Προϋπόθεση για τη μεταστροφή της οικονομίας αποτελεί η αλλαγή νοοτροπίας και πρακτικών, οι οποίες είναι βαθιά ριζωμένες στην αγορά, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας Παναγιώτη Θωμόπουλο που χαρακτήρισε επιτακτική ανάγκη να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και να προωθηθεί ο τεχνολογικός, ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας.
Μιλώντας στην εκδήλωση για τη βράβευση των 10 επικρατέστερων προτάσεων, με τις οποίες ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός «Καινοτομίας & Τεχνολογίας» που διοργάνωσε για έβδομη συνεχή χρονιά η Εθνική Τράπεζα τόνισε ότι η στήριξη των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας, αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα.
Στηρίζουμε την καινοτόμο επιχειρηματικότητα μέσα από τον διαγωνισμό και το ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης νεοφυών επιχειρήσεων NBG Business Seeds. Στόχος μας είναι να δώσουμε σ’ αυτούς τους νέους επιχειρηματίες τη βοήθεια που χρειάζονται για να αναπτύξουν ακόμη περισσότερο την επιχειρηματικότητά τους σε σωστή κατεύθυνση και με στέρεες βάσεις, ανέφερε ο κ. Θωμόπουλος.
Στον φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν, μεμονωμένα ή σε ομάδες, 713 άτομα και υπεβλήθησαν 401 προτάσεις. Η Ηλεκτρονική Επιχειρηματικότητα ήταν η θεματική ενότητα που συγκέντρωσε τις περισσότερες προτάσεις, ακολουθούμενη από το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό.
Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από την Εθνική Τράπεζα, σε συνεργασία με 8 πανεπιστήμια. Παράλληλα, η Εθνική Τράπεζα, πέραν της συνεργασίας με πανεπιστημιακούς φορείς και μέσω στρατηγικών συνεργασιών με διεθνείς οργανισμούς, παρέχει και mentoring και χρηματοδοτικά εργαλεία που προάγουν την καινοτόμο και εξωστρεφή επιχειρηματικότητα.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης ανέφερε ότι η Εθνική Τράπεζα στηρίζει τη νεανική επιχειρηματικότητα με θεσμούς όπως το business seeds, προσφέροντας ένα πλήρες φάσμα υποστήριξης, ενθάρρυνσης και μεταφοράς τεχνογνωσίας σε καινοτόμες ιδέες με επιχειρηματική προοπτική «και γι’ αυτό όλοι εσείς πρέπει να συνεχίσετε να κυνηγάτε με όρεξη τις ιδέες σας και τα όνειρά σας.
Η αλλαγή δεν θα έρθει απ’ έξω ή από την πολιτεία μόνο, αλλά από εμάς τους ίδιους» είπε και τόνισε: «Εμείς θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την ανάκαμψη και την δημιουργία».
Οι νικητές του 7ου διαγωνισμού «Καινοτομίας & Τεχνολογίας», που διοργάνωσε η Εθνική Τράπεζα, απονεμήθηκαν τα εξής δέκα βραβεία:
-Το πρώτο χρηματικό βραβείο, 20.000 ευρώ στον Ευάγγελο Πτερνέα, για την πρότασή του με τίτλο «Vitruvius».
-Το δεύτερο χρηματικό βραβείο, 10.000 ευρώ, στους Γεώργιο Μπόντζιο και Βασιλική Καλαϊντζίδου, για την πρότασή τους με τίτλο «Fieldscale».
-Το τρίτο χρηματικό βραβείο, 6.000 ευρώ, στον Κωνσταντίνο Χαλκιά, για την πρότασή του με τίτλο «Saferandom».
-Το τέταρτο χρηματικό βραβείο 4.000 ευρώ, στην ομάδα των Χρήστου Σταμάτη και Γιάννη Στοΐτση, για την πρότασή τους με τίτλο «Μermix».
Απονεμήθηκαν επίσης έξι χρηματικά βραβεία, 1.500 ευρώ έκαστο, στους:
-Μάνο Γεωργουδάκη, για την πρότασή του με τίτλο «Binalive».
-Απόστολο και Μαρίνο Καρτέρη, για την πρότασή τους με τίτλο «AID».
-Αικατερίνη Σαντίκου, για την πρότασή της με τίτλο «Workathlon».
-Στην ομάδα των Παναγιώτη Τσάγγα, Σταυρούλας Στούμπου και Διονύση Ρόδη, για την πρόταση τους με τίτλο «Susurrus».
-Στους Ανδρέα Τσάμη και Αθανάσιο Σκούρα, για την πρότασή τους για ένα Έξυπνο-Καινοτόμο Σύστημα Διαχείρισης και Αξιοποίησης Ορού Τυρογάλακτος.
-Στον Χριστόδουλο Ψάλτη για την πρότασή του με τίτλο «Mist.io».
Επιπλέον, δόθηκαν ταμπλέτες (tablets) στους συμμετέχοντες των οποίων οι προτάσεις προκρίθηκαν στη Β’ φάση, χωρίς να προκριθούν στη Γ’ Φάση.