Παρά την υπέρβαση στόχου στο πρωτογενές πλεόνασμα
Το πρωτογενές πλεόνασμα που πέτυχε η Ελλάδα το 2016 είναι σχεδόν εφτά φορές μεγαλύτερο από τον στόχο του προγράμματος, ωστόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι επιφυλακτικό για τις δυνατότητες της χώρας να διατηρήσει τις επιδόσεις αυτές, αναφέρει το Bloomberg σε σημερινό του άρθρο.
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή αναμένεται την Παρασκευή να ανακοινώσει τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα του περασμένου έτους τα οποία θα επικυρωθούν τη Δευτέρα από την Eurostat. Το πλεόνασμα θα είναι κοντά στο 4% του ΑΕΠ, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. Ο στόχος του προγράμματος ήταν για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ.
Παρά το γεγονός ότι το πλεόνασμα θα είναι καλύτερο των εκτιμήσεων, το ΔΝΤ δεν έχει πειστεί ότι η Ελλάδα θα μπορεί να διατηρήσει αυτό το επίπεδο επιδόσεων για το 2018 και στη συνέχεια. Το Ταμείο εκτιμά ότι τουλάχιστον το μισό από το πλεόνασμα του 2016 έρχεται από έκτακτα μέτρα αντί από διαρθρωτικές αλλαγές που θα συνέχιζαν να αποδίδουν τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με άτομα κοντά στην ανάλυση του ΔΝΤ. Αυτό έχει ωθήσει το Ταμείο να ζητήσει και νέα μέτρα λιτότητας.
Το επίπεδο του πρωτογενούς πλεονάσματος της Ελλάδας είναι το κλειδί για να καθοριστεί το είδος της ανακούφισης στο χρέος που θα χρειαστεί η χώρα, αναφέρει το πρακτορείο. Όσο μεγαλύτερο είναι το πλεόνασμα, τόσο λιγότερη ανακούφιση στο χρέος θα χρειάζεται. Το αν η Ελλάδα θα πρέπει να δεχτεί ελάφρυνση αποτελεί αντικείμενο έριδας μεταξύ των πιστωτών της Ελλάδας και του ΔΝΤ.
Στη Μάλτα, αυτόν τον μήνα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε: «Δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν μελλοντικά μέτρα στο χρέος» για την Ελλάδα. Λίγες ημέρες αργότερα, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ τον αντέκρουσε, σημειώνοντας ότι «θα χρειαστεί αναδιάρθρωση χρέου», το εύρος της οποίας θα πρέπει να προσδιοριστεί.
Για το 2016 το Ταμείο αναθεώρησε τις εκτιμήσεις του για το πλεόνασμα στις 19 Απριλίου στο 3,3% του ΑΕΠ από 0,1% τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η αναθεωρημένη πρόβλεψη θα οδηγήσει σε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό – μαζί με τις πληρωμές επιτοκίων – για πρώτη φορά από το 1995 όταν ξεκίνησε η Eurostat να συγκεντρώνει στοιχεία.
Το ΔΝΤ αναμένει η Ελλάδα να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 2% το 2018. Με λίγη πίστη στην ικανότητα της Ελλάδα να παραδίδει συνεχώς υψηλά επίπεδα πρωτογενών πλεονασμάτων, το ΔΝΤ επιμένει η κυβέρνηση να εφαρμόσει και νέα μέτρα λιτότητας για να πετύχει και να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2019 και στη συνέχεια.
Έλληνες αξιωματούχοι (που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας) ανέφεραν ότι το Ταμείο κάνει «αυθαίρετους υπολογισμούς» που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.
Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι συζητήσεις για την διάρκεια της περιόδου που η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρεί πλεόνασμα 3,5%. Δύο πηγές με γνώση των συζητήσεων ανέφεραν ότι το βασικό σενάριο είναι να διατηρηθούν μέχρι το 2022. Αλλά οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και οι συζητήσεις στην Ουάσινγκτον στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ ενδεχομένως να βοηθήσουν να αρθεί το αδιέξοδο, καταλήγει το δημοσίευμα.