Μπλόκο στις συλλογικές συμβάσεις
Τα ρέστα της παίζει η κυβέρνηση αφού για να ικανοποιήσει τις ορέξεις των δανειστών θα κάνει τροποποιήσεις στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πριν 2 εβδομάδες περίπου στην Βουλή.
Αυτοί θα υποστούν τις συνέπειες είναι για ακόμη μια φορά οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι και αυτό επειδή οι δανειστές εμφανίζονται να ζητούν αφενός να μείνουν παγωμένες οι συντάξεις για έναν χρόνο επιπλέον αυτού που προβλέπεται στο τελευταίο πολυνομοσχέδιο και αφετέρου να ζητούν «διορθώσεις» για την πρόβλεψη επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων τον Σεπτέμβριο του 2018, όπως επίσης αναφερόταν στην αιτιολογική έκθεση του ίδιου πολυνομοσχεδίου.
Συγκεκριμένα οι δανειστές ζητούν να νομομετηθεί με το νέο πακέτο των εκκρεμών προαπαιτουμένων το «πάγωμα» μέχρι το 2022 των συντάξεων μετά τη δέσμευση της κυβέρνησης για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2022.
Οι δανειστές επιμένουν στο πάγωμα των συντάξεων για ένα ακόμη χρόνο – πέραν του 2021 -, προκειμένου να εξοικονομηθούν επιπλέον 90 εκατ. ευρώ, διασφαλίζοντας την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3,5% και το 2022.
Και πέρα από τον νόμο…Κατρούγκαλου
Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η κυβέρνηση με το νόμο Κατρούγκαλου είχε «παγώσει» τις συντάξεις στα σημερινά χαμηλά επίπεδα έως το 2018, επεκτείνοντας το πάγωμα αυτό έως το 2021 προκειμένου σωρευτικά να εξοικονομηθούν 436 εκατ. ευρώ για τις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα και 68 εκατ. ευρώ για τις συντάξεις του Δημοσίου.
Τι άλλο ζητά το ΔΝΤ
Παράλληλα το ΔΝΤ ζητά «διορθώσεις» και για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων από το Σεπτέμβριο του 2018 όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση του πολυνομοσχεδίου με τα μέτρα των 4,9 δισ. ευρώ με τα ΝΕΑ να αναφέρουν ότι ο Πολ Τόμσεν είπε χαρακτηριστικά στον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο τελευταίο Eurogroup ότι «δεν συμφωνήσαμε συγκεκριμένη ημερομηνία (σ.σ. για την επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων)».
Για τις πληροφορίες αυτές ρωτήθηκε στη Βουλή ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος ο οποίος όχι μόνο δεν τις διέψευσε αλλά ουσιαστικά τις προανήγγειλε απαντώντας στην Εύη Χριστοφιλοπούλου ότι «οι σχετικές διατάξεις θα τεθούν στη συζήτηση όπως θα τεθούν γιατί ακόμα δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα. Θα το διαπιστώσουμε από την εισαγωγή της σχετικής διάταξης όταν έρθει στη Βουλή».