Πυρ ομαδόν για φορολογία και αντιαναπτυξιακά μέτρα
Το χαρακτηριστικό είναι ότι οι περισσότεροι «διαμαρτυρόμενοι» επιχειρηματίες ανήκουν στην ομάδα των ισχυρών, που οι επιχειρήσεις τους είναι κερδοφόρες
Οι επιχειρηματίες… χτυπούν καμπανάκι στην κυβέρνηση
Οι απώλειες εσόδων και κερδών, που αποτυπώθηκαν ανάγλυφα στα αποτελέσματα του 2010, όπου οι ζημιογόνες επιχειρήσεις ξεπέρασαν τις κερδοφόρες μετά από πολλά χρόνια, σε συνδυασμό με τις νέες φορολογικές επιβαρύνσεις, προκάλεσαν την έκρηξη των επιχειρηματιών, οι οποίοι χτύπησαν «καμπανάκια» προς την κυβέρνηση, ασκώντας έντονη κριτική και κατηγορώντας την ουσιαστικά για αδυναμία να διαχειριστεί την κρισιμότητα της κατάστασης.
Η ευκαιρία στους επικεφαλής των μεγάλων εισηγμένων επιχειρήσεων, για να στείλουν σήματα SOS στην κυβέρνηση, δόθηκε στις γενικές συνελεύσεις των εταιρειών τους, με ακροατήριο τους μετόχους, αλλά ουσιαστικό αποδέκτη το οικονομικό επιτελείο.
Ο ένας μετά τον άλλον, οι ισχυροί του χρήματος πήραν τις προηγούμενες ημέρες τη «σκυτάλη» του να τα… ψάλουν στην κυβέρνηση με αιχμή του… δόρατος, τόσο την παντελή έλλειψη οποιασδήποτε μορφής ανάπτυξης και τη γραφειοκρατία που στρέφει τις περισσότερες επενδύσεις των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό, αλλά και το «σκληρό», όπως το χαρακτηρίζουν οι περισσότεροι φορολογικό σύστημα, που «τιμωρεί» την επιχειρηματικότητα.
Πρώτος ξεκίνησε ο πρώην πρόεδρος της Coca Cola 3 Ε, Δώρος Κωνσταντίνου, για να ακολουθήσει ο «πατριάρχης» της εισηγμένης, Γιώργος Δαυίδ, προκειμένου να «διαμαρτυρηθούν» για την υπέρμετρη φορολογία των κερδοφόρων εισηγμένων. Στο… κλαμπ των αγανακτισμένων από τα μέτρα της κυβέρνησης προστέθηκε και ο επικεφαλής της ΜΕΤΚΑ, Ευάγγελος Μυτιληναίος, για τον ίδιο λόγο της φορολογίας και μάλιστα ξάφνιασε τους μετόχους κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, όταν μπήκε στην αίθουσα και τους απηύθυνε τον λόγο με τον εξής τρόπο: «Χαιρετώ αυτούς που θα πληρώσουν στο κράτος 40 εκατ. ευρώ».
Οι «μπηχτές» προς το οικονομικό επιτελείο συνεχίστηκαν και από τον συνήθως χαμηλών τόνων, Νίκο Στασινόπουλο μέσω του στελέχους του ομίλου Βιοχάλκο, κ. Κεφαλά, αλλά και από τον Ανδρέα Κανελλόπουλο της ΤΙΤΑΝ και του διευθύνοντος συμβούλου Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, οι οποίοι προσπάθησαν να «συνετίσουν» τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τόσο ως προς την έκτακτη εισφορά, όσο και ως προς την απουσία επενδυτικής «πνοής», με αποτέλεσμα πολλές από τις εισηγμένες να στρέφουν το… βλέμμα τους στο εξωτερικό.
Επικριτικός και επιθετικός από την πλευρά του και ο Κώστας Πετρόπουλος, πρόεδρος του ομίλου Πετρόπουλος, επίσημου εισαγωγέα των φορτηγών και λεωφορείων Scania, Isuzu, την Land Rover και Range Rover, ο οποίος έχει αποκτήσει και τα λιπαντικά Shell από τον όμιλο της Motor Oil.
Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, αν συνεχίσει έτσι η κυβέρνηση και δεν αλλάξει η φορολογική της πολιτική προς ένα σταθερό σύστημα, τότε η περίοδος ύφεσης μπορεί να παραταθεί για αρκετά χρόνια.Εξίσου επικριτικός για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι και ο πρόεδρος της Chipita, Σταύρος Θεοδωρόπουλος, ο οποίος τόνισε με έμφαση ότι το κράτος πιστεύει ότι όλες οι επιχειρήσεις είναι φοροφυγάδες και τις εκβιάζει με επανελέγχους.
Κοινή γραμμή
Το χαρακτηριστικό είναι ότι οι περισσότεροι «διαμαρτυρόμενοι» επιχειρηματίες ανήκουν στην ομάδα των ισχυρών, που είδαν τις επιχειρήσεις τους να κινούνται σε κερδοφόρο τροχιά. Αλλά το «κοινό μέτωπο» επίθεσης κατά της κυβέρνησης επιβεβαιώνει το ρητό «μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες», αφού οι όμιλοι, τα συμφέροντα των οποίων πλήττονται περισσότερο από την υπέρμετρη φορολογία, είναι οι κερδοφόροι. Είναι οι ίδιοι, που είτε στρέφουν το βλέμμα τους στο εξωτερικό και επενδύουν περισσότερο εκεί, είτε απειλούν πως θα αλλάξουν έδρα και θα φύγουν από την Ελλάδα.
Ο Γιώργος Δαυίδ του ομίλου Coca Cola 3E, πρώτος απ’ όλους είχε αντιδράσει δημοσίως κατά της έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις, πριν από ένα χρόνο περίπου. Τότε μάλιστα είχε «απειλήσει» εμμέσως ότι σκέφτεται να μεταφέρει την έδρα του ομίλου του στο εξωτερικό. Θέλοντας δε να δείξει έμπρακτα την αντίθεσή του στα μέτρα της κυβέρνησης, προχώρησε σε επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους της Coca Cola 3E, που δεν φορολογείται και όχι σε διανομή μερίσματος που φορολογείται.
Τώρα, ο Γιώργος Δαυίδ εξαπολύει νέα πυρά κατά της κυβέρνησης, με νέες έμμεσες «απειλές» για αποχώρηση από την Ελλάδα. «Έχοντας επιλέξει ως έδρα μας την Ελλάδα, η εταιρεία υφίσταται υπέρμετρη φορολογία» είπε ο ισχυρός άνδρας της Coca Cola 3E. «Οι απρόβλεπτες και οι άστοχες αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο θα πλήξουν την ανάπτυξη.
Δεν είναι δυνατόν, χωρίς να υπάρχει σταθερό φορολογικό περιβάλλον σε βάθος χρόνου, η Ελλάδα να προσελκύσει μεγάλες επενδύσεις.
Ο κ. Δαυίδ εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης, κατηγορώντας τη ότι καθυστερεί την εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών που εξήγγειλε και δεν προχωράει στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και τη μείωση της γραφειοκρατίας.Έντονη είναι η αντίδραση του Γιώργου Δαυίδ για την επερχόμενη επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα μη αλκοολούχα ποτά, ζητώντας την ανάκληση των προθέσεων της κυβέρνησης.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Coca Cola 3E μάλιστα, Δώρος Κωνσταντίνου, επικαλέστηκε μελέτη του ΙΟΒΕ, σύμφωνα με την οποία αύξηση της φορολογίας κατά 1 ποσοστιαία μονάδα, επιφέρει μείωση 1,5% στις πωλήσεις.
Ο κ. Δαυίδ, πάντως, απηύθυνε και πρόσκληση στην κυβέρνηση λέγοντας: «Είναι σύνηθες σε περιόδους κρίσης κυβερνήσεις και εταιρείες να συνεργάζονται. Είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε προς την κατεύθυνση αυτή».«Το πρόβλημα έπρεπε να το δούμε ως χώρα… εχθές» είπε το στέλεχος του ομίλου Βιοχάλκο του Νίκου Στασινόπουλου, κ. Κεφάλας.
Σύμφωνα με το στέλεχος του μεγάλου μεταλλευτικού ομίλου, υπάρχουν προϊόντα που σχετίζονται με την οικοδομική δραστηριότητα, για τα οποία η ζήτηση στην Ελλάδα έχει πέσει κατά 60%. «Το ευχάριστο για εμάς είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής μας κατευθύνεται στο εξωτερικό» είπε ο κ. Κεφάλας, ο οποίος ζήτησε μείωση της φορολογίας και άμεσα μέτρα για την ανάπτυξη!
Βολές και από τους θεσμικούς ΣΕΒ, ΕΒΕΑ και ΕΣΕΕ
Τα σήματα κινδύνου προς την κυβέρνηση, ότι με την οικονομική πολιτική που ακολουθεί, οδηγεί τις επιχειρήσεις σε αδιέξοδο και την ανάπτυξη στην ανυπαρξία, δεν προέρχονται μόνο από τους επιχειρηματίες, αλλά και από τους θεσμικούς παράγοντες της επιχειρηματικότητας, τον ΣΕΒ, το ΕΒΕΑ και την ΕΣΕΕ.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος υποστηρίζει ότι το φορολογικό νομοσχέδιο δεν ικανοποιεί κανέναν από τα βασικά και παγκοσμίως αποδεκτά κριτήρια της σταθερότητας, της απλότητας, της σαφήνειας των στόχων του και της αντικειμενικότητας, χαρακτηρίζοντάς το αναπτυξιακό. Καλοδεχούμενο για τον πρόεδρο του ΣΕΒ ήταν μόνο το Εθνικό Επιχειρησιακό πρόγραμμα Καταπολέμησης της Φοροδιαφυγής, αρκεί να μην αποδειχθεί ανεφάρμοστο. «Η κυβέρνηση αιθεροβατεί» κατά τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κώστα Μίχαλο, ο οποίος υποστηρίζει ότι «είναι άμεση η ανάγκη αλλαγής της βασικής φορολογίας και η αποδοχή της πραγματικότητας, που επιτάσσει να ξεφύγει από το μοντέλο της φορομπηχτικής πολιτικής και να στραφεί στην ελάφρυνση των φορολογικών βαρών».
Κάθετα αντίθετος και ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης, ο οποίος ζητάει μείωση της φορολογίας, ελάφρυνση των ΜμΕ και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιχειρεί για άλλη μια φορά να εφαρμόσει «νέου τύπου» ελέγχους στους ίδιους «παλιούς – καλούς» φορολογούμενους.