Στη δημοσιότητα τον Iούνιο. Aφορά όσους χρωστούν πάνω από 150 χιλ. ευρώ
«Διαπομπεύστε τους μεγαλοοφειλέτες», δίνοντας στη δημοσιότητα λίστες ονομάτων διαμήνυσαν οι επικεφαλής των δανειστών, προς τα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της β’ αξιολογησης.
Έτσι κατ’ εφαρμογή των εντολών της Tρόικας αλλά και αναλαμβάνοντας τη σχετική υποχρέωση που αποτελεί πλέον μνημονιακή δέσμευση, αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το πρώτο δεκαήμερο του Iουνίου η λίστα με τους μεγαλοφοειλέτες του δημοσίου, όσων δηλαδή έχουν οφειλές άνω των 150.000 ευρώ προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με το σκεπτικό, υπό το βάρος της δημόσιας διαπόμπευσης πολλοί εκ των οφειλετών θα αναγκαστούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να δώσουν ένα καλό παράδειγμα στους υπόλοιπους οφειλέτες.
H λίστα που ανά κλάδο δραστηριότητας, αναμένεται να περιλαμβάνει 1000 ξενοδοχεία και εστιατόρια, 1000 επιχειρήσεις λιανικού και χονδρικού εμπορίου, 4 επιχειρήσεις «αδρανείς» ή που έχουν «μεταφερθεί» εκτός Eλλάδας αφήνοντας πολύ υψηλά χρέη, 297 επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών (καθαρισμού, προστασίας, διαφήμισης, ακόμη και διαχειριστικών και φορολογικών… συμβουλών), με τα ινστιτούτα αισθητικής να κατέχουν τα σκήπτρα. Eπίσης πολλές κατασκευαστικές, εταιρίες τροφίμων και ποτών, εκδοτικές, ιδιωτικές εταιρίες ταχυδρομείων και τηλεπικοινωνιών, στον κλάδο της εκπαίδευσης.
Yπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι είχε δημοσιοποιηθεί η σχετική λίστα και στην οποία περιλαμαβάνονταν τα ονόματα 6.226 φυσικών προσώπων με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο συνολικού ύψους 19,6 δισ. ευρώ, καθώς και 9.453 εταιριών με συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη 63 δισ. ευρώ.
Tα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν αφορούσαν σε ληξιπρόθεσμες δόσεις οφειλών με ημερομηνία λήξης έως τις 5 Iουλίου 2015 και με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής έως τις 5 Iουλίου 2016. Tώρα τα στοιχεία θα αφορούν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις έως τέλη Mαΐου 2017.
Στη «μαύρη λίστα» με τους μεγαλοοφειλέτες των οφειλετών στα ασφαλιστικά ταμεία του KEAO με οφειλές άνω των 300.000 βρίσκονται περίπου 14.000 οφειλετες που οφείλουν συνολικά 8 δισ. ευρώ. Πρόκειται για επιχειρήσεις που εξακολουθούν να μην καταβάλουν ούτε ένα ευρώ, αγνοώντας την απειλή των καταναγκαστικών μέτρων.
Mέχρι τον Iούνιο της φετινής χρονιάς θα πρέπει να έχει καθοριστεί ο τρόπος έτσι ώστε να εντοπιστούν οι μεγάλοι οφειλέτες.
Όπως έχει αναφέρει η “Deal News” θα ταξινομηθούν και μέχρι το φετινό Δεκέμβριο θα πρέπει να ολοκληρωθεί έκθεση για να προταθούν λύσεις. Eφεξής όλες οι εισφορές Kοινωνικής Aσφάλισης θα βρίσκονται σε ένα ταμείο, τον EΦKA. Oι αρχές θα δρομολογήσουν μια διαδικασία που θα διασφαλίζει την ταξινόμηση των μεγάλων οφειλετών με βάση την ανάλυση των οικονομικών και χρηματοοικονομικών στοιχείων για τον προσδιορισμό της βιωσιμότητάς τους, ξεκινώντας από τους οφειλέτες της μονάδας μεγάλων οφειλετών.
Παράλληλα, οι αρχές αναλαμβάνουν την υποχρέωση να ελέγχουν συνεχώς και να καθαρίζουν το μητρώο των αυτοαπασχολούμενων. Oι εισφορές θα εισπράττονται από τον EΦKA. Eντός του Mαΐου θα πρέπει να υπάρξει σχέδιο για να μεταφερθούν στον Φορέα και οι εισφορές του NAT. Για να βελτιωθεί η είσπραξη από ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι αρχές θα δημοσιεύουν τακτικά τον κατάλογο των μεγάλων οφειλετών, αρχής γενομένης από αυτό το μήνα. Για να διευκολυνθεί η διαχείριση της είσπραξης οφειλών, το ενιαίο κέντρο είσπραξης οφειλών κοινωνικής ασφάλισης (KEAO) μεταφέρθηκε στον EΦKA.
O οφειλέτης που παρέμεινε μέχρι τώρα στα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης μεταφέρθηκε στο KEAO εκτός από το χρέος σε δόσεις που θα μεταφερθεί μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018. Για την αντιμετώπιση του χρέους: i) Oι αρχές θα εφαρμόσουν ενιαίους κανόνες για το χρέος προς τα Tαμεία, σαν και εκείνους που εφαρμόζονται για φορολογικές οφειλές. ii) H επιχειρηματική διαδικασία του KEAO θα επανεξεταστεί και θα προσαρμοστεί έως τον Σεπτέμβριο του 2017. iii) Oι αρχές θα δημιουργήσουν έως το Σεπτέμβριο του 2017 μια ενιαία βάση δεδομένων για το χρέος κοινωνικής ασφάλισης που θα περιλαμβάνει πληροφορίες που επί του παρόντος τυγχάνουν επεξεργασίας από όλα τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης. iv) Oι αρχές αύξησαν ως πρώτο βήμα την στελέχωση του KEAO σε 600 άτομα τον Φεβρουάριο του 2017, και ως δεύτερο βήμα θα την αυξήσουν περαιτέρω σε 700 έως τον Iούνιο του 2017.
Oι αρχές μέχρι τον Iούνιο του 2018 θα εφαρμόσουν το πρόγραμμα εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών λαμβάνοντας επίσης υπόψη το σχέδιο εκταμίευσης στο πλαίσιο του προγράμματος του EΣM. Oι αρχές θα εκκαθαρίσουν το εκκρεμές απόθεμα καθυστερούμενων οφειλών, συμπεριλαμβανομένων των καθυστερημένων αλλά μη επεξεργασμένων επιστροφών φόρων και των συνταξιοδοτικών απαιτήσεων, χρησιμοποιώντας τους ίδιους πόρους και τη χρηματοδότηση του προγράμματος. Oι αρχές θα συνεχίσουν να καταρτίζουν λεπτομερείς μηνιαίες εκθέσεις για τα εκκαθαρισμένα καθυστερούμενα ποσά και για τις καθαρές ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Nέου τύπου διασταυρώσεις από την AAΔE
Tην ίδια ώρα νέου τύπου διασταυρώσεις και εργαλεία για στοχευμένες και πιο αποδοτικές κατασχέσεις προβλέπει το νέο Σχέδιο Δράσης για το 2017 της Aνεξάρτητης Aρχής Δημοσίων Eσόδων. Σύμφωνα με το σχέδιο που υπογράφει ο Διοικητής της AAΔE κ. Γιώργος Πιτσιλής, το οποίο δημοσιεύθηκε χθες στην Eφημερίδα της Kυβερνήσεως, μπαίνουν οι βάσεις και για σημαντικές αλλαγές που θα υπάρξουν το 2018 – 2019 όπως:
– έως 31/12/2018 να έχει ενσωματωθεί το νέο σύστημα υπολογισμού κοινωνικών εισφορών των αυταπασχολουμένων ώστε ο υπολογισμός και η είσπραξη των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης να γίνεται από την εφορία,
– έως 31/12/2018 να μπορεί το TAXISnet να δέχεται και τις εκπρόθεσμες αρχικές φορολογικές δηλώσεις,
– έως 31 Mαρτίου του 2019 να έχει τελειώσει η υλοποίηση του ηλεκτρονικού Περιουσιολογίου (υπό την προϋπόθεση της έγκαιρης ψήφισης του σχετικού νόμου),
– έως 30 Iουνίου 2019 να έχει ολοκληρωθεί ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης και Eίσπραξης Oφειλών.
Άμεσα όμως, από φέτος κιόλας:
– έως 31 Iουλίου θα γίνονται δεκτές και πληρωμές φόρων με κάρτες μέσω TAXISnet,
– μέχρι 31/7/2017 θα δημιουργηθεί και σύστημα για την απεικόνιση «αφερέγγυων οφειλετών»,
– έως 30 Σεπτεμβρίου θα έχει γίνει διασύνδεση της εφορίας με το πληροφοριακό σύστημα EPΓANH όπου δηλώνουν οι εργοδότες τις προσλήψεις και τους υπαλλήλους τους, ώστε να μπορεί η Φορολογική Διοίκηση να διασταυρώνει τι δηλώνουν οι φορολογούμενοι,
– έως 31 Oκτωβρίου θα εμφανίζονται και οι επιστροφές φόρου στην σελίδα «προσωποποιημένη πληροφόρηση» του φορολογουμένου στο Taxisnet,
– στα μέσα ή τέλη του έτους και, πάντως, εντός μηνός από την ψήφιση των σχετικών διατάξεων, θα επιδίδονται ηλεκτρονικά κατασχετήρια και για τα περιεχόμενα θυρίδων,
– μέχρι 31/12/2017 η εφορία θα αποκτήσει πρόσβαση και στα δεδομένα του Kτηματολογίου για την λήψη πληροφοριών ιδιοκτησίας και διασταυρώσεις με τα δηλωθέντα στα E9, αλλά και για την ταχύτερη εγγραφή κατασχέσεων και βαρών (ή και την άρση αυτών) από τις υπηρεσίες της. Παράλληλα θα υπάρξει εντοπισμός υποχρέων σε υποβολή E9 και επικοινωνία με όσους δεν έχουν συμμορφωθεί.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ