Στο μέτρο των αποδείξεων προσπαθεί να υπεραμυνθεί η κυβέρνηση καθώς διαπίστωσε ότι το αφορολόγητο δεν απέδωσε καρπούς, αντίθετα γύρισε «μπούμερανγκ» και όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, αυξήθηκαν οι επιστροφές φόρου.
Έτσι στο στόχαστρο των ελεγκτών του Υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν όσοι έλαβα επιστροφή κάτω των 1.500 ευρώ με το Υπουργείο να επισημαίνει ότι το μέτρο είχε ως στόχο οι πολίτες να συνδράμουν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
«Η εφαρμογή του μέτρου, που θεσπίστηκε με τον νόμο 3842/2010, είχε ως στόχο την έκδοση αποδείξεων, προκειμένου οι πολίτες να συνδράμουν στη μεγάλη προσπάθεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, που αποτελεί κλοπή από τον απλό φορολογούμενο και υπεξαίρεση των εσόδων ΦΠΑ της χώρας» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
Ως ενός ορισμένου σημείου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, το μέτρο απέδωσε καρπούς «O στόχος αυτός επιτυγχάνεται. Είναι γεγονός και με βάση τα στοιχεία ότι υπήρξε βελτιωμένη συμμόρφωση στην έκδοση αποδείξεων και αυξημένη ευαισθητοποίηση των πολιτών. Οι πολίτες ζητούν τις αποδείξεις που τους αναλογούν, γιατί αλλιώς είναι ως να συναινούν οι ίδιοι στη φοροδιαφυγή τρίτων και στην τελική δική τους φορολογική επιβάρυνση».
Με τη σχετική ανακοίνωση το Υπουργείο έρχεται να δικαιολόγηση τα αποτελέσματα του μέτρου τα οποία μπορεί να είχαν προβλέψει, σίγουρα όμως δεν είχαν προβλέψει το μέγεθος των επιστροφών φόρου.
«Τα δημοσιεύματα αποσιωπούν ότι με τον νόμο 3842/2010, βασική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης ήταν η ελάφρυνση από πλευράς φόρου των εισοδημάτων μέχρι 40.000 ευρώ. Άρα, τυχόν πιστωτικά υπόλοιπα των δηλώσεων δεν συνδέονται μόνο με το μέτρο των αποδείξεων αλλά και με την παραπάνω βασική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης.
Με την προσκόμιση των αποδείξεων σαφέστατα θα προκύψει ωφέλεια φόρου για τους φορολογουμένους, η οποία είχε υπολογιστεί και βρίσκεται εντός των προβλεπόμενων στόχων» επισημαίνει η ανακοίνωση.
Τέλος, υπογραμμίζεται για μία ακόμα φορά πως η υποβολή ειλικρινών δηλώσεων με πραγματικά στοιχεία είναι υποχρέωση των φορολογουμένων. Το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε ελέγχους σε στοχευμένο και τυχαίο δείγμα, ειδικά σε περιπτώσεις όπου το ποσό των αποδείξεων απέχει από τον μέσο όρο για το αντίστοιχο εισόδημα, καθώς και σε περιπτώσεις όπου το ποσό επιστροφής είναι κάτω των 1.500 ευρώ.
Για τις περιπτώσεις όπου θα διαπιστωθεί καταστρατήγηση του κινήτρου με δήλωση ανακριβών ποσών στις δηλώσεις εισοδήματος, είναι αυτονόητο ότι θα υπάρξουν οι συνέπειες που ορίζονται από τον νόμο».
Διαβάστε επίσης: Αυξήθηκαν οι επιστροφές φόρου, λόγω αποδείξεων