4η Διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ)
«Σε άλλες γενιές έτυχε να πολεμήσουν. Σε εμάς, έτυχε αυτή η κρίση. Αυτή είναι η μάχη της γενιάς μας, αυτός είναι ο συλλογικός αγώνας που πρέπει να δώσουμε – αυτή είναι ευθύνη όλων όσοι θέλουμε να δούμε την Ελλάδα να τα καταφέρνει.
Μέσα από την εμπειρία της κρίσης έχει ευτυχώς γίνει σε όλους ξεκάθαρο πλέον πως η επιχειρηματικότητα είναι το άρμα που ανοίγει το δρόμο της ανάπτυξης. Μόνο η ιδιωτική πρωτοβουλία και το επιχειρείν μπορούν να σπάσουν το αρνητικό σπιράλ της ύφεσης». Αυτό είναι το στίγμα, αλλά και το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος από το βήμα της 4ης Ετήσιας Οικονομικής Διάσκεψης της ΕΕΝΕ, που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, σε συνεργασία με το Ελληνικό Παρατηρητήριο του LSE.
Περισσότεροι από 40 διακεκριμένοι ομιλητές από το πολιτικό και οικονομικό φάσμα του τόπου αναφέρθηκαν στα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μας προκειμένου να εξέλθει από την πολυετή ύφεση, με «οδηγούς» την καινοτομία, την εξωστρέφεια, την ποιότητα, και τη διεθνή ανταγωνιστικότητα.
Κοινή συνισταμένη των περισσότερων ομιλιών είναι ότι, πρέπει να χαραχθεί ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης, στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι πολιτικοί, κοινωνικοί και επιχειρηματικοί φορείς ούτως ώστε να καταφέρει η χώρα μας να επιτύχει σταθεροποίηση, θεμελιώνοντας την ανάκαμψη και ανοίγοντας το δρόμο βιώσιμη ανάπτυξη.
Στη Διάσκεψη συμμετείχαν περισσότεροι από 300 σύνεδροι, εκπρόσωποι της πολιτικής, διπλωματικής και ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας. Κατά τη διάρκειά της αναλύθηκαν από τους ομιλητές επτά κεντρικά θέματα: 1) Το νέο Παγκόσμιο περιβάλλον που διαμορφώνεται και η Ελλάδα, 2) Έξοδος από τα Μνημόνια & Θεμελίωση της Οικονομικής Ανάκαμψης, 3) Επενδύσεις, Χρηματοδότηση & Ανασύνταξη της Επιχειρηματικότητας, 4) Εξωστρέφεια στην Πράξη: Τροφοδοτώντας, Ενισχύοντας & Αναδεικνύοντας τις Δυνατότητες του Τόπου, 5) Τουρισμός & Επιχειρηματικότητα: Αξιοποιώντας τα Στρατηγικά μας Πλεονεκτήματα, 6) Πως διαμορφώνεται το Ενεργειακό τοπίο, και 7) Ιδιωτικός Τομέας & Εθνική Ανάκαμψη: Υπηρετώντας το Μέλλον της Χώρας.
Από την κυβέρνηση, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Υπουργός Ενέργειας & Περιβάλλοντος, κ. Γιώργος Σταθάκης, η Υπουργός Τουρισμού, κα. Έλενα Κουντουρά και ο Υφυπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης, κ. Στέργιος Πιτσιόρλας. Εναρκτήρια ομιλία πραγματοποίησε και ο Αμερικάνος πρέσβης στην Ελλάδα κ. Geoffrey Pyatt. ο οποίος, κρίσιμα, μεταξύ άλλων, σκιαγράφησε το πλαίσιο μέσω του οποίου δύνανται να μεγιστοποιηθούν οι Ελληνο-Αμερικανικές επενδύσεις.
Από τους εκπροσώπους κομμάτων της αντιπολίτευσης, αίσθηση προκάλεσαν οι ομιλίες του πρώην Αντιπροέδρου της κυβέρνησης, κ. Ευάγγελου Βενιζέλου που βάθυνε στις προκλήσεις των επόμενων χρόνων κρούοντας των κώδωνα του κινδύνου για το ρίσκο νέου εκτροχιασμού, της Τομεάρχη Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας κας. Ντόρα Μπακογιάννη, του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κου. Άδωνι Γεωργιάδη που ενώ επέκρινε αυστηρότατα την κυβέρνηση αναγνώρισε τις προσπάθειες του κ. Πιτσιόρλα στην προσέλκυση διεθνών επενδύσεων, του Επικεφαλής του πολιτικού κόμματος «το ποτάμι», κ. Σταύρου Θεοδωράκη, της πρώην υπουργού Τουρισμού κας Όλγας Κεφαλογιάννη και του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων, κ. Βασίλη Λεβέντη.
Την τοπική αυτοδιοίκηση εκπροσώπησαν στην εκδήλωση η περιφερειάρχης Αττικής κα Ρένα Δούρου που αναφέρθηκε στις προσπάθειες τις περιφέρειας ζητώντας την πιο ενεργή συμβολή της επιχειρηματικής κοινότητας, ενώ ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης ανέλυσε σε βάθος το σύνολο των πρωτοβουλιών του Δήμου από την επιχειρηματικότητα μέχρι την τεχνολογία και το περιβάλλον.
Ιδιαίτερο συμβολισμό είχαν οι παρουσίες του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα κ. Chris Allen, καθώς και της διευθύντριας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης για την Ελλάδα και την Κύπρο κας Sabina Djiurman.
Κορυφαίοι εκπρόσωποι του ελληνικού επιχειρείν συμμετείχαν στη Διάσκεψη προκειμένου να αναδείξουν την κρίσιμη συμβολή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην ελληνική οικονομία. Όπως επισήμανε και ο Πρόεδρος της ΕΕΝΕ, Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος, βάζοντας πλάτη στα δύσκολα, ο ιδιωτικός τομέας συνεχίζει να αποτελεί τον κορυφαίο σύμμαχο της κοινωνίας στην εθνική προσπάθεια για την ανάκαμψη της χώρας. Παράλληλα, ανέδειξε το ρόλο-κλειδί της επιχειρηματικότητας για την κοινωνική και οικονομική πρόοδο. Υπογράμμισε παράλληλα την αλλαγή που καταγράφεται σε πρόσφατες έρευνες κοινής γνώμης αντικατοπτρίζοντας τα παραπάνω. Για το σκοπό της Διάσκεψης, με πρωτοβουλία της ΕΕΝΕ, διεξήχθη έρευνα για τη θέση της επιχειρηματικότητας στην κοινωνία από την qed market research , που κατέγραψε την αποφασιστική άνοδο του θεσμού στην κοινή συνείδηση. Η παρουσία του προέδρου του ΣΕΒ κ. Θεόδωρου Φέσσα προσέθεσε σημαντικό θεσμικό βάθος στη συζήτηση, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι ομιλίες του επικεφαλής της Παπαστράτος Α.Ε. κ. Χρήστου Χαρπαντίδη και του προέδρου της 24Media κ. Δημήτρη Μάρη στην ενότητα που αφορούσε στις «Επενδύσεις, Χρηματοδότηση& Ανασύνταξη της επιχειρηματικότητας».
Σημαντικές παρεμβάσεις πραγματοποίησαν, μεταξύ άλλων, ο κ. Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Aldemar Resorts & Spa στην ενότητα του Τουρισμού, ο κ. Ντίνος Μπενρουρμπή, Διευθύνων Σύμβουλος της Protergia και ο κ. Γεώργιος Πολυχρονίου στην ενότητα για την Ενέργεια, της κας Mareva Grabowski, founder της Endeavor στην ενότητα της καινοτομίας και των νεοφυών επιχειρήσεων, καθώς και του Αντιπροέδρου της ΕΕΝΕ κ. Κρίστιαν Χατζημηνά που πρότεινε να συμφωνήσουν οι θεσμοί στη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κατά 1.1%, εκφρασμένο σε αποφασιστική μείωση της φορολογίας για τα νομικά πρόσωπα που οδηγούν την οικονομία σε παραγωγική κατεύθυνση. Επισήμανε δε, πως αυτό το 1.1% του Ελληνικού ΑΕΠ, ή αλλιώς το 4% των φορολογικών εσόδων επαρκεί για να μειωθεί η φορολογία στην ιδιωτική πρωτοβουλία 50%. Μια τέτοια πολιτική θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί με τη στήριξη των εταίρων σαν ένα άλλου τύπου στοχευμένο και ειδικά διαμορφωμένο «πακέτο Juncker» για την ανασύνταξη του ελληνικού επιχειρείν.
Στο τελευταίο πάνελ της ημέρας συμμετείχαν ακόμη ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, κ. Γιώργος Πιτσιλής και ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ κ. Νίκος Βέττας.
ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΕΝΕ
Στο πλαίσιο της Διάσκεψης, το Προεδρείο της ΕΕΝΕ έκανε εκτενή αναφορά στις πάγιες και συγκεκριμένες προτάσεις της Ένωσης για την επιστροφή στην σταθερότητα και την κανονικότητα, καθώς και για εκείνες τις πολιτικές και τις μεταρρυθμίσεις που δύνανται να τονώσουν την επιχειρηματικότητα – και άρα την αναπτυξιακή δυναμική της Ελληνικής οικονομίας.
Για παράδειγμα, η ΕΕΝΕ υπογράμμισε την ανάγκη κάθετης μείωσης των οριακών (marginal) φόρων, στο επιπλέον παραγόμενο εισόδημα (δηλαδή την ανάπτυξη) με την εισαγωγή ενός Flat Tax της τάξεως του 10%. Μια τέτοια κίνηση υψηλής απόδοσης αλλά και υψηλού συμβολισμού θα σηματοδοτήσει την πραγματική στροφή σε μια εθνική αναπτυξιακή στρατηγική, ενώ παράλληλα, καθώς αφορά νέα εισοδήματα που θα παραχθούν στην Ελλάδα, δεν θα επηρεάζει τα υφιστάμενα φορολογικά έσοδα. Δηλαδή δεν θα μεταβάλλει αρνητικά τα δεδομένα του Προγράμματος, αλλά, αντίθετα, θα δώσει οικονομική ώθηση χωρίς δημοσιονομικό κόστος. Επιβραβεύοντας όσους επενδύουν στην Ελλάδα, τροφοδοτούν την ανάπτυξη και δημιουργούν θέσεις εργασίας, θα σταλεί το μήνυμα πως η Ελλάδα αποτελεί πρόσφορο έδαφος τόσο για επέκταση της παρουσίας και του κύκλου εργασιών εταιριών με βάσεις στην Ελλάδα (π.χ. πολυεθνικές εταιρίες), όσο και για νέες εγχώριες και ξένες επενδύσεις. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν και άλλες ανατρεπτικές ιδέες βασιζόμενες σε «καλές πρακτικές» που εφαρμόζονται σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, συμπεριλαμβανομένου και των εθελουσίων αντικειμενικών κριτηρίων όπως π.χ. την Ιταλία επιτυχώς τα τελευταία χρόνια.
Κρίσιμα, σε μια εμπεριστατωμένη παρουσίαση βασισμένη σε επικαιροποιημένα στοιχεία και στατιστικές αναπαραστάσεις που πραγματοποίησε Α’ Αντιπρόεδρος κ. Κρίστιαν Χατζημηνάς, η ΕΕΝΕ ανέδειξε τα πολλαπλά προβλήματα και τον αντι-αναπτυξιακό χαρακτήρα των υφιστάμενων φορολογικών συντελεστών, και, συνολικά, της υπερφορολόγησης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Δεδομένης της κοινής συνισταμένης όλων των συνέδρων σχετικά με τον κομβικό ρόλο της επιχειρηματικότητας στην ανάκαμψη της οικονομίας και της κοινωνικής καιοικονομικής προόδου, με συγκεκριμένες προτάσεις, αναλυτικές και κοστολογημένες, σκιαγραφήθηκαν οι πολιτικές εκείνες που μπορούν να δώσουν την πολυπόθητη αναπτυξιακή ώθηση.
Χαρακτηρίζοντας τα «νομικά πρόσωπα» ως το «πιλοτήριο» της οικονομικής ανάπτυξης, η ΕΕΝΕ ανέδειξε τις μεγάλες προοπτικές για αποφασιστική αποκλιμάκωση της υπερφορολόγησης και δυναμική τόνωση του επιχειρείν με μια στοχευμένη τροποποίηση του φορολογικού πλαισίου. Το ‘πιλοτήριο’ συνεχίζει να σηκώνει σήμερα ένα τρομακτικά δυσανάλογο φορτίο της ‘προσαρμογής’ με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επιτελέσει τον φυσικό του ρόλο – δηλαδή αυτόν του εθνικού αναπτυξιακού μοχλού. Κάτι που επισήμανε μεταξύ άλλων και ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα – υπογραμμίζοντας πως το επιχειρείν είναι παγκοσμίως ο κατεξοχήν αναπτυξιακός βραχίονας σε όλες της ακμάζουσες οικονομίες. Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Θόδωρος Φέσσας, που αναφέρθηκε στον κρίσιμο ρόλο που καλείται να επιτελέσει η επιχειρηματικότητα στην έξοδο από την παρατεταμένη κρίση.
Στην παρουσίαση των κεντρικών θέσεων της Ένωσης, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη σύνθεση του χάρτη της υπερφορολόγησης των ‘νομικών προσώπων’, σημειώνοντας πως το ‘πιλοτήριο’ συνεχίζει να αποτελεί και την κύρια πηγή των άλλων φορολογικών εσόδων – από τον ΦΠΑ και τις ασφαλιστικές εισφορές, μέχρι τους προσωπικούς φόρους, τα τελωνειακά τέλη και το γενικό σύνολο των ειδικών φόρων. Ως εκ τούτου, μια μείωση των υφιστάμενων φορολογικών συντελεστών κατά 50% (δηλαδή €1.95 δις), πέραν του ότι αντιστοιχεί μόνο στο 4% των συνολικών φορολογικών εσόδων, ήτοι το 1.1% του ΑΕΠ, η θετική επίδρασή της στα άλλα φορολογικά έσοδα θα αντιστάθμιζε οποιαδήποτε βραχυχρόνια απώλεια εσόδων.
Χτίζοντας πάνω σε αυτή την ανάλυση, η ΕΕΝΕ καλεί τους εταίρους και πιστωτές της χώρας να συναινέσουν είτε στην μείωση του απαιτούμενου ετήσιου πρωτογενούς πλεονάσματος κατά 1.1% του ΑΕΠ, είτε στον τάχιστο σχεδιασμό ενός νέου, στοχευμένου πακέτου στήριξης – σαν ένα άλλο «tailored» «πακέτο Γιουνκέρ» – ειδικά για να χρηματοδοτήσει αυτή τη δραστική μείωση φόρων. Επισημαίνεται δε, πως ακόμα και αν υποθέσουμε πως η Ελλάδα τελικά «απορροφούσε» ένα σημαντικό κομμάτι του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, δεν θα έφερνε πιο άμεσα και εγγυημένα αναπτυξιακά οφέλη από την προτεινόμενη μεταρρύθμιση («bottom-up» vs. «top-down» argument). Διότι το κεντρικό επιχείρημα εδώ είναι πως εάν οι πιο παραγωγικοί πυρήνες της οικονομίας αποκτήσουν ξαφνικά βιώσιμους όρους για ταχύρρυθμη ανάπτυξη, το συνολικό αποτέλεσμα για την ανάκαμψη, την κοινωνία και την οικονομία θα είναι ασύγκριτο από το αποτέλεσμα άμεσων ενισχύσεων είτε προς την επιχειρηματικότητα, είτε προς κοινωνικές ομάδες σαν ‘βοήθημα’. Καθώς το κλειδί δεν είναι να δημιουργηθούν οι όροι για νέα επιδόματα (π.χ. ανεργίας ή έκτακτες «one-off» ενισχύσεις), αλλά να κορυφωθεί η αναπτυξιακή δυναμική, να πολλαπλασιαστούν οι νέες θέσεις εργασίας και να παραχθεί νέος πλούτος που θα πρέπει με τη σειρά του να επαν-επενδυθεί για τη δημιουργία -επιτέλους- θετικών οικονομικών κύκλων. Έτσι, θα περιοριστεί σημαντικά η ανάγκη για νέα επιδόματα και βοηθήματα -τα οποία έτσι και αλλιώς η ΕΕΝΕ θεωρεί οτι θα μπορούσαν να ακόμη και να αυξηθούν χάρη στα σημαντικά πρόσθετα έσοδα που θα προκύψουν από την αναπτυξιακή ώθηση- ισχυροποιώντας την κοινωνία στην πράξη, με όρους βιώσιμους, με παραγωγικότητα και αξιοπρέπεια. Σπάζοντας παράλληλα οριστικά την προβληματική σύλληψη περί αέναων διαπραγματεύσεων, εξωτερικών και εσωτερικών, για το ποιος μπορεί να αναδιανείμει καλύτερα τη φτώχεια. Το στοίχημα είναι η ανάπτυξη, η μεγαλύτερη και πιο ουσιαστική συμβολή στην κοινωνικο-οικονομική πρόοδο.
Επισυνάπτεται η έρευνα κοινής γνώμης με θέμα «Κοινωνικό πλαίσιο και Ελληνική Επιχειρηματικότητα» που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της ΕΕΝΕ