Καταργούνται άμεσα οι περιορισμοί για περισσότερα από 400 επαγγέλματα σύμφωνα με τη δήλωση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Ηλία Πλασκοβίτη, στο «Βήμα της Κυριακής».
«Στις 2 Ιουλίου ανοίγουν περισσότερα από 400 επαγγέλματα» ανέφερε ο κ. Πλασκοβίτης, αρνούμενος κατηγορηματικά τα περί καθυστέρησης.
«Τις επόμενες 15 ημέρες τα συναρμόδια υπουργεία θα έχουν αποστείλει τους καταλόγους των επαγγελμάτων που απελευθερώνονται», όπως προβλέπει ο νόμος.
Σύμφωνα με το νόμο για το άνοιγμα των επαγγελμάτων, ο οποίος ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 16 Φεβρουαρίου και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ακριβώς 4 μήνες μετά τη δημοσίευση ανοίγουν αυτομάτως όλα τα επαγγέλματα σε υλοποίηση της κοινοτικής οδηγίας 123/2006, γνωστής και ως οδηγίας Μπολκεστάιν, για την απελευθέρωση της αγοράς υπηρεσιών εντός της ΕΕ.
Κατ’ επέκτασιν, οι περιορισμοί καταργούνται στις 2 Ιουλίου, εκτός αν μέσα στην ίδια τετράμηνη προθεσμία εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα που θα επιτρέπει εξαιρέσεις για συγκεκριμένο επάγγελμα για λόγους «επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος».
Η κατάργηση αφορά «αδικαιολόγητους περιορισμούς στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων» και ειδικότερα, τους περιορισμούς ως προς τον αριθμό των προσώπων που μπορούν να εξασκούν ένα επάγγελμα, τους γεωγραφικούς περιορισμούς στην άσκηση του επαγγέλματος, τις ρυθμίσεις για την επιβολή υποχρεωτικών κατώτατων ή ανώτατων τιμών ή αμοιβών και την απαίτηση χορήγησης προηγούμενης διοικητικής άδειας για την άσκηση επαγγέλματος.
Η γενική ρύθμιση αφορά όλα τα επαγγέλματα εκτός από αυτά που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο, δηλαδή του δικηγόρου, του μηχανικού/αρχιτέκτονα, του συμβολαιογράφου και του ορκωτού ελεγκτή, ενώ το ζήτημα των φαρμακοποιών το χειρίζεται ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος .
Όσον αφορά τα επιστημονικά επαγγέλματα οι αλλαγές που έρχονται είναι οι ακολουθες:
Για τους δικηγόρους καταργούνται οι γεωγραφικοί περιορισμοί στην άσκηση της δικηγορίας, με αποτέλεσμα κάθε δικηγόρος να μπορεί να ασκεί το επάγγελμά του σε οποιοδήποτε δικαστήριο της χώρας. Καταργούνται παράλληλα οι υποχρεωτικές ελάχιστες αμοιβές και το σύστημα προείσπραξης της αμοιβής από τον Δικηγορικό Σύλλογο. Η αμοιβή του δικηγόρου καθορίζεται ελεύθερα με έγγραφη συμφωνία. Υποχρεούται να προκαταβάλλει ο ίδιος (όχι ο πελάτης του) τις νόμιμες εισφορές και κρατήσεις υπέρ ασφαλιστικών ταμείων και τρίτων στον Δικηγορικό Σύλλογο.
Αναφορικά με τους συμβολαιογράφους, στο νόμο προβλέπεται επανακαθορισμός της αναλογικής αμοιβής ώστε να βαίνει μειούμενη όσο αυξάνει η αξία του αντικειμένου της συναλλαγής. Ορίζεται ότι ως τις 2 Ιουνίου πρέπει να εκδοθεί κοινή απόφαση των υπουργείων Δικαιοσύνης και Οικονομικών με την οποία θα καθορίζεται η αναλογική αμοιβή.
Για αρχιτέκτονες-μηχανικούς, για τα ιδιωτικά έργα καταργούνται οι ελάχιστες υποχρεωτικές αμοιβές και το σύστημα είσπραξης της αμοιβής του μηχανικού μέσω του ΤΕΕ. Για τις μελέτες δημοσίων έργων οι συμμετέχοντες στους διαγωνισμούς μελετών δημοσίων έργων υποβάλλουν ελεύθερα την οικονομική προσφορά τους, η οποία μπορεί να είναι και κατώτερη της προεκτιμημένης αμοιβής.
Τέλος, στους ορκωτούς λογιστές καταργείται το ελάχιστο υποχρεωτικό ωρομίσθιο που ισχύει σήμερα.