η επιφυλακτικότητα του ΔΝΤ ως προς την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση έχει γίνει αποδεκτή από το Ταμείο και έχει ικανοποιήσει και τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς.
Ο μηχανισμός πρακτικά θα ενοποιεί και ομογενοποιεί τις εκτιμήσεις των θεσμών για τα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς ως γνωστόν τα στοιχεία των θεσμών συνήθως έχουν αποκλίσεις.
Έτσι, όλες οι πλευρές θα γνωρίζουν εγκαίρως εάν πράγματι -για παράδειγμα- το 2019 μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5%.
Αρμόδια κυβερνητική πηγή εξηγούσε στην εφημερίδα πως εφόσον για παράδειγμα το 2018 διαπιστωθεί ότι το πλεόνασμα για την επόμενη χρονιά δεν θα υπερβεί το 1,5%, θα υπάρχει η δυνατότητα μέσω του μηχανισμού παρακολούθησης να ενεργοποιούνται εγγυήσεις ότι θα ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για να φθάσει τελικώς στο 3,5% το 2019.
Η δημιουργία του μηχανισμού προτάθηκε από το οικονομικό επιτελείο στο περίφημο δείπνο του Brussels Group με στόχο να ξεμπλοκαριστεί η διαδικασία της διαπραγμάτευσης, η οποία σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές είχε κολλήσει στο γεγονός πως οι εκπρόσωποι του Ταμείου αμφισβητούν τη δυνατότητα της Ελλάδας να πετύχει το 2019 πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5%.