Στο στόχαστρο και οι συντάξεις χηρείας, οι αναπηρικές και οι εικουρικές
Ισοπεδωτικές θα είναι οι μειώσεις σε κύριες και επικουρικέςσυντάξεις, από το 2019, καθώς πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι αναμένεται να υποστούν απώλειες από 45 έως 350 ευρώ.
Επί της ουσίας, σε πολλές περιπτώσεις οι συνταξιούχοι θα χάσουν ετησίως 2,5 με 3 συντάξεις, καθώς οι συνολικές απώλειες θα ξεπεράσουν τις 3.000 ευρώ.
Από τις μειώσεις δεν εξαιρούνται χαμηλοσυνταξιούχοι, συντάξεις χηρείας και αναπηρικές συντάξεις. Συνεπώς, αν δεν υπάρξει κάποια αλλαγή, η περικοπή της προσωπικής διαφοράς θα αρχίζει από τις πολύ χαμηλές συντάξεις των 486 ευρώ, οι οποίες εμφανίζουν προσωπικές διαφορές της τάξεως των 45 ευρώ.
Οι υψηλές κύριες συντάξεις (γιατρών, δικηγόρων, ΤΕΒΕ, πανεπιστημιακών κ.ά.) που εμφανίζουν μεγάλες προσωπικές διαφορές έως 40% θα διασωθούν από την ελεύθερη πτώση, καθώς, σύμφωνα με την κυβέρνηση, τέθηκε οροφή προστασίας 18%. Αυτό σημαίνει ότι η προσωπική διαφορά θα κόβεται τόσο, ώστε το συνολικό ποσό της εκάστοτε σύνταξης να μην μειώνεται πάνω από 18%. Αυτό το ποσοστό στις υψηλές συντάξεις μπορεί να αντιστοιχεί σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις σε μείωση έως και 330 ευρώ.
Το «ψαλίδι» δεν γλιτώνουν από το 2019 και περίπου 400.000 δικαιούχοι επικουρικών, που είχαν γλιτώσει τις μειώσεις το περασμένο καλοκαίρι λόγω του πλαφόν προστασίας των 1.300 ευρώ. Οι δικαιούχοι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: α) σε αυτούς που εμφάνιζαν προσωπικές διαφορές στις επικουρικές αλλά έμειναν στο απυρόβλητο λόγω του πλαφόν και β) σε αυτούς που υπέστησαν μερική περικοπή της προσωπικής διαφοράς ώστε το σύνολο των συντάξιμων αποδοχών τους να μην «πέφτει» κάτω από τα 1300 ευρώ.
Αυτές οι κατηγορίες συνταξιούχων κινδυνεύουν από το 2019 να χάσουν από λίγα ευρώ έως το 18% της επικουρικής τους. Στην πρώτη γραμμή του πυρός βρίσκονται 60.000 συνταξιούχοι που παίρνουν προσωπική διαφορά στην επικουρική τους μετά τις μειώσεις του περασμένου καλοκαιριού. Κυρίως πρόκειται για συνταξιούχους του πρώην ΕΤΕΑΜ (μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα), ΤΕΑΥΕΚ (εμποροϋπάλληλοι) και ΤΕΑΥΝΤΠ (ναυτιλιακοί και τουριστικοί πράκτορες).
Οι ειδικοί στην ασφάλιση εκτιμούν ότι η εξοικονόμηση από τις επικουρικές δεν θα υπερβεί τα 100 εκατ. ετησίως, καθώς η μεγάλη αφαίμαξη των προσωπικών διαφορών στις επικουρικές έχει ήδη συντελεστεί πέρυσι. Επίσης αμφισβητούν ότι ο στόχος της εξοικονόμησης 1.8 δισ. ευρώ θα επιτευχθεί αν τεθεί πλαφόν 18% στις περικοπές των κύριων συντάξεων. Ο στόχος θα ήταν εφικτός -όπως υπολογίζουν- αν μειώνονταν τουλάχιστον κατά 30% οι κύριες συντάξεις άνω των 700 ευρώ.
Σύμφωνα με την υπουργό εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, η πλειονότητα των συνταξιούχων θα δει απώλειες κατά μέσο όρο 9%.
Πάντως η υπουργός διαβεβαίωσε -όπως είχαν διαβεβαιώσει και οι προκάτοχοί της- ότι μετά το 2019 δεν θα υπάρξει νέα μείωση των συντάξεων.
Η συνολική απώλεια των συντάξιμων αποδοχών σε χιλιάδες περιπτώσεις θα «καταπιεί» ολόκληρη την επικουρική που λαμβάνουν σήμερα οι συνταξιούχοι. Δηλαδή το μέτρο που θα ισχύσει από το 2019 θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα με την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος που θα οδηγούσε σταδιακά στον μηδενισμό των επικουρικών συντάξεων.
Οι υψηλοσυνταξιούχοι εκτιμάται ότι θα χάσουν κατά μέσο όρο 100 έως 250 ευρώ μηνιαίως.
Αλλά και οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν συνταξιοδοτηθεί με 35ετία (κυρίως διευθυντές), ένστολοι, γιατροί του ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί, καθώς και οι παλιοί συνταξιούχοι του ΤΕΒΕ, αναμένεται να υποστούν αντίστοιχες απώλειες.