Θετικό πρόσημο στις αποταμιεύσεις και ανάσχεση αύξησης «κόκκινων δανείων» μετά το τραγικό πρώτο δίμηνο του 2017
Ανέλπιστο φως στην άκρη του τούνελ, όσον αφορά το ύψος των καταθέσεων και την έκθεση των συστημικών τραπεζών στον κίνδυνο των «κόκκινων» δανείων, αναμένεται να φανί στα αποτελέσματα του Μαρτίου, μετά από ένα απελπιστικά αρνητικό πρώτο δίμηνο του 2017.
Μάλιστα οι εκτιμήσεις των τραπεζιτών κάνουν λόγο για κάλυψη τουλάχιστον του 1/3 των απωλειών του Φεβρουαρίου, ενώ για τον τρέχοντα μήνα οι εκροές περιορίστηκαν ακόμη περισσότερο και το ύψος των καταθέσεων σταθεροποιήθηκε σε ικανοποιητικό βαθμό.
Προφανώς αυτό οφείλεται στο κλίμα αισιοδοξίας που παρατηρήθηκε στους καταθέτες μετά το Eurogroup της 28ης Φεβρουαρίου, καθώς μέχρι τότε όλοι διατηρούσαν τις επιφυλάξεις τους εξαιτίας των ανασφαλειών που δημιουργούσε η… μετ’ εμποδίων διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς. Τώρα οι τραπεζίτες εκφράζουν την αισιοδοξία τους πως η ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης θα συντελέσει στην περαιτέρω τόνωση των καταθέσεων και τον περιορισμό των μη εξυπηρετουμένων δανείων.
Ωστόσο η υπερφορολόγηση και η συνεχής μείωση των εισοδημάτων δεν επιτρέπουν ιδιαίτερα αισιόδοξες σκέψεις, καθώς αυτά επηρεάζουν αρνητικά τόσο την αποταμίευση όσο και την κατανάλωση.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, στο δ΄ τρίμηνο του 2016 η αποταμίευση παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος, υποχωρώντας μάλιστα στο -8,9% από -8% το δ΄ τρίμηνο του 2015, καθώς νοικοκυριά και επιχειρήσεις όχι μόνο δεν αποταμιεύουν, αλλά ξοδεύουν από τα έτοιμα για πληρωμές φόρων, εισφορών και λειτουργικών εξόδων.
Να σημειωθεί μάλιστα ότι η κατάσταση από τότε επιδεινώθηκε έτι περισσότερο με νέες εκροές καταθέσεων.
Επίσημα στοιχεία για την πορεία των καταθέσεων τον Μάρτιο, αλλά και για την πιστωτική επέκταση, η οποία δεν έχει ξεφύγει από το αρνητικό πρόσημο, αναμένεται να δημοσιεύσει σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος.
Σημειώνεται ότι τον Φεβρουάριο οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα ήταν μειωμένες κατά 750 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, στο τέλος Φεβρουαρίου οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών, διαμορφώθηκαν στα 119,07 δις. ευρώ έναντι 119,75 δις. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου και 121,4 δις. στο τέλος Δεκεμβρίου 2016.
Σε επίπεδο α΄ διμήνου, η πτώση στους λογαριασμούς επιχειρήσεων και νοικοκυριών έφτασε τα 2,31 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, εξαιτίας αυτού του λόγου, στο α΄ δίμηνο του 2017 δημιουργήθηκαν νέα NPLs (δάνεια σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών), ύψους 1,5 δις. ευρώ, καθώς έπαυσαν να εξυπηρετούνται και δάνεια που είχαν ρυθμιστεί.
Η ομαλοποίηση στην εξυπηρέτηση δανείων τον Μάρτιο, πάντως, δεν σημαίνει ότι αυτομάτως έπαυσε η δημιουργία νέων NPLs. Όπως έχει γράψει το Capital.gr, και τον Μάρτιο υπήρξε θετική δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων άνω των 90 ημερών.
Όμως, λαμβανομένων υπόψιν των διαγραφών δανείων στις οποίες προχωρούν οι τράπεζες και οι οποίες είναι περισσότερες από τα νέα NPLs, το τελικό αποτέλεσμα για τον Μάρτιο είναι μείωση των NPLs για το τραπεζικό σύστημα.