Για μετά τις 22 Μαΐου μεταθέτει τις συζητήσεις για το χρέος ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος μιλώντας στη Βουλή επανέλαβε ότι η Κυβέρνηση έχει πάρει μέτρα τα οποία δεν θα ήθελε «Έχω πει ότι υπάρχουν μέτρα που δεν θα τα παίρναμε».
Ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι δεν είναι η αρχή ενός success story αλλά οι παρεμβάσεις που μπορεί να υποστηριχθούν για να αλλάξει σελίδα η χώρα, ενώ απευθυνόμενος στην αξιωματική Αντιπολίτευση ανέφερε στην ομιλία του «Συγγνώμη που σας δυσαρεστώ, που θα κλείσει η αξιολόγηση, θα υπάρξει λύση για το χρέος και θα δημιουργηθεί ένα κοινωνικό κράτος».
«Θέλαμε μια συμφωνία που κάνει συμβιβασμούς αλλά ανοίγει και δρόμους, με τις συλλογικές συμβάσεις, με τη δημιουργία σύγχρονου κοινωνικού κράτους και για επενδύσεις. Προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι η συμφωνία για το χρέος που μπορεί να πάει και λίγο πιο πέρα από τις 22 Μαίου» υποστήριξε.
Μετά από επτά χρόνια κρίσης ερχόμαστε να διορθώσουμε προβλήματα στο κοινωνικό κράτος και μας λέτε ότι τα αντίμετρα είναι «απάτη» και «φερετζές», δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από τη Βουλή.
Όταν ψηφίζαμε τον προϋπολογισμό παραδέχτηκα ότι στριμώξαμε τα μεσαία στρώματα γιατί έπρεπε να αντιμετωπίσουμε τη φτώχεια και μας πήρε περισσότερο χρόνο να αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή. Τώρα λέω ότι αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τη στήριξη και των μεσαίων στρωμάτων, σημείωσε.
Επικαλέστηκε δε το επίδομα στέγασης που δίνεται και για εισοδήματα πάνω από τις 20.000 ευρώ αλλά και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Μιλώντας για τα αντίμετρα σημείωσε ότι σύμφωνα με την Unisef η σχετική φτώχεια των παιδειών στην Ελλάδα αυξήθηκε έως το 2014 στο 26%. Σχεδόν ένα στα δυο παιδιά το 2015 ζουν σε συνθήκες υλικής αποστέρησης συμπλήρωσε.
Σε ότι αφορά το επίδομα στέγασης τόνισε ότι τα ευάλωτα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Πάνω από το 40% ξοδεύει πάνω από το 40% του εισοδήματός τους για το σκοπό αυτό.
Σε ότι αφορά τα μέτρα είπε ότι σωρευτικά από το 2018 έως το 2021 τα μέτρα είναι 4,9 δισ. ευρώ, ενώ τα αντίμετρα φτάνουν τα 7,6 δισ. ευρώ.