Τι δηλώνει ο πρόεδρος του Eurogroup για συντάξεις και φόρο εισοδήματος
Αισιόδοξος ότι η οριστική συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα θα επιτευχθεί σύντομα εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης για το ελληνικό πρόγραμμα.
«Πράγματι η δεύτερη αξιολόγηση έχει αργήσει. Με δική μου πρωτοβουλία επανεκκίνησαν οι συνομιλίες για να φτάσουμε στο κλείσιμο. Για τις συντάξεις τα μέτρα θα αρχίσουν το ’19 και η μεταρρύθμιση για τον φόρο εισοδήματος το ’20, εκτός αν χρειαστεί να εφαρμοστεί νωρίτερα. Προβλέπεται να βελτιωθεί ο εκσυγχρονισμός του δικτύου κοινωνικής προστασίας που σωστά προωθεί η Ελλάδα, πέραν των μεταρρυθμίσεων. Τα θεσμικά όργανα επέστρεψαν και έχω κάθε εμπιστοσύνη πως η συμφωνία για τα τελικά μέτρα θα επιτευχθεί σύντομα» ανέφερε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Παράλληλα, όπως είπε, συμφωνήθηκε να λάβει η Ελλάδα «αναπτυξιακά» μέτρα από το 2019, εφόσον επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, και να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του Eurogroup εκτίμησε ότι «η συμφωνία για το τελικό ‘πακέτο’ θα επιτευχθεί σύντομα». Αναγνώρισε, ταυτόχρονα, ότι η 10ετής περίοδος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% «πρέπει να μειωθεί».
Όσον αφορά τις πρόσφατες δηλώσεις περί «σπατάλες χρημάτων σε ποτά και γυναίκες», διαμήνυσε ότι «δεν είχα καμία πρόθεση να προσβάλλω κανέναν» και «να προκαλέσω νέες διχόνοιες».
Ακόμη, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τοποθετήθηκε υπέρ της μετατροπής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ΕΣΜ) σε ένα «Ευρωπαϊκό ΔΝΤ».
«Ο ΕΣΜ εξετάζεται από Ευρωπαίους τεχνοκράτες και θα δημοσιεύσουμε τα ευρήματα τους τον Ιούνιο», δήλωσε ο Ολλανδός πολιτικός αναφορικά με τη μετατροπή του σε ένα Ευρωπαϊκό ΔΝΤ και συμπλήρωσε πως θα πρέπει να έχει και εποπτικό ρόλο έτσι ώστε να αποφευχθούν μελλοντικές κρίσεις.
Ο πρόεδρος του Eurogroup εκτίμησε ακόμη ότι η αξιολόγηση έχει καθυστερήσει ιδιαίτερα. Ωστόσο, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Eurostat επιβεβαίωσε πρόσφατα πως το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας το 2016 έφτασε το 3,9%.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι με δική του πρωτοβουλία τον Φεβρουάριο, και στη συνέχεια τον Μάρτιο με τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, επετεύχθη μία συνολική συμφωνία στις αρχές Απριλίου. «Αποφασίσαμε για την αλληλουχία των μέτρων μεταρρύθμισης, για να υπάρξει εξισορρόπηση της ελληνικής οικονομίας», σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να νομοθετήσουν περαιτέρω μέτρα σε εισοδήματα και συντάξεις.
Σύμφωνα με τον ίδιο, όσον αφορά τα μέτρα για τις συντάξεις θα ισχύσουν το 2019, ενώ τα μέτρα στον φόρο εισοδήματος θα ισχύσουν το 2020, εκτός και αν χρειαστεί να ισχύσουν νωρίτερα. Παράλληλα, συμφωνήθηκε να λάβει η Ελλάδα «αναπτυξιακά» μέτρα από το 2019, εφόσον επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, και να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.
Στη δευτερολογία του, ο πρόεδρος του Eurogroup εξέφρασε δε την υπόσχεση ότι θα επανέλθει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το συντομότερο δυνατό με μια «δίκαιη συμφωνία για την Ελλάδα».
Ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα, η οποία έχει επιβραδυνθεί τον τελευταίο καιρό, πρέπει να συνεχιστεί και πως ό,τι προκύψει από εκεί θα πρέπει να επενδυθεί στη χώρα που το έχει ανάγκη. Ο Γ. Ντάισελμπλουμ δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξουν πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς επίσης και ότι θα εξεταστεί το ζήτημα του ελληνικού χρέους, στη βάση των αποφάσεων του Μαΐου του 2016.
«Η ανακούφιση του χρέους θα δώσει λύση για να επιστρέψει η Ελλάδα σε μια βιώσιμη διαδρομή στο μέλλον», ανέφερε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.
Μοσκοβισί: Δεν πρέπει να επαναπαυθούμε
Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, εξέφρασε την ικανοποίησή του επειδή τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat για το ελληνικό έλλειμμα και το χρέος επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία αντιστάθηκε στις αναταράξεις του 2015. Επιβεβαιώθηκε πως με βάση τα προβλεπόμενα στο μνημόνιο το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε στο 4,2% του ΑΕΠ, δηλαδή πολύ καλύτερα από το 0,5% που είχε οριστεί και συγκεκριμένα εννέα φορές πιο πάνω.
Ωστόσο, ο Ευρωπαίος επίτροπος υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να επαναπαυθούμε όσον αφορά την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, καθώς οι θετικές τάσεις του 2016 φαίνεται πως τώρα συνεχίζονται, αλλά με μειωμένο ρυθμό, κυρίως λόγω της καθυστέρησης της αξιολόγησης. Ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα και όλοι οι θεσμοί θα πρέπει να δουλέψουν εποικοδομητικά για να κλείσει γρήγορα η δεύτερη αξιολόγηση, κι αυτό διότι πρέπει να περιοριστούν οι κίνδυνοι και η αβεβαιότητα που δημιουργούν οι καθυστερήσεις. Επίσης, σημείωσε ότι οι θεσμοί επέστρεψαν στην Αθήνα με κοινό στόχο μίας τεχνικής συμφωνίας σύντομα.
Στη συνέχεια, ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι μόλις κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση η Ελλάδα θα πρέπει πρέπει να νομοθετήσει τις προαπαιτούμενες δράσεις, προσθέτοντας ότι όταν περάσουν αυτά τα μέτρα θα υπάρξει και η επίσημη συμφωνία στο επόμενο Eurogroup, ώστε να ξεκινήσει η επόμενη εκταμίευση.
Καταλήγοντας, επισήμανε ότι το ελληνικό χρέος θα πρέπει να γίνει βιώσιμο και ότι θα πρέπει να συμφωνηθεί μία «πιο ρεαλιστική πορεία» για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το πέρας του προγράμματος.
Στη δευτερολογία του ο Πιερ Μοσκοβισί εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αποστολή της τρόικας στην Αθήνα θα επιτρέψει μια «ουσιαστική πρόοδο» και ότι Αθήνα και θεσμοί βρίσκονται κοντά στο στόχο τους. «Θα πρέπει να υπάρξει ταχεία πρόοδος τώρα για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να καταλήξουμε σε τεχνική συμφωνία τις επόμενες ημέρες», επανέλαβε ο κ. Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να εφαρμόσουν μια σειρά από προαπαιτούμενα για το πρόγραμμα.
Ο Π. Μοσκοβισί προσέθεσε ότι μια συνολική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση θα δώσει βεβαιότητα για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. «Αυτή η συμφωνία πρέπει να επιτευχθεί σύντομα», ανέφερε ο επίτροπος, «για το καλό όχι μόνο των Ελλήνων πολιτών αλλά για το καλό του συνόλου της ΕΕ».
Τέλος, ο κ. Μοσκοβισί υπενθύμισε ότι στη Μάλτα συμφωνήθηκε να εφαρμοστεί ένα πακέτο μέτρων, μετά το πέρας του προγράμματος, το οποίο θα είναι «δημοσιονομικά ουδέτερο» για να βοηθηθεί η ανάπτυξη και η κοινωνική προστασία.
Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη 27 Απριλίου 2017, 11:45