«Έκανε σε τρία χρόνια μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να κάνει εδώ και 15 χρόνια»
Εντυπωσιακή δημοσιονομική πρόοδο της Ελλάδας διαπιστώνει ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί, ενώ παράλληλα προειδοποιεί πως η έξοδος οποιασδήποτε χώρας από το ευρώ θα οδηγούσε την ευρωζώνη σε αποσύνθεση.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε βελγικό πανεπιστήμιο, που είχε θέμα τις επιπτώσεις από ενδεχόμενη έξοδο μίας χώρας από την ευρωζώνη, ο Γάλλος επίτροπος αναφέρθηκε και στην Ελλάδα λέγοντας ότι έχει σημειώσει εντυπωσιακή δημοσιονομική πρόοδο η οποία όμως έχει προκαλέσει αρνητικές κοινωνικές επιπτώσεις.
Οι επιπτώσεις αυτές οφείλονται, κατά τον Γάλλο επίτροπο, πρωτίστως στο γεγονός ότι η Ελλάδα πραγματοποίησε τα τελευταία τρία χρόνια διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες θα έπρεπε να είχε υλοποιήσει τα τελευταία 15 χρόνια.
Ως προς το ζήτημα του ελληνικού χρέους, ο Επίτροπος ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξουν ρυθμίσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού άχθους. Τάχθηκε ωστόσο κατά της ονομαστικής μείωσης του χρέους.
Κίνηση-έκπληξη για το έλλειμμα της Ελλάδας
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το έντυπο Ευρωπαϊκής πληροφόρησης Agence Europe, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να προτείνει στο Συμβούλιο της ΕΕ την κατάργηση της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος που έχει ανοίξει κατά της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό, ο επίτροπος Οικονομικών προτίθεται να κάνει μια τέτοια πρόταση την Τετάρτη 17 Μαΐου, οπότε και θα πραγματοποιηθούν οι συστάσεις κοινωνικοοικονομικής πολιτικής της Επιτροπής προς τα κράτη- μέλη.
Μία τέτοια πρωτοβουλία, σημειώνει το έντυπο, η οποία θα έστελνε ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα κάποιες μέρες πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup, έχει την υποστήριξη του προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όχι όμως και του αρμόδιου επιτρόπου για το ευρώ Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Καταλήγοντας, η Agence Europe υποστηρίζει, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι η επίτευξη πολιτικής συμφωνίας στις 22 Μαΐου στο Eurogroup θα σήμαινε και πιθανή απόφαση για την εκταμίευση μίας νέας δόσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας στα μέσα Ιουνίου, επιτρέποντας έτσι στην Ελλάδα να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις της τον Ιούλιο και δίνοντας τη δυνατότητα ν’ αποφευχθεί το να προσεγγίσουν οι διαπραγματεύσεις τον χρόνο διεξαγωγής των γερμανικών εκλογών.