Την επισήμανση ότι δεν πρόκειται να γίνουν οριζόντιες περικοπές αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις για εξορθολογισμό των δαπανών ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου μιλώντας χθες το απόγευμα στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ.
Η χώρα βρίσκεται και πάλι σε κρίσιμο σταυροδρόμι, ο κίνδυνος είναι οι εταίροι μας να θεωρήσουν ότι η Ελλάδα εγκαταλείπει την προσπάθεια και αυτόν τον κίνδυνο εμείς ποτέ δεν θα τον πάρουμε, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.
Καλούμαστε, πρόσθεσε, να μην κάνουμε πίσω, να διπλασιάσουμε την προσπάθεια και να πείσουμε ότι δεν δίνουμε δικαιώματα. Έδωσε ωστόσο και μηνύματα αισιοδοξίας, αναφερόμενος στο ότι η ύφεση στο πρώτο τρίμηνο ήταν πιο ρηχή, οι εξαγωγές ανακάμπτουν ενώ βρισκόμαστε ενώπιον μιας καλής τουριστικής περιόδου.
Αναφερόμενος στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι ελήφθησαν πρωτόγνωρες αποφάσεις για αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, οι οποίες δεν θα μειώσουν μόνο το δημόσιο χρέος αλλά και θα οδηγήσουν σε καλύτερες υπηρεσίες στα λιμάνια, τα αεροδρόμια, καλύτερες υποδομές στην ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες, επενδύσεις, θέσεις εργασίας.
Επανέλαβε δε, ότι δεν πρόκειται να γίνουν οριζόντιες περικοπές αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις για εξορθολογισμό των δαπανών, μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 ως το 2015, νέο μισθολόγιο, στόχευση των κοινωνικών δαπανών και διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
Ο υπουργός Οικονομικών έκανε έναν σύντομο απολογισμό του χρόνου που πέρασε, από τον περσινό Μάιο οπότε όπως είπε “αγωνιούσαμε αν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα έπειθαν εγκαίρως τα κοινοβούλιά τους για να πληρωθεί η πρώτη δόση του δανείου των 110 δισ., χρήματα που χρειαζόμασταν για να μην κηρύξουμε στάση πληρωμών”.
Αναφέρθηκε στα μέτρα που ελήφθησαν και τις διαρθρωτικές αλλαγές που έγιναν (μισθοί, συντάξεις, αύξηση φόρων, μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και την αγορά εργασίας, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, αλλαγές στο φορολογικό κ.α.) τονίζοντας ότι ο πρόεδρος της ΕΕ κ. Χ. Ρομπάι δήλωσε πρόσφατα ότι ο ίδιος ως υπουργός χρειάστηκε 5 – 6 χρόνια για να κάνει αυτά που έγιναν στη χώρα μας σε ένα χρόνο.
“Όλα αυτά όμως, πρόσθεσε ο υπουργός, δεν αρκούν. Και αυτό φαίνεται από το ότι αμφισβητούμαστε όχι μόνο για τις δικές μας ελλείψεις και λάθος επιλογές αλλά γιατί συνολικά η ΕΕ είναι σε ένα εξαιρετικά δύσκολο σημείο”.
Απέδωσε τις πρόσθετες παρεμβάσεις που απαιτούνται στο υψηλότερο έλλειμμα από αυτό που είχε καταγραφεί όταν σχεδιάστηκε το πρόγραμμα, καθώς και στη βαθύτερη από την αναμενόμενη ύφεση.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου έδωσε, τέλος, απαντήσεις στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση λέγοντας ότι ακούμε κριτική πως δεν μειώσαμε το κράτος, ωστόσο οι δημόσιοι υπάλληλοι μειώθηκαν κατά 83.000 σε ένα χρόνο, έγινε διόρθωση στο μισθολόγιο έστω και με άδικο τρόπο, μειώθηκαν οι καταναλωτικές δαπάνες, οι δαπάνες για εξοπλισμούς και οι ανελαστικές δαπάνες. Ενώ για το φορολογικό είπε ότι ακούγεται κριτική για φορομπηχτική πολιτική, ωστόσο το 2010 τα έσοδα παρέμειναν λιγότερα από το μέσο όρο της ΕΕ και ταυτόχρονα μειώθηκε η φορολογία στα εισοδήματα κάτω από 40.000 ευρώ, στα μη διανεμόμενα κέρδη καθώς και ο ΦΠΑ στον τουρισμό.