Σχεδόν αναπόφευκτο είναι για την Ελλάδα ένα 4ο πρόγραμμα διάσωσης, σύμφωνα με τον επικεφαλής νομισματικής στρατηγικής της Bank of America Merrill Lynch Αθανάσιο Βαμβακίδη.
Μιλώντας στον Alpha 989 το πρωί ο κ. Βαμβακίδης τόνισε ότι το ΔΝΤ «ζητά λύση άμεσα και οριστική (για το χρέος)». Ο ίδιος εκτιμά όμως ότι «είναι μικρή η πιθανότητα να έχουμε λύση σύντομα γιατί η Ελλάδα καλείται να πάρει σκληρά μέτρα». Μάλιστα θεωρεί ότι μπορεί να χρειαστεί και 4ο μνημόνιο, κάτι που, όπως επισημαίνει, δεν βοηθά στην ανάκαμψη της οικονομίας.
Ο ίδιος εκτιμά πως «εάν μπορέσει η Ελλάδα να βγει στις αγορές κάποια στιγμή φέτος ή το ’18, τότε θα υπάρξει ένα πρόγραμμα στήριξης με τη μορφή συμβουλευτικού χαρακτήρα και χωρίς δανεισμό». Ωστόσο τονίζει ότι «είναι πιο περίπλοκη περίπτωση η Ελλάδα». Όπως τονίζει: «θα πρέπει οι αξιολογήσεις να ολοκληρώνονται πιο γρήγορα και να εφαρμόζονται οι μεταρρυθμίσεις για να βγούμε στις αγορές. Αυτή τη στιγμή το κόστος δανεισμού για 10 χρόνια είναι στο 6,5%, το οποίο είναι πολύ υψηλό. Μέχρι στιγμής όμως οι καθυστερήσεις που έχουμε δεν δημιουργούν πολύ αισιοδοξία», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Βαμβακίδης τόνισε ότι «το πρόγραμμα δεν είναι τέλειο αλλά το πιο αρνητικό είναι ότι δεν εφαρμόζεται και έχουμε καθυστερήσεις στις αξιολογήσεις. Διαφορετικά η Ελλάδα θα ήταν ήδη στις αγορές. Η αβεβαιότητα από τις καθυστερήσεις έχει φέρει πολύ μεγάλη ζημιά. Δεν υπάρχει τίποτα το καινούργιο σε αυτό που συζητούν σήμερα. Η κυβέρνηση πρέπει να πείσει τον λαό αλλά δεν έχει στρατηγική. Το κόστος είναι πολύ μεγάλο».
Ο ίδιος εκτιμά πως «αν τα πράγματα αρχίσουν να κινούνται πιο γρήγορα, τότε το ελληνικό χρηματιστήριο θα έχει τις καλύτερες αποδόσεις αλλά όσο συνεχίζεται αυτή η αβεβαιότητα τα πράγματα θα χειροτερεύουν». Τονίζει δε πως «οι αγορές θα ήθελαν να δουν να ψηφίζει τα μέτρα για τις μεταρρυθμίσεις και η αντιπολίτευση, κάτι όμως το οποίο δεν έγινε. Θα έπρεπε να υπάρξει καλύτερη συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων».
Για τον κ. Βαμβακίδη η χώρα είναι εγκλωβισμένη σε έναν φαύλο κύκλο. «Οι μεταρρυθμίσεις δεν έγιναν και καταλήξαμε σε ακραία λιτότητα που πήγε πολύ παραπάνω», σημειώνει.