Ακριβότερο για μισθωτούς ιδωτικού τομέα και ελεύθερους επαγγελματίες – Στα ίδια επίπεδα για δημοσίους υπαλλήλους και χαμηλοεισοδηματίες
Οριστικοποιούνται οι νέες προϋποθέσεις και διαδικαστικές λεπτομέρειες εφαρμογής του Νόμου Κατρούγκαλου σχετικά με τον υπολογισμό των πλασματικών ετών προς θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
Η σχετική εγκύκλιος αναμένεται μέσα στην εβδομάδα, με το γενικό συμπέρασμα ότι η εξαγορά των πλασματικών ετών θα καταστεί ακριβότερη για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και ελεύθερους επαγγελματίες με υψηλές αποδοχές, ενώ αντίθετα φαίνεται πως παραμένει σε χαμηλά επίπεδα για τους δημοσίους υπάλληλους, για μισθωτούς με μισθούς έως 850 ευρώ, όπως επίσης για ελευθέρους επαγγελματίες που δηλώνουν χαμηλό εισόδημα και με τον νέο τρόπο πληρώνουν χαμηλές εισφορές.
Ο νέος τρόπος υπολογισμού εξαγοράς πλασματικού χρόνου
– Μισθωτοί ιδιωτικού τομέα πληρώνουν (από 13/5/2016) για κάθε μήνα το σύνολο της εισφοράς εργοδότη και εργαζομένου για κύρια σύνταξη, δηλαδή 20% του τελευταίου μεικτού μισθού.
– Δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνουν (από 1/1/2017) για κάθε μήνα το 10% των συντάξιμων αποδοχών τους τον μήνα της αίτησης (η εισφορά τους είναι 6,67% και του Δημοσίου ορίστηκε για το 2017 στο 3,33%).
– Η αλλαγή από 1/1/2017 του τρόπου υπολογισμού των εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενους αλλάζει το πλαίσιο εξαγορών, καθώς πλέον το κόστος των πλασματικών θα υπολογίζεται με τις μηνιαίες εισφορές που θα καταβάλλουν.
Αν πληρωθεί όλο το ποσό εφάπαξ, υπάρχει έκπτωση 2% για κάθε έτος εξαγοράς (δηλαδή 4% για 2 έτη, 6% για 3 έτη κ.ο.κ.).
Οι ασφαλισμένοι στο Δημόσιο μπορούν να αναγνωρίσουν έως και 12 πλασματικά έτη, ενώ στον ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μέχρι 7 χρόνια.
Οι ασφαλισμένοι πρέπει να είναι διπλά προσεκτικοί, καθώς ο νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης (εθνική – ανταποδοτική) προβλέπει και νέο τρόπο συνυπολογισμού των πλασματικών στις αποδοχές του συνταξιούχου.
Συνεπώς τα πλασματικά έτη μπορούν να παίξουν διπλό ρόλο: Φέρνουν νωρίτερα τη συνταξιοδότηση και επηρεάζουν το ποσό της σύνταξης.
α) Πλασματικοί χρόνοι που αναγνωρίζονται χωρίς εξαγορά και χρησιμοποιούνται μόνο για θεμελίωση δεν συνυπολογίζονται στο ποσό της ανταποδοτικής, δεν λαμβάνονται δηλαδή υπόψη για τα ποσοστά αναπλήρωσης και τις συντάξιμες αποδοχές. Λαμβάνονται ωστόσο υπόψη για τη διαμόρφωση της εθνικής σύνταξης.
β) Πλασματικοί χρόνοι που αναγνωρίζονται με εξαγορά συνυπολογίζονται για ποσοστά αναπλήρωσης, συντάξιμες αποδοχές και εθνική σύνταξη. Επηρεάζουν δηλαδή το ποσό της σύνταξης και φέρνουν νωρίτερα τη συνταξιοδότηση.
Υπολογισμός
Πλασματικοί χρόνοι που εξαγοράστηκαν με το κόστος του παλαιού καθεστώτος (168€/μήνα) θα ληφθούν υπόψη στον υπολογισμό της σύνταξης μόνο αν έχουν εξαγοραστεί από το 2002 και μετά. Σε αυτή την περίπτωση, όπως αναφέρει το Έθνος, συνυπολογίζονται στον μέσο όρο των αποδοχών σαν να ελάμβανε ο ασφαλισμένος 840 ευρώ μηνιαίο μισθό (εισφορά 168€/μήνα).
Αν ο μέσος όρος των αποδοχών από το 2002 είναι αρκετά πάνω από 850 ευρώ, ο συνυπολογισμός των πλασματικών που αναγνωρίστηκαν με το παλιό καθεστώς θα ρίξει τη βάση υπολογισμού, με αποτέλεσμα ο ασφαλισμένος να μετρήσει απώλειες στην προσδοκώμενη σύνταξή του.
Γι’ αυτό και οι υψηλόμισθοι πρέπει να σκεφτούν διπλά τη χρήση των παλιών πλασματικών.
Εγκύκλιος εντός της εβδομάδας για τις εισφορές μηχανικών
Εντός της εβδομάδας αναμένεται να εκδοθεί και εγκύκλιος για τις εισφορές των μηχανικών, η οποία αναμένεται να διευκρινίζει ποιοι από τους εγγεγραμμένους στο ΤΕΕ θα πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους στον ΕΦΚΑ μέσω ειδοποιητηρίων. Το επίδικο είναι να διαχωριστούν οι μισθωτοί μηχανικοί από τους αυτοαπασχολούμενους ώστε μόνο οι δεύτεροι να λαμβάνουν ειδοποιητήρια. Παρ’ όλα αυτά, εκκρεμούν μια σειρά από κρίσιμες εγκυκλίους για τον νέο νόμο, με αποτέλεσμα ορισμένοι ασφαλισμένοι να κινδυνεύουν να καταλήξουν με σύνταξη η οποία θα χορηγείται με επιφύλαξη:
– Ελεύθεροι επαγγελματίες, μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι, τα Ταμεία των οποίων εισέπρατταν τους λεγόμενους «κοινωνικούς πόρους».
– Οσοι εμπίπτουν στην παράλληλη ή πολλαπλή ασφάλιση.
– Ασφαλισμένοι που έχουν εργαστεί κάποια χρόνια στο εξωτερικό ή αλλοδαποί, οι οποίοι δεν συγκεντρώνουν τα απαραίτητα 40 χρόνια ανάμεσα στα 15 και τη χρονιά της συνταξιοδότησης ώστε να λάβουν ολόκληρη την Εθνική Σύνταξη.
– Ασφαλισμένοι που έχουν καταβάλει αυξημένες εισφορές, μεγαλύτερες από το 20% του ΙΚΑ, και δικαιούνται την προσαύξηση που ορίζει ο νόμος (0,075% για κάθε μία ποσοστιαία μονάδα επιπλέον εισφορών).
– Αυτοαπασχολούμενοι (ΕΤΑΑ) και αγρότες.