«Τεράστια πρόοδος στα δημοσιονομικά, αλλά για το χρέος… ουδέν»
To Eurogroup απέτυχε να καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, η οποία είναι ήδη επτά μήνες πίσω από το χρονοδιάγραμμα, ενώ δεν έδωσε τίποτα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όπως σχολιάζει η Citigroup σε νέο της note.
To Eurogroup εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «τεράστια πρόοδο» στο δημοσιονομικό πακέτο στο οποίο η Αθήνα δεσμεύτηκε πρόσφατα (2% του ΑΕΠ το 2019-2020, μετά από το 3% του ΑΕΠ που συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2016 για το 2017-2018 και το 1,7% του ΑΕΠ τον Αύγουστο του 2015), αλλά δεν κατόρθωσε να συμφωνήσει για αξιόπιστα και επαρκώς λεπτομερή μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ώστε το ΔΝΤ να μπορέσει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.
Το ΔΝΤ και η Γερμανία βρίσκονται σε διαμάχη από το ξεκίνημα του προγράμματος το 2015. Η Γερμανία ζητά από το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα για να μπορέσει να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την Ελλάδα, το ΔΝΤ ζητά την ελάφρυνση του χρέους για να μπει, κάτι στο οποίο αντιτίθεται η Γερμανία. Ένας διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε ότι τα μέτρα του χρέους που τέθηκαν στο τραπέζι τη Δευτέρα δεν αρκούν για να πείσουν το ΔΝΤ, αν και «υπήρξε κάποια κίνηση».
Ο κ. Τσακαλώτος επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα δεσμεύτηκε να επιτύχει τους υψηλούς στόχους για το πλεόνασμα της τάξης του 3,5% για πέντε χρόνια το 2018 – 2022, αντί του προηγούμενου 10ετούς στόχου. Ο επικεφαλής της Eurogroup είπε ότι μία συμφωνία στην επόμενη συνεδρίαση του Ιουνίου είναι εφικτή.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε επίσης ότι οι κατευθυντήριες αρχές για την ελάφρυνση του χρέους είναι οι ίδιες με εκείνες που τέθηκαν τον Μάιο του 2016, οι οποίες δεν περιελάμβαναν κούρεμα και τόνιζαν ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος (καλοκαίρι του 2018), αν χρειαστούν και αν το πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί πλήρως.
Όπως σχολιάζει η Citi, η εκταμίευση της δόσης που είναι απαραίτητη για την Ελλάδα έτσι ώστε να καλύψει τις αποπληρωμές ύψους 6,5 δισ. τον Ιούλιο, θα συμφωνηθεί τελικά ακόμη και χωρίς επίσημη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους και την απόφαση του ΔΝΤ να συμμετάσχει.
Ωστόσο χωρίς ελάφρυνση του χρέους, η ένταξη στο QE παραμένει πολύ αβέβαιη, όπως και η βραχυπρόθεσμη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.