Την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 25% μέχρι το 2013, εξήγγειλε μιλώντας σήμερα στο 2ο Συνέδριο Κοινωνικής Ασφάλισης του Economist o Αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης.
Ο κ. Κουτρουμάνης είπε, ότι η μείωση θα ξεκινήσει σε ποσοστό 10% από το μέσον του 2011 και θα μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση, επιχειρήσεις οι οποίες είναι συνεπείς στην καταβολή των ασφαλιστικών τους εισφορών και έχουν ενταχθεί στο σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου των επιχειρήσεων της εργασίας και της ασφάλισης που εγκαθιστά στο υπουργείο Εργασίας. Η ένταξη των επιχειρήσεων στο σύστημα, το οποίο θα είναι διασυνδεδεμένο με το ΙΚΑ τον ΟΑΕΔ και το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου του 2011 οπότε γίνεται υποχρεωτική η πληρωμή των εισφορών μέσω των τραπεζών.
Οι εργαζόμενοι θα εντάσσονται με την κάρτα εργασίας που θα βασίζεται στον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης. Η κάρτα αυτή θα χρησιμοποιείται και σαν κάρτα ελέγχου για την είσοδο και την έξοδο από τον χώρο εργασίας και με τον τρόπο αυτό θα ελέγχεται το ωράριο και κάθε εργασιακή μεταβολή.
Το σύστημα των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων, θα ξεκινήσει από τις μεγάλες επιχειρήσεις, στην αρχή προαιρετικά ενώ στη συνέχεια θα γίνει υποχρεωτικό για όλες τις επιχειρήσεις.
Η μείωση των εισφορών θα γίνει προοδευτικά και θα είναι ανάλογη της ένταξης των επιχειρήσεων στο σύστημα με στόχο να φθάσει το 25% ως το 2013, ενώ θα επιμεριστεί αναλογικά στις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων.
Ο κ. Κουτρουμάνης διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξει κίνδυνος για τα οικονομικά των Ταμείων από την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ η εφαρμογή του μέτρου της ηλεκτρονικής παρακολούθησης θα επιτρέψει τον έλεγχο της αδήλωτης εργασίας το κόστος της οποίας για τα Ταμεία υπολογίζεται στα 10 δισ. ευρώ.
Το μέτρο περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για “την αναβάθμιση του Σώματος Επιθεωρήσεων Εργασίας και τον περιορισμό της αδήλωτης εργασίας” που θα παρουσιάσει αυτή την εβδομάδα στο Υπουργικό Συμβούλιο, η υπουργός Εργασίας κ. Λ. Κατσέλη, και υπολογίζεται να έχει ψηφιστεί μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.
Αύξηση κατά 2,5% ή 550 εκατομμυρίων ευρώ έναντι στόχου 720 ευρώ εμφάνισαν, άλλωστε, οι ασφαλιστικές εισφορές κατά το 2010. Όπως είπε μιλώντας σήμερα στο 2ο Συνέδριο Κοινωνικής Economist o Αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, η αύξηση των εισφορών σημειώθηκε παρά το γεγονός ότι υπήρξε αύξηση της ανεργίας και οφείλεται κυρίως στην είσπραξη παλαιότερων οφειλών. Η απόκλιση από τον αρχικό στόχο αντισταθμίζεται από τη μείωση, για πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια, των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης κατά 850 εκατ. ευρώ (ποσοστό 10% περίπου). Παράλληλα υπήρξε μείωση του λειτουργικού κόστους κατά 15% περίπου.
“Θέσαμε τις βάσεις ενός βιώσιμου συστήματος, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για περιορισμό της δαπάνης από τώρα και μέχρι το 2060, από το 24% του ΑΕΠ, στο 15,5% περίπου και να μην ξεπεράσει η αύξηση από το σημερινό 13%, το 2,5% του ΑΕΠ” ανέφερε ο κ. Κουτρουμάνης που τόνισε ότι “το 2010 είχαμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα σε σχέση με την πορεία διασφάλισης της οικονομικής ισορροπίας των ταμείων ενώ οι επικαιροποιημένες αναλογιστικές μελέτες δείχνουν ότι πετυχαίνουμε αυτό το στόχο σε μία Ελλάδα και μία Ευρώπη που γερνάει και η αναλογία εργαζόμενων-συνταξιούχων ανατρέπεται.
Για το 2011, ο προϋπολογισμός μας προβλέπει παραπέρα μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και γενικότερα της δαπάνης για περίθαλψη κατά 1,4 δις ευρώ και αύξηση των εσόδων κατά 1,2 δις ευρώ, η οποία θα επιτευχθεί μέσα από τις αλλαγές για μια αποτελεσματικότερη λειτουργία των ταμείων και της προσπάθειας που καταβάλλουμε με διευκόλυνση των επιχειρήσεων στην εξόφληση παλαιότερων οφειλών” ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας και κατέληξε:
“Πριν ένα χρόνο τα ταμεία βρέθηκαν στα πρόθυρα χρεωκοπίας. Υποχρεωθήκαμε να πάρουμε επώδυνα αλλά αναγκαία μέτρα, όπως αυτό της περικοπής των δώρων στους συνταξιούχους. Ένα μέτρο που θα είχαμε αποφύγει εάν τα άλλα μέτρα που εφαρμόζουμε σήμερα είχαν παρθεί τα προηγούμενα χρόνια.
Βρισκόμαστε σήμερα σε μία κατάσταση που θεωρούμε ότι είναι υπό έλεγχο, αλλά γνωρίζουμε ότι έχουμε μπροστά μας μεγάλο έργο. Η έξοδος της χώρας από την μεγάλη κρίση, η επάνοδος στην ανάπτυξη και στην παραγωγή νέου πλούτου η συνεχής δίκαιη αναδιανομή του πλούτου και η ενίσχυση της απασχόλησης, η ανάπτυξη σύγχρονου κοινωνικού κράτους, αποτελούν βασικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης και πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε όλοι μαζί να βάλουμε τη χώρα σε μία νέα πορεία ελπίδας και προοπτικής”.