«Η Ελλάδα έχει κάνει έναν μαραθώνιο λιτότητας, αλλά πιστεύω ότι βρίσκεται στο τελευταίο χιλιόμετρο, υπό τον όρο ότι θα δώσει την δέουσα προσοχή στην ενιαία ψηφιακή αγορά» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την ψηφιακή αγορά, Άντρους Άνσιπ σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, ο κ. Άνσιπ υπενθύμισε, ότι η Ελλάδα παραμένει μόλις στην 26η θέση στη κατάταξη μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, ωστόσο σύμφωνα με τα στοιχεία, την περασμένη χρονιά σημείωσε μια από τις πιο αξιόλογες προόδους, την πέμπτη καλύτερη μεταξύ των κρατών-μελών, με άνοδο 8,6%.
«Τα τελευταία δύο χρόνια, η Ελλάδα δίνει μεγαλύτερη προσοχή στην ψηφιακή αγορά, είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα» τόνισε.
Μεταξύ αυτών που πρέπει να κάνει η ελληνική πλευρά, είπε ερωτηθείς σχετικά, είναι η βελτίωση των δημόσιων ψηφιακών υπηρεσιών, οι οποίες θα προσφέρουν πιο αποδοτικές και οικονομικές υπηρεσίες στους πολίτες και θα δημιουργήσουν νέα ζήτηση στον ιδιωτικό τομέα.
Ανέφερε ως «ιστορίες επιτυχίας» στον τομέα αυτό, την «ηλεκτρονική συνταγογράφηση» και τη «διαδικτυακή πύλη της εφορίας» (Taxisnet) προσθέτοντας ωστόσο ότι μπορούν να γίνουν πολύ περισσότερα και φέρνοντας για παράδειγμα την «μοναδική ψηφιακή ταυτότητα» την οποία η μικρή Εσθονία (η χώρα από την οποία κατάγεται ο επίτροπος) πέτυχε με μια «έξυπνη κάρτα».
Έχουμε υπολογίσει, διευκρίνισε, ότι με τον τρόπο αυτό εξοικονομούμε μια εβδομάδα εργασίας, ήτοι 2% του ΑΕΠ, που αντιστοιχεί στον προϋπολογισμό μας για την άμυνα. «Άρα το σύστημα δουλεύει».
Ως προς την πρόοδο που έχει επιτύχει η ΕΕ για την προώθηση της ενιαίας ψηφιακής αγοράς, σημείωσε το τέλος των τελών περιαγωγής από τα μέσα του Ιουνίου του 2017 και τη συμβιβαστική απόφαση για την αποδέσμευση της ζώνης των 700Μhz, που θα διατεθεί για την εφαρμογή της τεχνολογίας 5G, η οποία θα παρέχει υπηρεσίες υψηλών ταχυτήτων για το διαδίκτυο των πραγμάτων, την τηλεϊατρική, τα συνδεδεμένα αυτοκίνητα κλπ. Ο στόχος της Επιτροπής είναι η τεχνολογία 5G να είναι διαθέσιμη σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες ως το 2025, ενώ ως το 2020 πρέπει τουλάχιστον να είναι διαθέσιμη σε μια πόλη κάθε χώρας.
Οι επενδύσεις που απαιτούνται για την τήρηση αυτού του στόχου είναι 500 δισ. ευρώ, ενώ αυτή τη στιγμή παρατηρείται έλλειμμα επενδύσεων 155 δισ. ευρώ, είπε ο επίτροπος, τονίζοντας ότι για να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα πρέπει να αλλάξουν οι κανόνες και να υιοθετηθούν νέοι που θα ευνοούν το επενδυτικό περιβάλλον.
Για το 5G επεσήμανε, ότι υπάρχει μεγάλος διεθνής ανταγωνισμός, με την Ιαπωνία και την Ν. Κορέα να βρίσκονται στην πρωτοπορία, ενώ στην Ευρώπη, νωρίτερα από το 2020, τεχνολογία 5G θα παρέχουν τρεις ευρωπαϊκές πόλεις: η Στοκχόλμη, το Ταλίν και το Ελσίνκι.