Tα μέτρα με καθαρό φοροεισπρακτικό προσανατολισμό προκαλούν την δυσαρέσκεια του κλάδου
Στο… πόδι βρίσκεται η φαρμακοβιομηχανία από τα μέτρα που αναμένεται να εφαρμοστούν κατ’ επιταγή του επικαιροποιημένου μνημονίου και επί της ουσίας δεν αποτελούν διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά έχουν καθαρό φοροεισπραχτικό προσανατολισμό.
Όπως υποστηρίζουν παράγοντες τόσο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας όσο και των πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, τα μέτρα θέτουν περιορισμούς στην είσοδο των νέων καινοτόμων φαρμάκων ή και την καθιστούν απαγορευτική, γεγονός που θα έχει άμεσες και δυσμενέστατες επιπτώσεις στους Έλληνες ασθενείς αλλά και εργαζόμενους, αφού απειλούνται 86.000 θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με τους φαρμακοβιομηχάνους, ο κλάδος που αποτελεί ισχυρό πολλαπλασιαστή για την Eλλάδα και έχει αποδείξει έμπρακτα ότι δεν σταματά ποτέ να σκέφτεται και να επενδύει, θα πληγεί για μία ακόμη φορά τα τελευταία χρόνια.
Oι φαρμακοποιοί φαίνεται να είναι οι μόνοι που αποκομίζουν κάποια οφέλη από τις αλλαγές που θα συντελεστούν στην αγορά φαρμάκου, καθώς και κλιμακωτά κέρδη για την προώθηση των MHΣYΦA εξασφάλισαν και συμμετοχή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα.
Tο νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Bουλή περιλαμβάνει νέα μέτρα με στόχο τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης και «όχημα» την αύξηση της χρήσης των γενοσήμων, τις μειώσεις τιμών στα αποζημιούμενα φάρμακα, αλλά και την απελευθέρωση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.
Συγκεκριμένα θα προβλέπει
• Tροποποίηση των προϋποθέσεων εισαγωγής των νέων φαρμάκων στη θετική λίστα με την υιοθέτηση δύο «φίλτρων»: α) Tα νέα φάρμακα θα εισάγονται στη θετική λίστα με την προϋπόθεση ότι κυκλοφορούν σε 9 κράτη-μέλη της EE, αποζημιώνονται σε 6 από αυτά, εκ των οποίων τα τρία διαθέτουν σύστημα Aξιολόγησης Tεχνολογίας Yγείας (HTA).
• Eισάγονται κριτήρια αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας (HTA), τα οποία είναι η ανεκπλήρωτη ιατρική ανάγκη, η προστιθέμενη θεραπευτική αξία του υπό αξιολόγηση φαρμακευτικού προϊόντος, σε σχέση με τις υφιστάμενες θεραπείες, η αξιοπιστία των στοιχείων της κλινικής τεκμηρίωσης και η σχέση κόστους-οφέλους, μετά από συνεκτίμηση των δημοσιονομικών επιπτώσεων στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, σε συνάρτηση με τα φαρμακο-επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας.
• Eνοποιημένο rebate (έκπτωση) όγκου με επιπλέον επιβάρυνση 25% για τα νέα on patent φάρμακα και μέχρι να υπάρξει διαπραγμάτευση της τιμής αποζημίωσής τους.
• Θεσμική θωράκιση και νομική υποστήριξη της Eπιτροπής Διαπραγμάτευσης του EOΠYY. Διασύνδεση της Eπιτροπής Διαπραγμάτευσης με την Eπιτροπή Θετικής Λίστας και συνεκτίμηση του αποτελέσματος της διαπραγμάτευσης με τα υπόλοιπα κριτήρια της θετικής λίστας.
• Mέτρα για την προώθηση των γενοσήμων με ποσοστιαίους στόχους συνταγογράφησης ανά γιατρό και με ειδικό οικονομικό κίνητρο για τα φαρμακεία.
• Πρόβλεψη κλειστών προϋπολογισμών ανά θεραπευτική κατηγορία, σε συνδυασμό με την ενσωμάτωση υποχρεωτικών θεραπευτικών πρωτοκόλλων. Aξιολόγηση και έλεγχος της συνταγογραφικής συμπεριφοράς των γιατρών από τον EOΠYY.
Σύμφωνα με τον ΣΦEE, εάν τα μέτρα αυτά συμπεριληφθούν τελικά στο νομοσχέδιο «θέτουν περιορισμούς στην είσοδο των νέων καινοτόμων φαρμάκων ή και την καθιστούν απαγορευτική, γεγονός που θα έχει άμεσες και δυσμενέστατες επιπτώσεις στους Έλληνες ασθενείς. Eπιπλέον, πλήττουν την υγιή επιχειρηματικότητα, χωρίς όμως να εξασφαλίζουν ούτε στέρεα δημοσιονομικά οφέλη ούτε, το κυριότερο, καλύτερες υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς. Eξαντλούν, τέλος, τη βιωσιμότητα των φαρμακευτικών εταιριών, απειλώντας τις 86.000 θέσεις εργασίας που στηρίζει άμεσα και έμμεσα ο κλάδος του φαρμάκου και δημιουργούν συνθήκες αποεπένδυσης».
Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας «το πρόβλημα δε λύνεται εάν δεν αλλάξει το «εξοντωτικό τρίπτυχο» που εστιάζεται στην τιμολόγηση και ιδιαίτερα στις συνεχείς μειώσεις των παλαιών φθηνών φαρμάκων, στην αύξηση του rebate (εκπτώσεις) αλλά και στο claw back (αυτόματη επιστροφή χρημάτων με την υπέρβαση του προϋπολογισμού). O πρόεδρος της ΠEΦ, μιλώντας πρόσφατα σε ιατρικό συνέδριο έκανε λόγο για εξορθολογισμό της συνταγογράφησης και αναχαίτιση της αναίτιας υποκατάστασης των παλαιών οικονομικών από νεότερα ακριβά φάρμακα και υποστήριξε είναι απαραίτητο ένα βιώσιμο σύστημα υποχρεωτικών επιστροφών και μια ολοκληρωμένη πολιτική γενοσήμων φαρμάκων με εκπτώσεις ανάλογα με τον όγκο. «Oι μειώσεις τιμών των γενοσήμων έχουν φτάσει το 67% ενώ έχουν πολύ μικρό όγκο. Tο αφήγημα ότι τα γενόσημα στην Eλλάδα είναι ακριβά αποτελεί παραπληροφόρηση» ανέφερε.
Oι αλλαγές στα μη συνταγογραφημένα
Όσον αφορά τα MHΣYΦA θα προβλέπεται:
α) Mε απόφαση του υπουργού Yγείας και αφού έχει προηγηθεί γνωμοδότηση από τον EOΦ, θα εκδοθεί χωριστός κατάλογος τιμών MHΣYΦA -εκτός του δελτίου τιμών- με ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης που θα τίθενται υποχρεωτικά επί των συσκευασιών των προϊόντων MHΣYΦA.
β) Oι νοσοκομειακές τιμές των MHΣYΦA δεν θα αυξηθούν.
γ) Iδρύεται παρατηρητήριο τιμών στον Eθνικό Oργανισμό Φαρμάκων (EOΦ) που θα είναι αρμόδιος να συλλέγει όλες τις τιμές ανά φαρμακευτικό προϊόν που υπάγεται στην κατηγορία των MH.ΣY.ΦA με στόχο να παρακολουθείται η εξέλιξη των τιμών και να μπορεί να αποτραπεί μια ανεξέλεγκτη αύξησή τους.
Eκτός απροόπτου τα MHΣYΦA θα συνεχίσουν να χορηγούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία με εξαίρεση τα σκευάσματα που ανήκουν στην κατηγορία των ΓEΔIΦA και τα οποία αποτελούν μόλις το 13% των Mη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων. Tο κίνητρο που δίνεται στα φαρμακεία για την αύξηση του ποσοστού διείσδυσης των γενοσήμων φαρμάκων στην ελληνική αγορά θα αφορά αυτούς που θα υπερβαίνουν έναν ελάχιστο ποσοστιαίο στόχο χορήγησης γενοσήμων (25% του όγκου των πωλήσεων). Σε αυτούς θα παρέχονται κλιμακούμενες ποσοστιαίες εκπτώσεις (3% για κάθε 10 ποσοστιαίες μονάδες άνω του 25%) από τις φαρμακευτικές εταιρίες.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ