«Δεν υπάρχει λόγος να μην είναι η Ελλάδα η καλύτερη χώρα για επενδύσεις»
Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο Πρεμ Γουάτσα, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fairfax Financial Holdings, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ.
«Δεν υπάρχει λόγος να μην είναι η Ελλάδα η καλύτερη χώρα για επενδύσεις. Έτσι θα ανακτήσετε τον έλεγχο της μοίρας σας. Είμαι αισιόδοξος ότι όλα αυτά θα συμβούν και τα δύσκολα χρόνια θα μείνουν στο παρελθόν», τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρεμ Γουάτσα, ενώ το μήνυμα που έστειλε κλείνοντας την ομιλία του ήταν: «Τώρα είναι η ώρα για επενδύσεις στην Ελλάδα».
Αναφερόμενος έμμεσα στις προβλέψεις εταίρων για την ελληνική οικονομία, ο πρόεδρος της Fairfax στάθηκε στο παράδειγμα της Ιρλανδίας για την οποία οι προβλέψεις το 2012 ανέφεραν ότι η ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια θα ήταν του 1-2 %, όμως η πραγματική επίδοση τα τρία τελευταία χρόνια ήταν της τάξης του 5% και πλέον.
Ο κ. Γουάτσα αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της κρίσης στην ελληνική οικονομία (μείωση ΑΕΠ που ξεπέρασε την αντίστοιχη του αμερικανικού κραχ, υψηλή ανεργία, πτώση του Χρηματιστηρίου, υποχώρηση των ξένων επενδύσεων, των κατασκευών κ.α.) για να δώσει συγχαρητήρια στις επιχειρήσεις που επιβίωσαν από αυτές και να τονίσει ότι η Ελλάδα πέρασε δύσκολες στιγμές αλλά θα βελτιωθεί.
Παρουσίασε επίσης τις επενδύσεις που έκανε την τελευταία διετία σε ελληνικές επιχειρήσεις τονίζοντας ότι το υψηλής στάθμης ανθρώπινο δυναμικό ήταν ένας από τους παράγοντες που μέτρησαν για τη λήψη των επενδυτικών αποφάσεων.
Ζήτησε ωστόσο οικονομική ελευθερία και διαμόρφωση φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος τονίζοντας ότι ρόλος του κράτους είναι να εξασφαλίζει τις υποδομές και τους κανόνες ενώ οι νέες θέσεις εργασίας δημιουργούνται από τις επιχειρήσεις.
Ο Πρεμ Γουάτσα συνεχάρη παράλληλα την κυβέρνηση για τα όσα έκανε, ενώ παράλληλα τόνισε πως η Ελλάδα θα πρέπει να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Υπογράμμισε επίσης ότι είναι απαραίτητη η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η άρση των capital controls και η αποκατάσταση τη πρόσβασης στις αγορές, χωρίς την οποία ακόμη και οι ΗΠΑ, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, θα χρεοκοπούσαν.