Δεν υπάρχουν σήμερα οι προϋποθέσεις για την καθιέρωση ευρωομολόγων και χρειάζεται περισσότερη σκέψη για την καθιέρωση και ανάπτυξη ασφαλών (ή χωρίς κίνδυνο) ευρωπαϊκών ομολόγων, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), Ρολφ Στράουχ.
«Τα επόμενα βήματα για τη βελτίωση της αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης θα απαιτήσουν τη σωστή ισορροπία μεταξύ της κοινής ανάληψης κινδύνων και της μείωσης των κινδύνων. Αυτό προϋποθέτει πρώτα και κυρίως μία συναίνεση για το πώς θα διασφαλίζεται η δημοσιονομική πειθαρχία και θα αντιμετωπίζεται το υπερβολικό χρέος», σημείωσε ο Στράουχ σε ομιλία του σε συνέδριο στο Παρίσι με θέμα «Υπερβολικά κρατικά χρέη και σταθεροποιητικές πολιτικές», η οποία έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΜΣ.
Ο Στράουχ ανέφερε ότι συζητούνται διάφορες εκδοχές κοινών ασφαλών ομολόγων. «Ένα ευρωομόλογο, από κοινού εγγυημένο από χώρες – μέλη της Ευρωζώνης είναι ένας τύπος ασφαλούς ομολόγου στο ένα άκρο του φάσματος των μοντέλων που έχουν προταθεί. Ωστόσο, αυτό θα σήμαινε την κοινή ανάληψη χρέους. Τα βασικά οικονομικά μεγέθη στις χώρες της Ευρωζώνης δεν είναι τώρα αρκετά ισχυρά για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ότι μπορεί να χρειασθεί μία δυσανάλογη στήριξη από χώρες της Ευρωζώνης. Για τον λόγο αυτό τα ευρωομόλογα δεν αποτελούν τώρα επιλογή», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΕΜΣ.
Για τον λόγο αυτό, πρόσθεσε, συζητούνται χρηματοπιστωτικά μοντέλα ασφαλών ομολόγων που αποφεύγουν την αμοιβαιοποίηση, στα οποία περιλαμβάνονται η έκδοση ομολόγων με διαχωρισμό τους σε δέσμες (tranching of bonds) και η τιτλοποίηση ομολόγων (securitization). Ενώ, όμως, τα μοντέλα αυτά θα μπορούσαν να έχουν κάποια οφέλη, «προϋποθέτουν, επίσης, περαιτέρω συντονισμό και υπάρχουν αμφιβολίες, αν μπορούν να αντιμετωπίσουν τη φυγή (των επενδυτών) στην ασφάλεια και να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης σε περιόδους μεγάλης πίεσης», σημείωσε ο Στράουχ.