Τι προβλέπεται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προσαρμογής – Οι ελληνικές προτάσεις για τα επιδόματα τέκνων και ενοικίου
Σημαντικά χαμηλότερη ανάπτυξη, λόγω του προβλεπόμενου υψηλότερου φετινού πρωτογενούς πλεονάσματος, θα αναγράφεται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, που θα κατατεθεί προς έγκριση στην Βουλή μαζί με το πολυνομοσχέδιο υλοποίησης των συμφωνηθέντων νέων μέτρων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της περιόδου 2017 – 2020, η κατάθεση του οποίου καθυστέρησε αρκετούς μήνες εξαιτίας ακριβώς του μη υπολογισμού των πλεονασμάτων για την διετία 2019 – 2020, το πρωτογενές πλεόνασμα θα υπολογιστεί στο 2,2% ή 2,3%, αν και στον Προϋπολογισμό του 2017 προβλεπόταν στο 2%. Τούτο σημαίνει ασφαλώς πτώση του αναμενόμενου ποσοστού ανάπτυξης ίσως και κάτω από το 2,5%, έναντι του 2,7% που ανέφερε ο Προϋπολογισμός.
Πάντως το ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος ακόμη και σήμερα παραμένει ασαφές, τουλάχιστον ως προς την διάρκεια επίτευξης του στόχου του 3,5% του ΑΕΠ. Ωστόσο ο στόχος δεν αλλάζει για όλη την διάρκεια εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Σημειώνεται πως η υψηλότερη προσδοκώμενη επίτευξη πλεονάσματος δεν επηρεάζει τον μνημονιακό στόχο του 1,75%. Όπως και να ΄χει, εάν τελικά επιτευχθεί η αναθεωρημένη προς τα άνω εκτίμηση για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2017, η ελληνική κυβέρνηση θα δικαιούται να προβεί σε εφαρμογή μέτρων έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους οικονομικά ασθενέστερους, όπως συνέβη το 2016 με τη διάθεση του εκτάκτου επιδόματος σε συνταξιούχους κάτω των 800 ευρώ μηνιαίως.
Πλήρη εικόνα της πορείας του ΑΕΠ στο πρώτο 3μηνο τρέχοντος έτους θα έχουμε στις 15 Μαΐου, οπότε θα δημοσιευτούν τα πρώτα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμούν πως το ΑΕΠ φέτος θα συρρικνωθεί έτι περισσότερο. Δεδομένου ότι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα προβλέπει διαμόρφωση του ΑΕΠ (σε απόλυτους αριθμούς) μέχρι το 2020 περίπου στα 198 δισ. ευρώ, οι περικοπές σε συντάξεις και τη μείωση του αφορολογήτου ορίου θα πλησιάσει ή θα ξεπεράσει τα 4 δισ. ευρώ.
Τα επιδόματα τέκνων και ενοικίου
Ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τα θετικά μέτρα θα εφαρμοστούν το 2019, εφόσον επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι (σ.σ.: πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το συγκεκριμένο έτος, χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν η δημοσιονομική επίπτωση από τη μείωση των συντάξεων), οι λεπτομέρειες βασικών μέτρων όπως είναι η ενίσχυση του οικογενειακού επιδόματος παραμένουν ακόμη «ανοικτές».
Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά την απόφαση για αύξηση του προϋπολογισμού του οικογενειακού επιδόματος από τα 650 στα 910 εκατ. ευρώ (δηλαδή κατά 260 εκατ. ευρώ), παραμένει στο τραπέζι το ενδεχόμενο κατάργησης του ειδικού επιδόματος τριτέκνων και πολυτέκνων.
Πρόκειται για το επίδομα των 500 ευρώ ετησίως ανά παιδί που χορηγείται σε όσους έχουν τρία παιδιά και πάνω, υπό την προϋπόθεση ότι το ετήσιο εισόδημα δεν ξεπερνά τις 45.000 ευρώ. Την κατάργηση του επιδόματος είχαν ζητήσει το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα προκειμένου να ενισχυθεί περισσότερο το επίδομα τέκνων για όσους έχουν ένα ή δύο παιδιά.
Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτό το πλαίσιο είναι η εξής:
– Να αυξηθεί το επίδομα για όσους έχουν ένα παιδί από τα 40 ευρώ τον μήνα στα 60 ευρώ τον μήνα.
– Να αναπροσαρμοστεί το επίδομα για όσους έχουν δύο παιδιά από τα 80 ευρώ που είναι σήμερα στα 150 ευρώ.
– Να αυξηθεί το επίδομα των τρίτεκνων στα 280 ευρώ τον μήνα(από 245 ευρώ που είναι σήμερα).
– Να δίδεται επίδομα 410 ευρώ ανά μήνα σε όσους έχουν τέσσερα παιδιά (από 327 ευρώ που είναι σήμερα).
Να σημειωθεί ότι τα ποσά που προαναφέρθηκαν είναι τα μεγαλύτερα που προβλέπονται για όσους εμφανίζουν τα χαμηλότερα εισοδήματα. Και η σημερινή νομοθεσία προβλέπει μείωση των επιδομάτων ανάλογα με το δηλωθέν εισόδημα.
Και ενώ το επίδομα τέκνων παραμένει «ανοικτό» ως προς τα ακριβή ποσά που θα δίδονται, πιο ξεκάθαρη φαίνεται να είναι η κατάσταση με το επίδομα ενοικίου, το οποίο θα δίδεται και σε πολίτες που αποπληρώνουν στεγαστικά δάνεια για την κύρια κατοικία τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ποσά του επιδόματος αλλά και τα εισοδηματικά κριτήρια διαμορφώνονται ως εξής:
– Για εργένηδες με εισόδημα έως και 9.600 ευρώ τον χρόνο θα δίδεται επίδομα 50 ευρώ τον μήνα.
– Για ζευγάρια χωρίς παιδιά και οικογενειακό εισόδημα 14.400 ευρώ, το επίδομα θα είναι 75 ευρώ τον μήνα.
– 87,5 ευρώ τον μήνα θα παίρνουν ζευγάρια με ένα παιδί και εισόδημα έως 16.800 ευρώ ετησίως.
– Για οικογένειες με δύο παιδιά το εισοδηματικό όριο θα ανέβει στα 19.200 ευρώ και το επίδομα θα είναι 100 ευρώ.