Την αλληλεγγύη της Ιταλίας απέναντι στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό εξέφρασε ο Ιταλός Υπουργός εξωτερικών Φράνκο Φραττίνι, κατά τη συνάντηση με τον έλληνα ομόλογό του, Δημήτρη Δρούτσα σήμερα στη Ρώμη.
Υπάρχει, είπε ο κ. Φρατίνι, ιδιαίτερη αναγνώριση στις προσπάθειες που κατέβαλε η Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο, προσπάθειες της κυβέρνησης, αλλά, ιδιαίτερα, του ελληνικού λαού.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ιταλία “στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας από την πρώτη στιγμή”.
Ο Δημκ. Δρούτσας παρουσίασε στον Ιταλό συνάδελφό του, τα στοιχεία που αφορούν στη μείωση του ελλείμματος κατά πέντε μονάδες το τελευταίο έτος και τις μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό και τον “Καλλικράτη”.
Τόνισε, ωστόσο, ότι “ο δρόμος είναι ακόμη αρκετά μακρύς”.
Ο Ιταλός υπουργός ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα του χθεσινού Υπουργικού Συμβουλίου στην Αθήνα, με την προώθηση του Μακροπρόθεσμου προγράμματος και των αποκρατικοποιήσεων.
Ειδικά για το τελευταίο θέμα, ο κ. Δρούτσας διαπίστωσε ότι υπάρχει ουσιαστικό ενδιαφέρον εκ μέρους ιταλικών εταιριών για επενδύσεις στην χώρα μας.
Αποφασίσθηκε, κατά συνέπεια, ότι πολύ σύντομα πρόκειται να επισκεφθούν την Ιταλία ειδικοί για να παρουσιάσουν στις ιταλικές εταιρίες τις δυνατότητες για επενδύσεις στην Ελλάδα.
Ο Ιταλός Υπουργός πρότεινε να οργανωθούν τέτοιες συναντήσεις και σε περισσότερες από μια πόλη.
“Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα και μήνυμα από την συνάντηση αυτή, μια έμπρακτη απόδειξη της εμπιστοσύνης που υπάρχει από την Ιταλία στην Ελλάδα, την οικονομία μας και ακόμη περισσότερο για τις προοπτικές και δυνατότητές της”, σχολίασε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.
Οι δυο Υπουργοί συζήτησαν σε βάθος τις εξελίξεις στην Βόρειο Αφρική και ειδικότερα στην Λιβύη, θέμα στο οποίο η Αθήνα και η Ρώμη συνεργάζονται στενά από την αρχή της κρίσης.
Ειδικότερα δε για τη λαθρομετανάστευση, ο κ. Δρούτσας ανέφερε ότι “τον Ιούνιο, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα συζητηθεί η πολιτική προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο όλο θέμα. Είναι πολύ σημαντικό να αξιοποιηθεί αυτή η ευκαιρία, ώστε οι ευαισθησίες που μοιράζονται η Ελλάδα και η Ιταλία, να προωθηθούν και προς τους εταίρους, με κύρια αναφορά στην ανάγκη έμπρακτης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και καταμερισμού ευθυνών”.
Στη συνάντησή τους οι κ.κ. Δρούτσας και Φραττίνι αναφέρθηκαν στις προοπτικές ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η προσέγγιση των δυο χωρών είναι κοινή: να μπορέσει να γίνει η Τουρκία πλήρες μέλος της Ένωσης.
Ο Υπουργός των Εξωτερικών υπογράμμισε “το αυτονόητο- για να μπορέσει να γίνει πραγματικότητα αυτή η προοπτική, η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και σε όλα τα κράτη – μέλη”.
Εθίγη ακόμη το θέμα της συμφωνίας επανεισδοχής, στο οποίο οι θέσεις των δυο χωρών είναι συκλίνουσες.
“Σε ό,τι αφορά στη χορήγηση άδειας εισόδου – βίζα – η Ελλάδα έχει άμεσο ενδιαφέρον να υπάρξει μια διευκόλυνση, ως προς την δυνατότητα Τούρκων πολιτών να ταξιδεύουν στην Ευρώπη. Η Ρώμη και η Αθήνα και στο θέμα αυτό έχουν κοινή γραμμή”, εξήγησε ο κ. Δρούτσας.
Αναφορικά με τα Βαλκάνια, ο κ. Δρούτσας στη συνάντησή του με τον Ιταλό ομόλογό του στάθηκε στον προγραμματισμό της Ελλάδας, ως Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πρώτο εξάμηνο του 2014 “με στόχο – όπως τόνισε – να οργανωθεί Σύνοδος Κορυφής με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, όπως είχε γίνει το 2003, στη Θεσσαλονίκη”.
Κατά την ελληνική προεδρία και στην Σύνοδο αυτή, αν οι εξελίξεις έχουν ωριμάσει, ο στόχος είναι να αποφασίσουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων ένα συγκεκριμένο οδικό χάρτη για την ένταξη των χωρών των Δ. Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ει δυνατόν, επιθυμούμε να υπάρξει αναφορά στην ημερομηνία ολοκλήρωσης της όλης διαδικασίας και η συνεργασία με την Ιταλία είναι πολύτιμη”, πρόσθεσε.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τον ενεργειακό τομέα και οι δυο χώρες επιβεβαίωσαν την κοινή τους στήριξη στον αγωγό ITGI. Το σχέδιο αυτό αποτελεί θέμα άμεσης επαφής των δυο πρωθυπουργών Γιώργου Α. Παπανδρέου και Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Μετά τη συνάντηση με το Φράνκο Φραττίνι, ο Δημήτρης Δρούτσας είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ιταλικής Βουλής Τζανφράνκο Φίνι και τον Πρόεδρο της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της γερουσίας Λαμπέρτο Ντίνι.