Εκτός ατζέντας το QE – Μετά τις γερμανικές εκλογές οι συζητήσεις για το χρέος
Η λύση που προτείνει ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ αποσκοπεί στην επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου και στηρίζεται στην εκτίναξη της ανάπτυξης στην ελληνική Οικονομία, που αναμένεται εντός των αμέσως επομένων ετών, με παράλληλη χαλάρωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα.
Το όλο σενάριο του κ. Λε Μερ βασίζεται στην σκέψη ότι όσο υψηλότεροι θα είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας (πάνω από 2%-2,4% που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα) τόσο η Αθήνα θα μπορεί να χαλαρώνει τους στόχους για πλεονάσματα. Υπ’ αυτήν την έννοια, το πλάνο αυτό εξυπηρετεί και τους δανειστές, καθώς η αναμενόμενη υπεραπόδοση θα καταστήσει λιγότερο αναγκαία την ελάφρυνση χρέους.
«Δεν είναι κάτι σταθερό, αλλά ο μηχανισμός αυτός θα μπορεί να τροποποιεί την πορεία εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους» εξήγησε μετά την χθεσινή επίσκεψη στο Μαξίμου ο κ. Λε Μερ. Όπως δε τίθεται το ζήτημα δίνεται λύση και στο ζήτημα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, που απασχολεί το ΔΝΤ. Για τον λόγο αυτόν χθες ο κ. Λε Μερ εμφανίστηκε τόσο αισιόδοξος [βλ. σχετικά: Λε Μερ: Δεν είμαστε μακριά από την συμφωνία].
Παρ’ όλ’ αυτά, τίποτα δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι ΕΚΤ και ΔΝΤ τελικά θα συμφωνήσουν τόσο… εύκολα. Αλλά το σημαντικότερο είναι πως ο δρόμος προς την ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Ήδη χθες ο Μπενουά Κερέ δεν παρέλειψε να δηλώσει, μιλώντας στο ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δρα ανεξάρτητα και ότι δεν θα γίνει μέρος πολιτικών συνδιαλλαγών στο Eurogroup.
Ουσιαστικά, ο κ. Κερέ, παρά την παραδοχή του ότι η Ελλάδα έκανε ό,τι έπρεπε [βλ. σχετικά: Κερέ:Η Ελλάδα έκανε ό,τι έπρεπε, σειρά του Eurogroup], άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να μη δώσει το πράσινο φως για ένταξη της Ελλάδας στο QE, αν δεν υπάρχει ουσιαστική λύση στο Eurogroup. Και χωρίς το «σήμα» από την ΕΚΤ, δεν είναι βέβαιον ότι η Αθήνα θα εξασφαλίσει το «πιστοποιητικό» που χρειάζεται για επιτυχή επιστροφή της στις Αγορές ομολόγων. «Το Διοικητικό Συμβούλιο θα λάβει υπόψη ό,τι προκύψει από το Eurogroup και αυτό θα αξιολογηθεί με βάση τους κανονισμούς της ΕΚΤ. Είναι βέβαιο πως δεν θα γίνουμε μέρος του πολιτικού quid pro quo στο Εurogroup», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κερέ.
Το ΔΝΤ από την άλλη, για να διευκολύνει τις καταστάσεις, μπορεί και να δεχτεί μια τέτοια συμφωνία στο Eurogroup, αλλά με τον όρο να μη βάλει δικά του λεφτά στο ελληνικό πρόγραμμα πριν το 2018 –κάτι που οπωσδήποτε θα εκπέμψει κακό «σήμα» στις Αγορές.
Την κυβερνητική αισιοδοξία περί λύσης στο ζήτημα του χρέους άλλωστε δεν συμμερίζεται η ατζέντα του επικείμενου Eurogroup, καθώς, όπως τονίζεται: «Το Eurogroup θα συνεχίσει τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας» και η συζήτηση αυτή «θα περιλαμβάνει τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας (πέραν του 2018) και τα πιθανά μέτρα για το χρέος τα οποία ενδεχομένως να προκύψουν, αν χρειαστεί, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος ως τα μέσα του 2018».
Με άλλα λόγια, η πληθώρα επιφυλάξεων εκ μέρους του μεθαυριανού Eurogroup σημαίνει ότι, επί της ουσίας, το ζήτημα του ελληνικού χρέους παραπέμπεται στο μετά τις γερμανικές εκλογές μέλλον…