Πωλήσεις, λουκέτα και ψαλίδι, για να «κλείσουν» οι «τρύπες»
Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, που θα φτάσει στη Βουλή και οι «λίστες» που περιλαμβάνει
Δεν επαρκούν τα μέτρα δημοσιονομικής εξοικονόμησης 26 δισ., καθώς σε πλήρη ανάπτυξη θα οδηγούσαν σε μείωση του ελλείμματος κατά 16 δισ.
Mαζικές πωλήσεις εισηγμένων κυρίως εταιρειών και δεκάδων ακινήτων, λουκέτο σε κρατικούς οργανισμούς, μείωση μισθών και συντάξεων, περικοπή όλων των ειδικών επιδομάτων για 450.000 δημοσίους υπαλλήλους, περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης που ξαναγράφεται, όπως το επιθυμούν οι δανειστές μας, προκειμένου να δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση του δανείου.
Αυτή τη φορά, το σχέδιο που θα έχει πλήρες και αναλυτικό χρονοδιάγραμμα κινήσεων και σημαντικές αποφάσεις εντός του προσεχούς διμήνου με στόχο ένα μεγάλο μέρος από τα 15 δισ. ευρώ του Μνημονίου να έρθουν άμεσα την τρέχουσα χρονιά και το 2012.
Η Ελλάδα θα πρέπει να πετύχει από τα τέλη του Μαΐου μέχρι το Δεκέμβριο του 2012 την άντληση 15 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, προκειμένου να ανταποκριθεί στην αξίωση της τρόικας.
Σημειώνεται πως, βάσει του Μνημονίου, η χώρα μας είχε την υποχρέωση να αντλήσει από αποκρατικοποιήσεις έσοδα 15 δισ. ευρώ εντός της περιόδου 2011-2013. Πλέον, η περίοδος των 930 ημερών μειώθηκε στις 565 ημέρες.
Κατά την αξιολόγηση των τελευταίων ημερών, τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαπίστωσαν πως τα μέτρα δημοσιονομικής εξοικονόμησης ύψους 26 δισ. ευρώ, που ενέταξε η κυβέρνηση στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής δεν επαρκούν, καθώς σε πλήρη ανάπτυξη θα οδηγούσαν σε μείωση του ελλείμματος κατά 16 δισ. ευρώ κι όχι σε προσαρμογή 26 δισ. ευρώ.
Οι αποκλίσεις οφείλονται στο ότι πολλές εκ των παρεμβάσεων ήταν διπλοεγγεγραμμένες, δηλαδή περιλαμβάνονταν στο σχεδιασμό περισσότερων του ενός υπουργείων. Η διαπίστωση αυτή αφορούσε κυρίως τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας.
Ακόμη, η τρόικα θεώρησε πως η αλλαγή του μακροοικονομικού σεναρίου δημιουργεί μεγάλες αβεβαιότητες στο σκέλος των εσόδων, και ζήτησε πρόσθετες επιβαρύνσεις στο κομμάτι της φορολογίας. Ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε εχθές από το γενικό γραμματέα αποκρατικοποιήσεων, κ. Γ. Χριστοδουλάκη, μια νέα εκτίμηση για τα έσοδα που θα προέκυπταν, εάν πωλούσαμε μέχρι τέλος του έτους το σύνολο των εισηγμένων ΔΕΚΟ.
Το σύνολο των κεφαλαιοποιήσεων των εταιριών που συμμετέχει το ελληνικό δημόσιο φτάνει σήμερα τα 14 δισ. ευρώ, ενώ μόλις πριν από ένα έτος αποτιμούνταν στα 17 δισ. και πριν από τρία χρόνια σχεδόν 20 δισ. Η πλέον πολύτιμη συμμετοχή του Δημοσίου, σύμφωνα με το χρηματιστηριακό ταμπλό είναι ο ΟΠΑΠ, ο οποίος αποτιμάται σε περίπου 4,5 δισ. με το ελληνικό δημόσιο να κατέχει ποσοστό 34,4%.
Από τον ΟΤΕ, που αποτιμάται σε 3,4 δισ. ευρώ εκτιμώνται σε πρώτη φάση έσοδα περίπου 500-600 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η αξία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου αποτιμάται στα 350 εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά, η αξία των συμμετοχών του Δημοσίου σε εισηγμένες φτάνει τα 5 δισ. αλλά το ποσό αυτό μπορεί να εισρεύσει μόνο στην περίπτωση εκείνη που αποφασιστεί ο μηδενισμός όλων των συμμετοχών του.
Το πακέτο μέτρων θα είναι ποσοτικοποιημένο τόσο ως προς το σκέλος των εσόδων, όσο και ως προς το σκέλος των δαπανών. Δίπλα δηλαδή σε κάθε μέτρο θα υπάρχει ακριβής αιτιολόγηση – περιγραφή για το πώς θα βρεθούν αυτά τα έσοδα. Εάν πρόκειται για δαπάνες, θ’ αποσαφηνιστούν επακριβώς τα πεδία, στα οποία θα υπάρξουν νέες περικοπές (εξοπλιστικά προγράμματα, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ, κοινοτικοί πόροι).
Επίσης:
• Αναλυτική λίστα με τις δημόσιες επιχειρήσεις, που θα πάρουν το δρόμο της ιδιωτικοποίησης. Δίπλα σε κάθε επιχείρηση απαιτούν να υπάρχει ο χρόνος πώλησης, το ποσοστό και το πιθανολογούμενο τίμημα.
• Δεύτερη λίστα με τα ακίνητα του Δημοσίου που θα μπουν σε διαδικασία πώλησης. Ο κατάλογος να είναι κατά ακίνητο (περιοχή και έκταση) με χρονοδιάγραμμα και επίσης πιθανολογούμενο τίμημα πώλησης.
Τσουνάμι περικοπών σε μισθούς – επιδόματα
Νέοι φόροι, αυξήσεις και του ΦΠΑ, νομιμοποίηση αυθαιρέτων, αύξηση στην έκτακτη εισφορά για τις επιχειρήσεις
Τα υπόλοιπα μέτρα που σχεδιάζεται ότι θα συμπεριληφθούν στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, το οποίο θα ψηφιστεί στη βουλή μέχρι τις 24 Ιουνίου είναι (ενδέχεται να υπάρξουν κάποιες διαφοροποιήσεις):
– Κατάργηση ό,τι έχει απομείνει, δηλαδή από τον 13ο και 14ο μισθό για 700.000 υπαλλήλους και λειτουργούς του Δημοσίου. Τα ποσά των 250 και 500 ευρώ που απέμειναν από το δώρο του Πάσχα, το επίδομα θερινής αδείας και το δώρο Χριστουγέννων, αντίστοιχα, θα καταργηθούν με τις νέες ρυθμίσεις για τα μισθολόγια που θα ψηφιστούν τον Ιούνιο και θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου 2011.
– Περικοπές σε κοινωνικά επιδόματα με την καθιέρωση πολύ χαμηλών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Η καταβολή των επιδομάτων σε ανέργους, τρίτεκνους, πολύτεκνους και ανάπηρους θα συνδεθεί άμεσα με κριτήρια που θα αφορούν στο ύψος του ετησίου δηλωθέντος εισοδήματος και στα περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν οι σημερινοί δικαιούχοι των επιδομάτων! Από την εφαρμογή αυτού του μέτρου εκτιμάται ότι μπορούν να εξοικονομηθούν πάνω από 500 εκατ. ευρώ.
– Οριζόντιες περικοπές επιδομάτων έως 20% για 250.000 λειτουργούς του Δημοσίου, όπως είναι οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες, οι πανεπιστημιακοί, οι διπλωματικοί υπάλληλοι. Επίσης, από τα 99 υπό κατάργηση ειδικά και κλαδικά επιδόματα, μόνο το κίνητρο απόδοσης, το οποίο κυμαίνεται από 57 έως 100 ευρώ το μήνα, και η «προσωπική διαφορά» των 142 ευρώ το μήνα θα ενσωματωθούν στους βασικούς μισθούς.
– Νέες περικοπές των μηνιαίων αποδοχών κατά 10% -15% για τους εργαζόμενους στις δημόσιες επιχειρήσεις και τους δημόσιους οργανισμούς.
– Περαιτέρω απολύσεις δεκάδων χιλιάδων συμβασιούχων από τα υπουργεία, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, μέσω της μη ανανέωσης των συμβάσεων που λήγουν. -Νέες περικοπές αποδοχών για τους εργαζόμενους στις δημόσιες επιχειρήσεις και τους δημόσιους οργανισμούς.
– Κατάργηση 13ου και 14ου μισθού για τους 200.000 εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ.
– Μειώσεις στις συντάξεις του Δημοσίου, μέσω των περικοπών στα «συντάξιμα» επιδόματα των εν ενεργεία κρατικών υπαλλήλων και της πλήρους κατάργησης της 13ης και 14ης σύνταξης. Επιβολή εισφοράς τύπου ΛΑΦΚΑ, για όσους παίρνουν επικουρική σύνταξη.
Νέοι φόροι
-Επιβολή ειδικών φόρων κατανάλωσης στα αναψυκτικά, τους χυμούς, τα εμφιαλωμένα νερά και το φυσικό αέριο από 1-7-2011.
-Αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας έτους 2012 που θα καταβάλουν το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2011 οι κάτοχοι 5.000.000 οχημάτων ΙΧ και ΔΧ.
-Μείωση των αφορολογήτων ορίων που ισχύουν για την απόκτηση πρώτης κατοικίας με αγορά, δωρεά, γονική παροχή ή κληρονομιά. Τα όρια αυτά ανέρχονται σήμερα σε 200.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 250.000 ευρώ για τον έγγαμο.
Προσαυξάνονται δε κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα ανήλικα τέκνα, των οποίων την επιμέλεια έχει ο δικαιούχος. Εξετάζεται τα όρια αυτά να μειωθούν στα επίπεδα των 100.000-150.000 ευρώ για κάθε άγαμο και στα επίπεδα των 150.000-200.000 ευρώ για κάθε έγγαμο.
-Μείωση του αφορολογήτου ορίου του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας από τις 400.000 ευρώ στα επίπεδα των 200.000-250.000 ευρώ. Η μείωση δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί αναδρομικά και για τον ΦΑΠ του έτους 2010, που δεν έχει ακόμη εισπραχθεί.
-Κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ, που ισχύουν για τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται στα νησιά του Αιγαίου, καθώς και των αυξημένων κατά 40% αφορολογήτων ορίων που ισχύουν σε όλα τα νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων.
-Μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών από τον μεσαίο συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό συντελεστή 23%. -Νομιμοποίηση των καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου. Εξετάζεται να προωθηθεί νέα ρύθμιση, με την οποία θα παρέχεται η δυνατότητα σε χιλιάδες αυθαίρετους κατόχους δημόσιων κτημάτων να τα εξαγοράσουν από το Δημόσιο πληρώνοντας χαμηλά τιμήματα σε πολλές μηνιαίες δόσεις.
-«Τακτοποίηση» όλων των υποθέσεων αυθαιρέτων κτισμάτων, με τη θέσπιση ρυθμίσεων, που θα προβλέπουν σημαντικές μειώσεις στα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης και πρόσκληση των ιδιοκτητών να καταβάλουν τα σημαντικά μειωμένα πρόστιμα, με αντάλλαγμα μια μεγάλης χρονικής διάρκειας «άφεση αμαρτιών» που συνεπάγεται και τη μη εφαρμογή των διατάξεων που προβλέπουν κατεδαφίσεις.
-Αύξηση των συντελεστών της έκτακτης εισφοράς που επιβάλλεται στις επιχειρήσεις. Ακόμα, στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα περιλαμβάνονταν περικοπές επιχορηγήσεων και λειτουργικών δαπανών, φορολογικοί έλεγχοι και προώθηση ρύθμισης για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Δημόσιο.
Έγγραφο ντοκουμέντο Απόσπασμα από την έκθεση της τρόΪκα
Τι φέρνει η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων
ΟΤΕ, Τ.Τ., ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, ακίνητα και το υπόλοιπο χρονοδιάγραμμα. Πού συναινεί η κυβέρνηση. Πού πιέζεται
Ένα σημαντικό απόσπασμα (μια ολόκληρη σελίδα) από το «νέο μνημόνιο» που συνέταξαν κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στην Αθήνα, τα μέλη της τρόικας εξασφάλισε η «DEAL». Επί της ουσίας, μέσα από το έγγραφο καταδεικνύεται η πορεία των συζητήσεων για τις αποκρατικοποιήσεις.
Για ποια projects πιέζει η τρόικα. Πού συναινεί η κυβέρνηση και πώς ακριβώς έχει ο προγραμματισμός για τα «φιλέτα» που θα βγουν στο «σφυρί».
Σύμφωνα με το έγγραφο, επιταχύνεται η πώληση του ΟΤΕ, του Τ.Τ., του ΟΛΠ, του ΟΛΘ και το σχέδιο για την παραχώρηση κτηματικής περιουσίας του Δημοσίου. Στην έκθεση της (φωτό)μ το κλιμάκιο της τρόικα καταγράφει επί λέξει.
Η διαχείριση της κρατικής περιουσίας και το σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων για την περίοδο 2011-2015 εμπεριέχει συμμετοχές για εισηγμένες και μη εισηγμένες εταιρείες για την ανάπτυξη ακινήτων, επενδύσεις, δικαιώματα και ανάπτυξη στο real estate και έχει αναθεωρηθεί ώστε να προωθήσει ένα νούμερο σημαντικών συμφωνιών – συναλλαγών σε καταχωρημένα (ή προσυμφωνημένα) περιουσιακά στοιχεία, που αρχικά είχε σχεδιαστεί να λάβει χώρα κατά τη διάρκεια του 2012, όπως επίσης και να επιταχύνει την ανάπτυξη σημαντικών κρατικών ακινήτων.
Επιταχύνεται η υλοποίηση του σχεδίου και η κυβέρνηση εξέδωσε Διυπουργικές αποφάσεις και όρισε οικονομικούς συμβούλους, που θα είναι υπεύθυνοι για 15 επενδυτικά σχέδια. Συγκεκριμένα για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, OSF, Σιδηρόδρομους, Κινητή τηλεφωνία, ακίνητη περιουσία, ΟΠΑΠ, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, Ελληνικοί Αυτοκινητόδρομοι, Ελληνικές Ιπποδρομίες, Κρατικά Λαχεία, Συχνότητες και ψηφιακή μετάβαση, Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων, Εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, Εθνικό Portfolio real estate. Όλοι οι σύμβουλοι που θα πραγματοποιήσουν τις επενδυτικές συναλλαγές θα διοριστούν τα τέλη Ιουνίου τα 2011.
Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να επιταχύνει μια σειρά συναλλαγών ώστε να πραγματοποιηθούν εντός του 2011. Ειδικότερα: 1) Ελληνικός Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΟΤΕ): Η Ελληνική Δημοκρατία κατέχει σήμερα το 16% του μετοχικού κεφαλαίου, η οποία σύμφωνα με τις υφιστάμενες συμβατικές ρυθμίσεις έχει μια αξία περίπου 550 με 600 εκατομμύρια ευρώ.
Η κυβέρνηση πρέπει αμέσως να διορίσει οικονομικούς συμβούλους για την επίλυση των σχετικών θεμάτων εργασίας στον ΟΤΕ και την άσκηση του δικαιώματος πώλησης για το 10% του μετοχικού κεφαλαίου, με σκοπό να εκτελέσει τη συναλλαγή τον Ιούνιο του 2011. Η κυβέρνηση εξετάζει την πώληση του υπόλοιπου 6% του μετοχικού κεφαλαίου το 3ο τρίμηνο του 2011. 2) Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ): Η Ελληνική Δημοκρατία κατέχει σήμερα το 44% (10% μέσω ΕΛΤΑ) του μετοχικού κεφαλαίου, το οποίο έχει αξία περίπου 350 εκατομμύρια ευρώ.
Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα στο διορισμό των χρηματοοικονομικών συμβούλων με σκοπό να εκτελέσει τις συναλλαγές πώλησης το δεύτερο, τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2011. 3) Λιμάνι Πειραιά: Η Ελληνική Δημοκρατία κατέχει σήμερα το 77% του μετοχικού κεφαλαίου, που βάσει των συνθηκών της αγοράς, η τιμή του είναι 250 με 300 εκατομμύρια ευρώ.
Η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στο διορισμό των χρηματοοικονομικών συμβούλων, με σκοπό να εκτελεί συναλλαγές το δεύτερο, τρίτο και τέταρτο τρίμηνο 2011. 4) Θεσσαλονίκη Νερό: Η Ελληνική Δημοκρατία κατέχει σήμερα το 77% του μετοχικού κεφαλαίου, το οποίο βάσει των υφιστάμενων συνθηκών της αγοράς έχει την τιμή των 50 με 60 εκατομμύρια ευρώ.
Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα στο διορισμό των χρηματοοικονομικών συμβούλων, με σκοπό να πραγματοποιήσουν συναλλαγές το δεύτερο, τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2011. 5) Real Estate Fund SPV: Η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην ίδρυση του fund και θα σχηματίσει μια «ομάδα δράσης» για την ανάθεση χρήσεων γης σε σημαντικά κομμάτια της κρατικής κτηματικής περιουσίας εντός του 2011.
Επιπλέον, η κυβέρνηση θα επιταχύνει τις συναλλαγές που είχε αρχικά προγραμματίσει για το 2ο – 4ο τετράμηνο του 2012, με σκοπό να εκτελεστεί κατά τη διάρκεια του 4ου τριμήνου του 2011 ή του 1ου του 2012. Αυτά περιλαμβάνουν το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, λιμάνια, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΕΥΔΑΠ.