Στο σημαίνοντα ρόλο της αποταμίευσης των νοικοκυριών στην πορεία της ανάπτυξης και των επενδύσεων εστιάζει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).
Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο εβδομαδιαίο δελτίο για την πορεία της οικονομίας, κατά τη διάρκεια του 2016, το ποσοστό αποταμίευσης μειώθηκε σε -9,4% και σε συνδυασμό με την αύξηση της ιδιωτικής οικονομίας, αυτό σημαίνει ότι ξοδεύουμε 10,6 δισ. παραπάνω από τα εισοδήματά μας.
Η κατάσταση αυτή, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, προκαλεί προβληματισμό ως προς τις προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης της οικονομίας, διότι χωρίς αποταμίευση δεν γίνονται επενδύσεις και χωρίς επενδύσεις δεν αυξάνονται η παραγωγικότητα και τα εισοδήματα.
«Αν θέλουμε η επερχόμενη ανάπτυξη αυτή τη φορά να στηριχθεί σε στέρεες βάσεις και όχι κατά το μεγαλύτερο μέρος της στην κατανάλωση, πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά το πώς θα δημιουργήσουμε νέο πλούτο στη χώρα μας» επισημαίνει ο Σύνδεσμος.
Στο πλαίσιο αυτό -εξηγεί αναλυτικά- η μόνη διέξοδος είναι οι επενδύσεις της ιδιωτικής οικονομίας και για να γίνουν επενδύσεις, χρειάζεται να υπάρξει πολιτική και οικονομική σταθερότητα, και ένα κλίμα εμπιστοσύνης γύρω από τις προοπτικές ανάπτυξης, χρηματοδότησης και δημοσιονομικής πειθαρχίας της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια.
Γι’ αυτό και η ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης -συνεχίζει- αποτελεί μια θετική εξέλιξη και αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση κινείται στη σωστή κατεύθυνση ως προς την ανάγκη να βάλει την οικονομία σε μια σταθερή τροχιά για τα επόμενα χρόνια.
Κατά τον ΣΕΒ, αυτό που έχει σημασία για τον υποψήφιο επενδυτή είναι η δυνητική κερδοφορία, η οποία σχετίζεται με το θεσμικό περιβάλλον, το ύψος της φορολογίας και τη λειτουργία των αγορών.
«Χωρίς ιδιωτικές επενδύσεις δεν πρόκειται να αυξηθεί η απασχόληση, τα εισοδήματα και η αποταμίευση σε μόνιμη βάση, ούτε και να αλλάξει το στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης της οικονομίας που στηρίζεται κατ’ εξοχήν στην κατανάλωση» καταλήγει ο Σύνδεσμος.