Σε ρόλο-κλειδί το ΔΝΤ – Χάνεται το «τρένο» του QE
Μια αξιόπιστη συμφωνία για το χρέος επιδιώκει σήμερα η Ελλάδα στο Eurogroup, ώστε να δοθεί τέλος στο «δράμα της κρίσης», αναφέρει το Bloomberg.
«Εκτιμώ ότι οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας είναι πολύ υψηλές», δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλώντας χθες στο κοινοβούλιο της Χάγης. «Νομίζω πως θα το λύσουμε αυτό και το ΔΝΤ θα πάρει μια θετική απόφαση».
Πολλά κράτη με μπροστάρη τη Γερμανία επιμένουν στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ως προϋπόθεση για επιπλέον βοήθεια. Ενώ το ΔΝΤ συμμετείχε στις δύο πρώτες διασώσεις, έχει μείνει εκτός από το τρίτο πρόγραμμα των 86 δισ. ευρώ. Εκτιμά ότι είναι απαραίτητη περαιτέρω ελάφρυνση χρέους για να καταστεί το χρέος βιώσιμο.
Ο κύριος συμβιβασμός που συζητιέται είναι το ΔΝΤ να συμφωνήσει σε ένα νέο πρόγραμμα αλλά να μείνει εκτός της χρηματοδότησης μέχρι να βεβαιωθεί για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Αυτό θα επέτρεπε στο ταμείο να τηρήσει τους κανόνες τους δίνοντας παράλληλα στα κράτη-μέλη την κάλυψη που χρειάζονται για να εκταμιεύσουν περισσότερα κεφάλαια προς την Αθήνα.
Είναι όμως απίθανο, σχολιάζει το Bloomberg, αυτός ο συμβιβασμός να καταστήσει την Ελλάδα επιλέξιμη για το QE της ΕΚΤ –κάτι που θα ενίσχυε τις τιμές των ομολόγων και θα διευκόλυνε την επιστροφή της στην αγορά- μία υπόσχεση που η κυβέρνηση στην Αθήνα δίνει για μήνες. Μια τέτοια κίνηση θα ήταν πολιτικά επικίνδυνη και ένας παρόμοιος συμβιβασμός απορρίφθηκε τον προηγούμενο μήνα.
Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να στηρίζεται στη συμμετοχή στο QE, δεδομένου ότι δεν ήταν ποτέ σίγουρο, και πρόσθεσαν πως πολύ λίγα από τα ομόλογά της είναι επιλέξιμα για ένταξη.
Εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο μιας ενισχυμένης καταβολής κεφαλαίων ώστε να δοθεί στην Αθήνα ένα «μαξιλάρι» στην περίπτωση που θέλει να προσπαθήσει την έξοδο στις Αγορές.