Χάνεται η μάχη για χρέος και ποσοτική χάλαρωση πριν καν δοθεί
Χωρίς μέτρα περί διευθέτησης του ελληνικού χρέους, στο ανακοινωθέν του σημερινού Eurogroup, η όλη προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης πέφτει στο απόλυτο κενό –κάτι που όχι μόνο θα κλονίσει έτι περισσότερο την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος (που ήδη βρίσκεται στο κατώτατο σημείο λόγω των επανειλημμένων φοροεισπρακτικών μέτρων και των περικοπών σε συντάξεις και εισοδήματα), αλλά θα καταστήσει έκθετη και στα μάτια των εταίρων μας την αξιοπιστία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του επιτελείου του.
Το σημερινό Eurogroup έχει προγραμματιστεί για τις 4:00 το απόγευμα, ενώ το πρωί θα συκληθεί EuroWorking Group.
Μαζί με το οικονομικό επιτελείο, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη, στο Λουξεμβούργο βρίσκεται και ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Στέλιος Παπαδόπουλος.
Η πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα είναι να ζητήσει παράλληλα Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης, ωστόσο το σενάριο αυτό δεν έχει καμμία ελπίδα επιτυχίας, καθώς συναντά «τείχος» άρνησης από όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Ευρωπαϊκές πηγές αποκλείουν κάθε συζήτηση περί αυτού και, σε περίπτωση που σήμερα δεν βγει «λευκός καπνός» από την συνεδρίαση του Λουξεμβούργου, παραπέμπουν στο Eurogroup της 10ης Ιουλίου -δέκα μόλις μέρες πριν από τη λήξη των ομολόγων της ΕΚΤ, ύψους 3,9 δισ. ευρώ, τα οποία δεν μπορούν να αποπληρωθούν από την Ελλάδα χωρίς την εκταμίευση της δόσης.
Στο μεταξύ, το Βερολίνο επιμένει σθεναρά στην άρνηση αποδοχής της γαλλικής συμβιβαστικής πρότασης, καθώς συνεργάτες του Σόιμπλε θεωρούν χάσιμο χρόνου την ελληνική εμμονή στο γαλλικό σχέδιο που συνδέει τα μέτρα για το χρέος με την ανάπτυξη. Η Γερμανία τονίζει ότι η διαμεσολάβηση Λε Μερ ήταν μια πρωτοβουλία εκτός των ορίων της συμφωνίας του Eurogoup του 2016. Το δε γερμανικό ΥΠΟΙΚ διατείνεται ότι η σύνδεση της ανάπτυξης με το χρέος θα ισοδυναμούσε με έμμεση μείωση του χρέους -κάτι που απορρίπτει να συμβεί πριν από τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018.
Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού περί μέτρων για το χρέος τείνουν να χαρακτηριστούν ως φαύλες, καθώς οι δανειστές ούτε καν συζητούν περί «κουρέματος» και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) φαίνεται ότι έχει συμβιβαστεί με αυτήν την προοπτική, οπότε η ελληνική πλευρά έχει ήδη απολέσει ένα ακόμη έρεισμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Δεδομένου ότι από το 2010 και εντεύθεν το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως «βιώσιμο» -με ό,τι αυτό σημαίνει ως προς τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής Οικονομίας- το να επιτύχουμε σήμερα το κλείσιμο της τρέχουσας αξιολόγησης και να αποδεσμεύσουμε έτσι την πρώτη χρηματική δόση από μόνα τους δεν λύνουν τα πάγια προβλήματα που ταλανίζουν την χώρα.
Αυτό που μπορεί να επιτευχθεί σχετικά με το χρέος είναι μια επαναδιατύπωση του ανακοινωθέντος της 22ας Μαΐου, το οποίο είχε απορρίψει τότε ο κ. Τσίπρας. Απαιτείται να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια για τα μέτρα που θα εφαρμοστούν μετά τον Αύγουστο του 2018, όπως η επιμήκυνση δανείων έως κατά 17 έτη, αντί για ένα έως 15 έτη που ανέφερε η προηγούμενη πρόταση. Στο πακέτο θα υπάρχει πιθανότατα και μια δέσμευση των Ευρωπαίων για διασφάλιση της βιωσιμότητα του χρέους.
Θετική μπορεί να χαρακτηριστεί σήμερα η εξέλιξη μόνον σε περίπτωση που στο Eurogroup ληφθούν:
– Μέτρα για την απομείωση του χρέους είτε μέσω επιμήκυνσης της διάρκειας αποπληρωμής είτε μέσω μείωσης των επιτοκίων και επανείσπραξης των κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) από τα ελληνικά ομόλογα, όπως αρχικά είχε συμφωνηθεί.
– Άποφάσεις για άμεση ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ.
– Θετικές εισηγήσεις ώστε οι οίκοι αξιολόγησης να προχωρήσουν σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.
– Αποφάσεις για -δοκιμαστική έστω- έξοδο της Ελλάδας στις Αγορές.
Σε περίπτωση που όλα τα προαναφερόμενα συνδυαστούν με λήψη αναπτυξιακών μέτρων, τότε θα μπορούμε να ευελπιστούμε σε μια μεσοπρόθεσμη ανάταση της ελληνικής Οικονομίας –βασική προϋπόθεση για να εκληφθεί η χώρα μας ως «κανονική».
Το ζήτημα, πέραν αυτών, είναι να μην φανεί πως είτε η Γερμανία είτε η ΕΚΤ και το ΔΝΤ οπισθοχωρούν, αλλά και η προτεινόμενη λύση να ικανοποιεί στοιχειωδώς την ελληνική πλευρά και πάνω απ’ όλα τις Αγορές. Μια πρώτη κίνηση σε αυτήν την κατεύθυνση είναι το κλείσιμο της τρέχουσας αξιολόγησης και η έγκριση εκταμίευσης της δόσης που αυτή συνεπάγεται.
Τώρα, το κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να «καταπιεί» ακόμη μία ήττα, αν δεν υπάρξει καμμία αναφορά στο ζήτημα του χρέους, μένει σε λίγες ώρες να αποδειχθεί. Διότι δεν αποκλείεται ο Αλέξης Τσίπρας να τραβήξει την τελευταία στιγμή μια κόκκινη γραμμή και να έρθει σε ρίξη με τους δανειστές -κάτι που σαφώς θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες.