Με καρφιά προς το ΔΝΤ συνόδευσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την αισιόδοξη εκτίμησή του ότι θα υπάρξει τελικά συμφωνία με το Ταμείο για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.
Την ίδια ώρα, πάντως, η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ επέμεινε στην ανάγκη των μεταρρυθμίσεων και της βιωσιμότητας του χρέους προκειμένου μετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ενώ αναφερόμενη στο ζήτημα του χρέους είπε ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα πρέπει «να είναι λογικά».
Τόσο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, όσο και η επικεφαλής του ΔΝΤ έκαναν δηλώσεις ενόψει της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ στην ουάσινγκτον.
Ο κ.Σόιμπλε, μιλώντας σε εκδήλωση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς δήλωσε την αισιοδοξία του για επίτευξη συμφωνίας με το ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα και ταυτόχρονα τόνισε ότι οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης για τα δημοσιονομικά είναι πιο ρεαλιστικές από αυτές του Ταμείου.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τάχθηκε υπέρ μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης πολλών ταχυτήτων και υπέρ της μετατροπή του ESM σε ένα ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο για τη χρηματοδότηση των επόμενων προγραμμάτων βοήθειας στην Ευρωζώνη.
Όπως είπε, βραχυπρόθεσμα ο ESM θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο, ενώ παράλληλα, υποστήριξε ότι αν οι χώρες της Ευρωζώνης χρειαστούν νέα προγράμματα βοήθειας αυτά δεν θα πρέπει να περιλαμβάνουν το ΔΝΤ.
Ταυτόχρονα, επανέλαβε τη θέση του για μια Ευρώπη «πολλαπλών ταχυτήτων» λέγοντας ότι δεν είναι ρεαλιστικό αυτή τη στιγμή να πιέζουμε για περαιτέρω ευρωπαϊκή ενοποίησης.
Από την πλευρά της, όμως, η κ.Λαγκάρντ επέμεινε σε δικές της δηλώσεις στην ανάγκη των μεταρρυθμίσεων και της βιωσιμότητας του χρέους, προκειμένου το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα για την Ελλάδα.
Η κ.Λαγκάρντ πρόσθεσε πάντως, ότι στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων έχει σημειωθεί πρόοδος και κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ, αναφερόμενη στο ζήτημα του χρέους, είπε ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα πρέπει να είναι λογικά.
«Σε ό,τι αφορά την έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους, πρέπει ακόμη να συζητήσουμε τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα που θα ανατεθεί στην Ελλάδα και ο οποίος θα πρέπει να είναι λογικός» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Λαγκάρντ.
Για τις μεταρρυθμίσεις, είπε πως υπάρχουν ακόμη ανοιχτά ζητήματα στο φορολογικό και ασφαλιστικό, τα οποία θα πρέπει να κλείσουν, όταν θα επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Αθήνα.