Ολοταχώς για επισημοποίηση της προκαταρκτικής συμφωνίας – Χρονοδιάγραμμα μέτρων-αντιμέτρων
Ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι ηγέτες της ευρωζώνης, μετά την χθεσινή συμφωνία της Αθήνας με τους επικεφαλής των Θεσμών, καθώς ανοίγει πλέον ο δρόμος για μια ολική σύγκλιση κατά το επικείμενο Εurogroup της 22ας Μαΐου.
Στο Μαξίμου η ικανοποίηση έχει να κάνει περισσότερο με τις προοπτικές για την τελική διευθέτηση του χρέους, ώστε να εισέλθει ενεργά στο πρόγραμμα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Για το εν λόγω ζήτημα, καθοριστικές βεβαίως θα είναι οι συζητήσεις στην Σύνοδο των υπουργών του G7, που θα λάβει χώρα στις 11-13 Μαΐου, στο Μπάρι της Ιταλίας.
Διαβεβαιώσεις και αισιοδοξία
Το Βερολίνο, σε αντίθεση με τις Βρυξέλλες, προσπαθεί να κρατήσει «χαμηλά» την σπουδαιότητα της συμφωνίας, καθώς δεν επιθυμεί να δοθεί, στην παρούσα φάση και για ευνόητους εσωτερικούς πολιτικούς λόγους, βαρύτητα στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Ωστόσο ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έδειξε τον ενθουσιασμό του για την επίτευξη αυτής της προκαταρκτικής συμφωνίας, χαρακτηρίζοντάς την ως βάση για τις περαιτέρω συζητήσεις προς ανεύρεση μιας αξιόπιστης στρατηγικής για την διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.
Σε ανάλογο κλίμα και τα σχόλια στο twitter του επιτρόπου επί των Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος έκανε αναφορά και για οριστική διευθέτηση του χρέους. H εκπρόσωπος του επιτρόπου Μοσκοβισί ανέφερε ότι η συμφωνία με τις ελληνικές αρχές «ανοίγει την πόρτα για μια άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς η ελληνική πλευρά επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να εφαρμόσει όλα τα προαπαιτούμενα» και συμπλήρωσε πως υπάρχει μια «ξεκάθαρη σειρά γεγονότων» ως προς τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους τις επόμενες εβδομάδες. Η εκπρόσωπος ολοκλήρωσε λέγοντας πως το επόμενο σημαντικό «πολιτικό βήμα» είναι το Eurogroup της 22ας Μαΐου.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, ώστε «η Ελλάδα πλέον να μπορεί να σταθεί στα πόδια της». Σε ανάλογο κλίμα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε χθες ότι «τα τεχνικά κλιμάκια έφτασαν σε μια προκαταρτική συμφωνία για ένα πακέτο πολιτικών που θα υποστηρίξουν την ανάκαμψη της Ελλάδας. Αυτό θα πλαισιωθεί από μια επιπλέον συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους και θα αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος».
Στο περιθώριο του G7
Στο αμέσως επόμενο διάστημα, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει αφενός να τηρήσει εν τοις πράγμασι τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές και αφετέρου να φέρει τα μέτρα στην Βουλή προς ψήφιση. Οι δε Ευρωπαίοι εταίροι μας θα πρέπει να αναζητήσουν με το ΔΝΤ μια κοινή γραμμή για το ελληνικό χρέος.
Στην συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G7 θα βρεθούν οι υπουργοί Οικονομικών των μεγαλύτερων χωρών της ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία), ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί και ασφαλώς η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Πιθανότατα θα πάνε και υψηλόβαθμα στελέχη της ευρωζώνης, όπως ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, που χειρίζεται το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, καθώς και ο πρόεδρος του ΕuroWorking Group Τόμας Βίζερ. Οι συναντήσεις που θα γίνουν στο περιθώριο της συνόδου εκτιμάται ότι θα διευκολύνουν τη συζήτηση τόσο στο ΕuroWorking Group της 15ης Μαΐου και κυρίως στo καθοριστικό Eurogroup της 22ας Μαΐου.
Ο «πονοκέφαλος» των πλεονασμάτων και η ποσοτική χαλάρωση
Πριν από οποιαδήποτε συμφωνία, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί η διάρκεια κατά την οποία η χώρα μας θα πρέπει να επιτυγχάνει ετήσια πλεονάσματα της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ, καθώς η απαίτηση του Βερολίνου για 10 έτη δεν υφίσταται πλέον στις διαβουλεύσεις, ως σενάριο μη ρεαλιστικό, όπως διαβεβαίωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ. Το επικρατέστερο σενάριο των Βρυξελλών κάνει πλέον λόγο για μια διάρκεια 3 έως 5 ετών.
Η ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων για το ελληνικό χρέος θα απελευθερώσει τον δρόμο της Ελλάδας προς την ένταξή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (GE). Υπόψη θα ληφθούν ασφαλώς από την ΕΚΤ και οι μελέτες της για την βιωσιμότητα του χρέους, όπως επίσης και το ζήτημα της επικινδυνότητας των ελληνικών ομολόγων.
Η ΕΚΤ θα συνεδριάσει πιθανότατα στις 8 Ιουνίου και η εκτίμηση είναι πως θα λάβει αποφάσεις επί του θέματος στις 20 Ιουλίου.
Μέτρα – αντίμετρα: Χρονοδιάγραμμα βάσει της προκαταρκτικής συμφωνίας
2018: Περικοπές επιδομάτων
Το πακέτο μέτρων που θα εφαρμοστεί θα περιλαμβάνει περικοπές ύψους 450 εκατ. ευρώ: Μείωση της δαπάνης για το επίδομα θέρμανσης κατά 50%, κατάργηση της έκπτωσης φόρου για τις ιατρικές δαπάνες, κατάργηση έκπτωσης του 1,5% που γίνεται σε μισθωτούς και συνταξιούχους λόγω παρακράτησης φόρου, αλλά και κατάργηση των επιδομάτων ειδικά για όσους εισπράττουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
2019: Μειώσεις συντάξεων
το ποσό να υπολογίζεται σε πάνω από 2 δισ. ευρώ. Η περικοπή, πάνω από 2 δισ. ευρώ, θα αφορά σε κύριες και επικουρικές, χωρίς εξαίρεση των χαμηλοσυνταξιούχων, ενώ θα μπει πλαφόν 18% στην περικοπή. Η μείωση των συντάξεων θα γίνει ούτως ή άλλως την 1/1/2019 ανεξάρτητα, από το αν θα εμφανιστεί πλεόνασμα τουλάχιστον κατά 3,5% του ΑΕΠ ή όχι.
2020 Μείωση αφορολογήτου ορίου
Η μείωση της έκπτωσης φόρου στα 1.250 ευρώ είναι προγραμματισμένη να γίνει την 1/1/2020. Θα γίνει νωρίτερα (την 1/1/2019) μόνο αν εκτιμηθεί ότι το πλεόνασμα του 2019 θα είναι 1,5% του ΑΕΠ αντί για 3,5%. Ακόμη και αν το 2020 έχουν υπερπλεόνασμα, η μείωση του αφορολόγητου θα γίνει οπωσδήποτε.
2019-2020 Αντίμετρα
Τα πακέτα των θετικών μέτρων, τόσο του 2019 όσο και του 2020, θα ενεργοποιηθούν μόνο στην περίπτωση που εξασφαλιστεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για τα συγκεκριμένα χρόνια θα φτάσει στο 3,5% του ΑΕΠ, χωρίς να συνυπολογίζεται η πρόσθετη απόδοση των μέτρων όπως η μείωση των συντάξεων αλλά και η μείωση του αφορολόγητου.
Οι σημαντικές ημερομηνίες
4 Μαΐου 2017: Έκτακτη συνεδρίαση του EuroWorking Group.
11 – 13 Μαΐου 2017: Κρίσιμη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών του G7 στο Μπάρι της Ιταλίας.
15 Μαΐου: Νέα συνεδρίαση του EuroWorking Group, για την προετοιμασία του Eurogroup της 22ας Μαΐου.
22 Μαΐου 2017: Eurogroup για την τυπική επικύρωση της συμφωνίας.
8 Ιουνίου 2017: Πρώτη μετά το Eurogroup συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), όπου θα εξεταστεί το ζήτημα ένταξης της Ελλάδας στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE).