Τι καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης
Καταστρεπτική για τον κλάδο των φαρμακοποιών, αλλά και για τη δημόσια υγεία, χαρακτηρίζει η διοίκηση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) την απόφαση του υπουργείου Υγείας για τον τρόπο και τη διαδικασία καθορισμού λιανικής τιμής και διάθεσης των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜYΣΥΦΑ).
Όπως καταγγέλλει ο ΦΣΘ, η απόφαση αυτή προβλέπει την υποχρεωτική αναγραφή της ενδεικτικής λιανικής τιμής στις συσκευασίες των ΜΥΣΦΑ, αλλά δεν θέτει κανέναν περιορισμό στη χονδρική τιμή πώλησής τους. Σύμφωνα με τον ΦΣΘ, αυτό θα έχει ως συνέπεια όχι μόνο να συμπιέζεται το ήδη μικρό ποσοστό κέρδους των φαρμακείων, τα οποία οδηγούνται σε οικονομική ασφυξία, αλλά και οι ασθενείς να πληρώνουν περισσότερα για τα φάρμακά τους εξαιτίας της απελευθέρωσης των τιμών που θα οδηγήσει σε ραγδαία αύξησή τους. Για τον λόγο αυτό οι φαρμακοποιοί ζητούν εκ νέου συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΦΣΘ, Κυριάκος Θεοδοσιάδης, μοναδική κερδισμένη θα είναι η φαρμακοβιομηχανία, η οποία θα καθορίζει ελεύθερα τις τιμές των ΜΥΣΥΦΑ προς τα πάνω, επιβαρύνοντας τους πολίτες και «βάζοντας χέρι στο ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών».
«Η υπουργική απόφαση από τη μια πλευρά αφήνει ελεύθερα τα κέρδη της φαρμακοβιομηχανίας, ενώ από την άλλη συμπιέζει το ήδη μικρό κέρδος του φαρμακείου και μάλιστα σε προϊόντα που εξασφαλίζουν στοιχειώδη ρευστότητα. Είναι προφανές ότι όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται προς την κατεύθυνση της αναγκαστικής μείωσης του αριθμού των φαρμακείων με τη μέθοδο της οικονομικής ασφυξίας» δηλώνει ο κ. Θεοδοσιάδης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, βάσει της υπουργικής απόφασης στη συσκευασία των ΜΥΣΥΦΑ θα αναγράφεται ενδεικτική λιανική τιμή, η οποία όμως δεν θα είναι δεσμευτική, αλλά μπαίνει για να διαμορφώνει ένα περιβάλλον οικονομικό. Ωστόσο δεν υπάρχει καμία δέσμευση για τη χονδρική τιμή αυτών των φαρμάκων, ενώ υπάρχει δέσμευση για το ποσοστό κέρδους του φαρμακείου που μειώνεται κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες.
«Η απελευθέρωση της χονδρικής τιμής πώλησης των ΜΥΣΥΦΑ και η αύξηση της λιανικής τιμής τους, κάτι που ήταν προαιώνιος πόθος της φαρμακοβιομηχανίας, θα εκτοξεύσει τις τιμές των ΜΥΣΥΦΑ και οι ασθενείς θα πληρώνουν περισσότερα απ’ ό,τι πλήρωναν μέχρι σήμερα.
Μάλιστα, τα φάρμακα αυτά θα τεθούν εκτός του δελτίου τιμών φαρμάκων που εκδίδεται κάθε έξι μήνες και συνεπώς οι τιμές τους θα είναι ελεύθερες και θα εκτιναχθούν προς τα πάνω. Τα χρήματα αυτά θα πάνε στη φαρμακοβιομηχανία, η οποία έτσι κι αλλιώς καθορίζει την τιμή των ΜΥΣΥΦΑ προς τα πάνω και η οποία βάζει χέρι και στο ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών» τονίζει ο κ. Θεοδοσιάδης.