Η μείωση των συντάξεων από το 2019 δεν εξαρτάται από την δημοσιονομική κατάσταση
Το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά το 2018 θα κρίνει αντίστοιχα και το ύψος των μέτρων και αντιμέτρων που θα εφαρμοστούν, σύμφωνα με τα όσα συμφωνήθηκαν την περασμένη Παρασκευή στο Eurogroup της Μάλτας.
Επίσης, θα κρίνει την ύπαρξη ενός θετικού πακέτου συνολικού ύψους 2% του ΑΕΠ, προκειμένου να αντισταθμιστεί η μείωση των συντάξεων από το 2019.
Συγκεκριμένα, από το 2019 και ανεξαρτήτως δημοσιονομικής κατάστασης, ενεργοποιείται η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης προς εξοικονόμηση ποσού ίσου προς το 1% του ΑΕΠ.
Αν το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμηθεί στο 3,5% (χωρίς στο ποσό αυτό να συμπεριλαμβάνεται η εξοικονόμηση από τη μείωση των συντάξεων), τότε, εκτός από το πακέτο με τα αρνητικά μέτρα θα ενεργοποιηθεί και ολόκληρο το πακέτο με τα θετικά μέτρα:
– Μείωση εισφοράς των συνταξιούχων στα φάρμακα
– Αύξηση του επιδόματος τέκνων
– Υλοποίηση προγράμματος στέγασης
– Αύξηση του αριθμού παιδιών που θα ενταχθούν δωρεάν στους παιδικούς σταθμούς
– Στοιχειοθέτηση επενδυτικού προγράμματος
– Νέο πακέτο δημιουργίας θέσεων εργασίας
Σε περίπτωση εκτίμησης του πρωτογενούς πλεονάσματος από 2,5% έως 3,5%, προβλέπεται αντίστοιχος περιορισμός των θετικών μέτρων:
– Με πλεόνασμα 2,5%, δεν υπάρχουν θετικά μέτρα.
– Με πλεόνασμα 2,6%, υπάρχουν θετικά μέτρα 0,1%
– Με πλεόνασμα 2,7%, τα θετικά μέτρα θα είναι 0,2% κ.ο.κ.
Ένα επίσης κρίσιμο ζήτημα που ακόμη δεν έχει απαντηθεί είναι το ποιος θα αποφασίσει ποια από τα θετικά μέτρα θα ενεργοποιηθούν σε περίπτωση που τα δημοσιονομικά δεδομένα δεν επιτρέπουν την πλήρη υλοποίηση του καλού πακέτου.
Αν το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμηθεί κάτω από 2,5%, εκτός από τη μείωση των συντάξεων θα γίνει και περικοπή του αφορολογήτου ορίου κατά την ίδια λογική:
– Πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,4% θα επιφέρει και μείωση του αφορολογήτου ορίου ώστε να εξοικονομηθεί το 0,1% του ΑΕΠ.
– Πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,3% θα επιφέρει μείωση του αφορολογήτου ορίου ώστε να εξοικονομηθεί το 0,2% του ΑΕΠ.
– Πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% θα οδηγήσει σε μείωση αφορολογήτου από το 2019 και όχι από το 2020.
Στο πολύ θετικό σενάριο που το πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπεράσει το 3,5% του ΑΕΠ, η κυβέρνηση θα έχει το δικαίωμα να προχωρήσει και σε επιπλέον μέτρα ανακούφισης –κάτι άλλωστε που προβλέπεται και από το 3ο μνημόνιο.
Τα επιπλέον αυτά θετικά μέτρα όμως θα πρέπει να έχουν εφάπαξ χαρακτήρα και να είναι συμφωνημένα με τους Θεσμούς.