Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας μπορούν να θεωρηθούν θετικές, ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), Νίκος Βέττας μιλώντας σε συνέδριο της Ελληνικής Εταιρίας; Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ).
Αυτό θα γίνει είπε ο κ. Βέττας στο βαθμό που, πρώτον, η εκκίνηση γίνεται από πολύ χαμηλή βάση (η οικονομία παραμένει στάσιμη από το 2014), δεύτερον, ότι οι ηλεκτρονικές πληρωμές οδηγούν σε καταγραφή υψηλότερου ποσοστού της οικονομίας, τρίτον, μειώνεται η αβεβαιότητα σε σχέση με την εκτέλεση του προγράμματος και τέταρτον βελτιώνεται το κλίμα στο ευρωπαϊκό περιβάλλον.
Σχετικά με τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές, ο κ.Βέττας εκτίμησε ότι υπάρχουν ασφαλώς ευκαιρίες, με βάση τη σημερινή σταθεροποίηση, όμως και σημαντικοί λόγοι για απουσία κάθε ίχνους εφησυχασμού.
Αναφερόμενος στις κύριες προκλήσεις εστίασε, μεταξύ άλλων, στη στροφή του παραγωγικού υποδείγματος, αλλά και στις τεχνολογικές εξελίξεις που θα επιφέρουν πίεση σε δυο από τους κύριους τομείς, οι οποίοι στήριξαν την απασχόληση στο παρελθόν και διεκδικούν σημαντικό μέρος της προσοχής του τραπεζικού συστήματος: τις κατασκευές, όπου η έμφαση μετατίθεται από την κατασκευή νέων κατοικιών για Έλληνες και το λιανικό εμπόριο, όπου οι ψηφιακές τεχνολογίες δημιουργούν ευκαιρίες αλλά και πολύ μεγάλες προκλήσεις.
Επίσης αναφέρθηκε στη στροφή σε εξωστρεφή και καινοτόμα επιχειρηματικότητα που προϋποθέτει επίσης μια νέα σχέση με τον δημόσιο τομέα και το κράτος. Αυτό σχετίζεται και με έναν νέο σχεδιασμό του φορολογικού και ασφαλιστικού συστήματος.
Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν πολυτέλεια αλλά ουσιώδεις προϋποθέσεις για την ουσιαστική έξοδο στις αγορές, όσο και για τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη. Αν παρερμηνευθεί η επίτευξη του πλεονάσματος για την τρέχουσα χρονιά ως λήξη της κρίσης στην ελληνική οικονομία θα είναι βαρύ λάθος και όχι το πρώτο ανάλογο που θα γίνεται -με κοινή ευθύνη στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας- κατά τη διάρκεια της εφαρμογής των προγραμμάτων προσαρμογής, εκτίμησε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ.